Nemtii s-au razgandit: epidemia nu e cauzata de castravetii de import, ci de legumele de la o ferma din Germania

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 05 iunie 2011 30 afişări

Investigatiile asupra epidemiei de imbolnaviri cauzate de bacteria Escherichia coli in Germania au lamurit enigma: boala n-a fost transmisa prin consumul de castraveti din Spania sau importati din alta tara, ci prin consumul de legume germinate cultivate local.

Gert Lindemann, ministrul agriculturii in Saxonia Inferioara, a declarat pentru Reuters ca originea tulpinii de bacterie responsabila de imbolnavirile din Europa a putut fi identificata in nordul Germaniei, zona in care au calatorit toti europenii care s-au contaminat in ultima perioada.

Lindemann a declarat ca exista o "legatura directa" intre o firma din Uelzen, Saxonia Inferioara, si imbolnavirile rezultate. Firma avea o ferma de legume care producea diverse soiuri de legume incoltite folosite cu precadere pentru salate. Ulterior, ministrul agriculturii a mentionat intr-o conferinta de presa ca este vorba, "printre altele, de germeni de fasole adzuki, fasole mung, linte, lucerna, schinduf", potrivit Bild am Sonntag. Mai multe detalii vor fi date publicitatii luni.

Ferma a fost deja inchisa, iar produsele distribuite de firma in Saxonia Inferioara, Hamburg, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Pomerania de Vest, Hesse au fost retrase de pe piata. Cercetatorii sustin ca infestarea a putut aparea fie la ferma, fie in cursul transportului, fie la restaurantele sau magazinele unde au fost livrati germenii de legume. Posibile focare de infectie ar fi putut astfel aparea la un restaurant din Lubeck sau la un festival de la Hamburg, tinut in cursul lunii mai.

Ministrul a recomandat cetatenilor sa se abtina de la consumul de germeni de legume.

Pana in prezent, epidemia a ucis 22 de oameni in Europa si a imbolnavit peste 2.200. Unii au dezvoltat sindrom hemolitic si uremic, o afectiune care ataca rinichii. Complicatiile bolii includ insuficienta renala si cardiaca, epilepsie, diabet, necroza intestinala si chiar decesul.

Potrivit OMS, 12 state au anuntat cazuri de sindrom hemolitic uremic si colita hemoragica de pe urma infectiei cu Escherichia coli. Germania a raportat in total peste 1.500 de astfel de cazuri. In afara de Germania, cazuri de imbolnaviri au fost raportate in Austria, Cehia, Danemarca, Franta, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Statele Unite.

Tulpina de Escherichia coli (E.coli) responsabila de declansarea epidemiei are proprietatea de a se fixa de peretii intestinali, de unde elimina toxine, cauzand uneori diarei severe cu hemoragie si probleme ale rinichilor, in timp ce alteori diareea lipseste. Printre alimentele despre care se stia ca pot propaga imbolnavirea se numara carnea, varza, merele, insa contaminarea se face si prin contactul cu bazine de inot infestate sau apa potabila infestata.

Consumul de legume incoltite a mai fost pus in legatura si cu alte epidemii, ultima dintre ele avand loc in Japonia in 1996, cand 6.000 de oameni s-au imbolnavit si 17 au murit dupa ce au mancat germeni de ridichi.

Faptul ca sursa epidemiei a fost atribuita castravetilor de import, in special din Spania, a dus deja la pagube considerabile pentru producatorii de legume din Europa, care au cerut zadarnic daune Germaniei si au facut petitii la Comisia Europeana. Rusia a impus deja interdictie de import pentru toate legumele din Uniunea Europana, pana la clarificarea situatiei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/nemtii-s-au-razgandit-epidemia-nu-e-cauzata-de-castravetii-de-import-ci-de-legumele-de-la-o-ferma-din-germania-8315973
8315973
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.