Negură: Am achitat datoriile la pârtia de schi de pe Rarău. Guvernul să aloce bani pentru finalizare

Autor: Tibi Bujdei Postat la 13 ianuarie 2015 43 afişări

Primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a declarat, marţi, că datoriile la lucrările la pârtia de schi de pe Masivul Rărău, de 7,1 milioane de lei, realizate în proporţie de 82%, au fost plătite de la bugetul local, el susţinând că aşteaptă ca Guvernul să aloce fonduri pentru finalizare.

Negură (PNL) a declarat corespondentului MEDIAFAX că lucrările la pârtia de schi de pe Masivul Rarău sunt blocate din 2012 după ce Guvernul nu a mai contribuit cu fonduri pentru finanţare, iar cele două firme care au executat lucrări au solicitat Primăriei Câmpulung Moldovenesc să achite restanţele de plată de 7,1 milioane de lei.

"Am făcut eforturi uriaşe, iar la sfârşitul anului trecut am reuşit să achităm întreaga datorie, din care 6,5 milioane de lei din bugetul local, iar 600.000 de lei au fost alocaţi de Guvern", a spus primarul.

El a adăugat că municipalitatea a atacat în instanţă una dintre firmele care execută investiţia pentru că nu a predat lucrarea la timp, în iulie 2012, şi că aşteaptă decizia instanţei.

Primarul Mihăiţă Negură, şi-a exprimat speranţa că în cursul acestui an, investiţia, la care s-au executat 82 la sută din lucrări, să fie finalizată, spunând că aşteaptă ca fondurile să fie alocate de Guvern aşa cum a fost posibil şi în cazul pârtiei de la Negreşti Oaş.

"Necesarul mai e de circa două milioane de euro. Aştept ca banii să fie alocaţi de Guvern pentru că acelaşi Guvern Ponta, înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, a alocat la Negreşti Oaş 6,7 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la pârtia de schi, care este realizată în aceleaşi condiţii ca cea de pe Rarău. Nu cred că se pot aloca fonduri preferenţial", a spus Negură.

El a subliniat că iniţierea proiectului pârtiei de schi de pe Masivul Rarău a determinat mai mulţi investitori în turism să deschidă unităţi de cazare şi de alimentaţie publică în zonă, pentru care aceştia au luat credite, dar că din cauză că Guvernul a refuzat să mai finanţeze din 2012 lucrările, investitorii au de suferit.

"E nevoie cât mai repede de această pârtie de schi care, pentru noi, înseamnă un obiectiv esenţial în dezvoltarea zonei", a explicat Mihăiţă Negură.

Primăria Câmpulung Moldovenesc a înregistrat arierate de 7,1 milioane de lei după ce, în urma unui control al Curţii de Conturi, municipalitatea a fost obligată să includă facturile nedecontate către firmele care au executat lucrările la pârtia de schi în contabilitatea proprie, deşi programul "Schi în România" prevedea că acestea sunt de competenţa ministerului.

Lucrările la pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc ar fi trebuit finalizate la sfârşitul anului 2012, dar au fost sistate din lipsa finanţării, după ce s-a executat peste 80 la sută din proiect şi s-au achitat zece milioane de euro pentru lucrările executate până la jumătatea anului 2012.

Traseul pârtiei de schi se va desfăşura începând de la cota 1.564 metri pe o distanţă de 4.200 de metri, până la cota 765 de metri, pe două tronsoane continue, separate doar de gradul de dificultate şi de staţiile de telegondolă. Lăţimea pârtiei variază între 27 de metri la cota de plecare şi ajunge până la 86 de metri în preajma staţiei intermediare a telegondolei.

Transportul pe cablu se va face cu sistem de telegondolă cu opt locuri şi se va desfăşura liniar între zona de plecare a pârtiei de schi şi zona de sosire din partea inferioară. Primul tronson al pârtiei are o lungime de trei kilometri, urmând ca apoi să fie începute lucrările la cel de-al doilea tronson, cu o lungime de 1,4 kilometri.

Municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost declarat staţiune turistică de interes naţional în anul 2005.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RARĂU,
PÂRTIE SCHI,
FINANŢARE
/actualitate/negura-am-achitat-datoriile-la-partia-de-schi-de-pe-rarau-guvernul-sa-aloce-bani-pentru-finalizare-13763031
13763031
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.