Nicu Marcu, preşedinte ASF: Sectorul pensiilor private este piaţa financiar-nebancară cu cea mai mare pondere în PIB, în jur de 7%

Autor: Tibi Oprea Postat la 09 decembrie 2020 50 afişări

Nicu Marcu, preşedinte ASF: Sectorul pensiilor private este piaţa financiar-nebancară cu cea mai mare pondere în PIB, în jur de 7%

Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), spune că sectorul pensiilor private este piaţa financiar-nebancară cu cea mai mare pondere în Produsul Intern Brut (PIB), în jur de 7%.

“Sectorul pensiilor private este piaţa financiar-nebancară cu ponderea cea mai mare în PIB a activelor, tinde să atingă la final de T3/2020 în jur de 7% din PIB. Este destul de mult având în vedere că în comparaţie cu piaţa de capital şi piaţa asigurărilor, piaţa pensiilor private a intrat în funcţiune mai târziu. Putem spune că în acest moment au un randament destul de bun care depăşeşte nivelul de garantare şi ,de aceea, atât Pilonull II, cât şi Pilonul III sunt nişte fonduri de pensii private care sunt destul de tentante pentru populaţie”, spune Nicu Marcu într-o conferinţă de presă organizată miercuri de Autoritate.

Fondurile de pensii private din România, atât cele obligatorii (Pilon II) cât şi cele facultative (Pilon III), au ajuns la o pondere de 6,53% din produsul intern brut (PIB) la T2/2020, nivel mai mult decât dublu faţă de cel din 2014, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară de la octombrie 2020.

“Am mai spus şi la începutul mandatului meu, sectorul de pensii private este cel mai bine reglementat sector.

Legiuitorul a fost foarte grijuliu cu acest sector şi prin legea de funcţionare a pensiilor private a reglementat foarte bine acest lucru, nelăsând la întâmplare contribuţiile pe care oamenii le au pentru cele două piloane de pensii. În permanenţă de la înfiinţarea pensiilor private, activele pensiilor private au crescut exponenţial, putem spune în acest moment că rata de creştere a activelor fondurilor pensiilor private a ajuns la 19%”, mai spune Nicu Marcu.

Astfel, cu active totale de circa 68,5 mld. lei la iunie 2020 (66 mld. lei pe Pilon II şi 2,6 mld. lei pe Pilon III), fondurile de pensii private au ajuns să aibă o contribuţie mai mare în economia românească faţă de organismele de plasament colectiv (OPC), de exemplu fondurile mutuale.

Practic în ultimii şase ani s-a produs o rocadă, în contextul în care OPC aveau 5,9% pondere în PIB în 2014, iar fondurile de pensii de 3%, pentru ca la T2/2020 OPC-urile să aibă 3,85% iar fondurile de pensii 6,5%.

Dan Armeanu

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pensii,
pib,
crestere,
financiar,
sector,
pondere,
piata,
presedinte

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.