Niţu: Nu s-a stabilit nicio abatere disciplinară privind scurgeri de informaţii din dosare penale

Autor: Mihaela Gradinaru Postat la 27 ianuarie 2015 51 afişări

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, marţi, la Braşov, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor, că nu s-a stabilit nicio abatere disciplinară a procurorilor sau judecătorilor cu privire la scurgeri nepermise de informaţii din dosarele penale.

Întrebat când vom asista la primul caz de procuror sau judecător care va fi trimis în judecată pentru scurgeri de informaţii confidenţiale din dosare aflate pe rol, ca urmare a îndemnului făcut de preşedintele Klaus Iohannis, ca CSM să ia atitudine când apar scurgeri de informaţii în presă, Tiberiu Niţu a spus că nu sunt indicii cu privire la săvârşirea unor astfel de abateri disciplinare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"S-a stabilit că informaţiile care au apărut în presă nu sunt indicii cu privire la săvârşirea unor abateri disciplinare vis-a-vis de modul de comunicare publică. Sunt anumite date care sunt cuprinse în actele procesuale ale instanţelor, ale parchetelor şi acestea nu pot constitui scurgeri de informaţii. Preşedintele Iohannis a spus că au fost făcute verificări de către Inspecţia Judiciară, instituţia abilitată să facă astfel de verificări“, a spus Niţu.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, prezent la Braşov alături de Tiberiu Niţu, le-a sugerat jurnaliştilor să îl întrebe pe preşedintele Iohannis ce a vrut să spună cu acest îndemn făcut la şedinţa CSM din 6 ianuarie.

"Ca să fim oneşti, ar trebui să îl întrebaţi pe preşedintele Klaus Iohannis la ce s-a referit.

Cred că mesajul principal a fost de a reda un echilibru între nevoia de informare publică şi nevoia de a păstra confidenţialitatea anchetelor penale, astfel încât ceea ce avem la finalul unui proces să fie o judecată corectă, şi nu neapărat o judecată în spaţiul public înainte de a fi judecat într-o instanţă“, a spus Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei şi prim-procurorul României au fost prezenţi, marţi, la Braşov, la inaugurarea noului sediu, unde vor funcţiona Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, Parchetul de pe lângă Tribunalul şi Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie. Activitatea Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov se desfăşoară deja în noul sediu, aflat pe Bulevardul Gării, din data de 15 ianuarie, urmând, ca în cursul acestui an, şi celelalte două unităţi de parchet, care au în prezent sediul pe strada Republicii, să functioneze efectiv în noua locaţie, după finalizarea lucrărilor de amenajări interioare.

Clădirea beneficiază de o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, pusă la dispoziţia Parchetului de pe lîngă Tribunalul Braşov de către Primaria Municipiului Braşov, prin concesiune. Contractul de lucrări a fost atribuit în luna decembrie 2010, pentru o valoare totală de peste 9 milioane lei, până la finalul anului trecut fiind realizate lucrări în valoare de 8,3 milioane lei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, că este de dorit ca CSM-ul şi Inspecţia Judiciară să ia atitudine, potrivit atribuţiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informaţii în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NIŢU,
SCURGERI INFORMAŢII,
/actualitate/nitu-nu-s-a-stabilit-nicio-abatere-disciplinara-privind-scurgeri-de-informatii-din-dosare-penale-13789196
13789196
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.