Noile boli care sufocă oamenii de pe toată planeta. Toate marile companii caută o rezolvare şi sunt dispuse să investească MILIARDE în cercetare pentru a rezolva problema

Autor: Andra Stroe Postat la 31 ianuarie 2020 490 afişări

Noile boli care sufocă oamenii de pe toată planeta. Toate marile companii caută o rezolvare şi sunt dispuse să investească MILIARDE în cercetare pentru a rezolva problema

La nivel global, numărul persoanelor care suferă de depresie, anxietate şi burnout (epuizare psihică şi fizică, din cauza stresului) este într-o continuă creştere. Ritmul alert în care trăim, o graniţă tot mai slab conturată între viaţa personală şi cea profesională şi avansul tehnologiei sunt câteva dintre cauze.

Putem spune că aceste boli reprezintă cele mai mari ameninţări la adresa bunăstării noastre, iar o stare emoţională precară duce la performanţe scăzute, inclusiv la locul de muncă.

Trendul global aflat în creştere al numărului mare de persoane care suferă de boli asociate stresului se confirmă şi în România. Deşi piaţa locală de sănătate emoţională (care include arii precum psihologie, psihoterapie, psihiatrie, logopedie, nutriţie, coaching etc.) este fragmentată, valoarea acesteia a ajuns la 120 de milioane de euro, la nivelul anului 2019, şi este pe un trend crescător, conform estimărilor Clinicii de psihologie şi psihoterapie Oana Nicolau, cu peste 60 de specialişti în domeniu.

Creşterea numărului oamenilor care merg la psiholog şi terapie este reflectată şi de creşterea veniturilor înregistrate de clinică la nivelul anului 2019 – 3,6 milioane de lei, în creştere cu aproximativ 30% faţă de anul anterior, în timp ce numărul de terapii a ajuns la 20.000, în creştere cu 44% faţă de 2018.

Cei mai importanţi specialişti în psihologie din lume consideră că acum este mai important ca niciodată ca angajatorii să acorde o atenţie tot mai mare sănătăţii psihice a angajaţilor lor.

În acest context, Clinica Oana Nicolau anunţă lansarea a trei programe corporate care vin în întâmpinarea nevoilor emoţionale ale angajaţilor din România, sub umbrela ByeStress, concept creat din dorinţa de a ajuta angajaţii să prevină şi să trateze efectele burnout-ului asociat cu locul de muncă. Cele trei programe nou-lansate se adresează companiilor de mărime medie şi mare din România, din industrii precum IT, banking, BPO, telecom, audit, publicitate & marketing, FMCG, retail:

Corporate On-Site Therapy

Pornită de la lipsa de timp cu care se confruntă angajaţii, acest tip de abordare pe care o propunem companiilor presupune existenţa unui terapeut şi a unui cabinet în cadrul companiei, pentru un anumit număr de ore lunar. Scopul acestui tip de abordare este să le oferim angajaţilor un acces facil la o echipă acreditată de specialişti care îi vor ajuta să gestioneze situaţiile de criză, să ia decizii mai bune, să îşi dezvolte inteligenţa emoţională, să îşi crească stima de sine, să îşi îmbunătăţească relaţiile personale şi profesionale şi nu numai.

Angajaţii vor avea posibilitatea să ceară ajutorul unui terapeut de fiecare dată când simt că apar tensiuni la locul de muncă, indiferent de motiv, iar specialiştii Clinicii Oana Nicolau prezenţi în cadrul companiei vor putea veni în întâmpinarea problemelor cu soluţiile potrivite.

Pe lista beneficiilor companiilor care ar aduce un terapeut la birou se numără creşterea productivităţii şi satisfacţiei angajaţilor, scăderea ratei de absenteism şi crearea unui mediu de lucru mai plăcut. În acest mod, companiile vor putea atrage noi angajaţi şi vor creşte rata de retenţie a celor deja existenţi. În plus, prezenţa unui terapeut în cadrul companiei arată respectul cu care angajatorul îşi tratează angajaţii.

„Prezenţa unui cabinet de psihoterapie în locaţie asigură în primul rând uşurinţa accesului la servicii de specialitate pentru angajati. Mai mult decat atât, însă, investiţia în acest beneficiu demonstrează şi întăreşte angajamentul pentru bunăstarea şi echilibrul oamenilor din firmă. Este o reală dovadă că angajaţii sunt văzuţi şi trataţi ca oameni, nu ca resurse”, spune Vlad Ionescu, psihoterapeut în cadrul clinicii Oana Nicolau.

Corporate workshops

Bazate pe învăţare experienţială şi pe nevoia de formare a unor abilităţii imediate, workshop-urile sunt un alt mod util de a le furniza noi informaţii angajaţilor, cu o investiţie minimă de timp. În acest mod, angajaţii vor avea, într-un mod accesibil, experienţă practică de învăţare şi abilităţi pe care le pot aplica în viaţa de zi cu zi.

Specialiştii clinicii Oana Nicolau pot organiza workshop-uri cu o durată de două ore pe o gamă variată de teme care acoperă sfera sănătăţii emoţionale, cum ar fi – work-life balance, nutriţie, parenting, personal relationships şi nu numai. Numărul participanţilor poate ajunge la 15-20, iar workshop-urile pot avea loc inclusiv la sediul companiei.

Corporate Emotional Health Audit

O altă abordare pe care reprezentanţii clinici o propun pentru angajaţi este un instrument de măsurare a indicelui de sănătate emoţională a companiilor din România, pe o perioadă mai lungă de timp, delimitată.

În prima lună, angajaţii vor fi testaţi la standarde internaţionale pentru a se obţine o perspectivă clară şi detaliată asupra stării lor actuale din punct de vedere emoţional. Ulterior, în următoarele luni, specialiştii clinicii Oana Nicolau vor dezvolta planuri personalizate de intervenţie în cazul fiecărui angajat, pentru a le garanta dezvoltarea emoţională şi profesională – angajaţii vor şti punctele lor slabe şi punctele forte şi ce pot face pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile. Ulterior, ultima etapă va fi dedicată retestării pentru a măsura rezultatele obţinute.

Această abordare a fost creată din nevoia companiilor de a măsura starea emoţională a angajaţilor lor, pe diferite arii, cum ar fi – nivelul de comunicare, modul în care privesc angajaţii mediul şi cultura în care lucrează etc.

Un angajat care reuşeşte să menţină un echilibru între viaţa profesională şi cea personală, care are timp pentru hobby-uri şi îşi poate defini obiective de dezvoltare personală pe care să le urmeze, este un angajat care va merge la birou cu plăcere şi va fi productiv.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
psihologie,
specialisti,
sanatate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.