Nou conflict între Ungaria şi SUA, după numirea unui ambasador american la Budapesta

Autor: Ioana Bojan Postat la 03 decembrie 2014 103 afişări

Ungaria a reacţionat ferm miercuri faţă de declaraţiile "inacceptabile" făcute marţi de senatorul american John McCain, cu ocazia votului din Senatul SUA prin care a fost numit un nou ambasador la Budapesta.

Însărcinatul cu afaceri american la Budapesta, Andre Goodfriend, a fost convocat de Guvernul ungar pentru explicaţii, a informat Ministerul ungar al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Senatorul John McCain, un membru al opoziţiei republicane cunoscut pentru francheţe, a criticat aspru marţi în Senat nominalizarea producătoarei de televiziune Colleen Bradley Bell pentru postul de ambasador al Statelor Unite la Budapesta, apreciind că aceasta nu va putea reprezenta o contrapondere la premierul ungar Viktor Orban.

"Iată o ţară pe punctul de a-şi abandona suveranitatea în faţa unui dictator neofascist care este în cârdăşie cu (preşedintele rus) Vladimir Putin, iar noi o trimitem pe producătoarea (filmului) «Dragoste şi putere» ca ambasador", a denunţat McCain.

El a continuat, reluând principalele reproşuri pe care i le aduce lui Orban o parte a comunităţii internaţionale, în special centralizarea puterii, controlul asupra justiţiei, precum şi atacurile asupra unor organizaţii neguvernamentale care beneficiază de finanţare străină.

Ministerul ungar al Afacerilor Externe a respins miercuri aceste acuzaţii, calificându-le drept "nefondate", şi a denunţat afirmaţiile lui McCain ca fiind "inacceptabile".

"Guvernul ungar consideră acest lucru inacceptabil şi respinge cu fermitate comentariile senatorului John McCain referitoare la premierul ungar şi la relaţiile dintre Ungaria şi Rusia", a declarat secretarul de stat Levente Magyar, într-un comunicat.

În timpul votului pentru confirmarea lui Bell, marţi, Senatul a aprobat într-un final nominalizarea sa în funcţia de ambasador la Budapesta, cu 52 de voturi pentru şi 42 împotrivă. Postul de ambasador al SUA la Budapesta este vacant din iulie 2013.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat în ultimele luni. Diplomaţia americană a deplâns o "evoluţie negativă" a Ungariei, o ţară membră a NATO, şi a declarat indezirabili în SUA şase oficiali ungari suspectaţi de corupţie, printre care şi şefa Fiscului.

Preşedintele Barack Obama a nominalizat-o în noiembrie 2013 pe Colleen Bradley Bell, o producătoare de televiziune de la Los Angeles, pentru funcţia de ambasador al Statelor Unite în Ungaria. Bell lucrează din 2010 ca producătoare pentru Bell-Phillip Television Productions Inc.

Anterior, ea a fost directoare pentru proiecte speciale şi producător asociat şi supervizor de scenarii la televiziunea Bell-Phillip. Ea a fost mandatar general al Consiliului de Administraţie al Centrului pentru Arta Spectacolului John F. Kennedy în perioada 2012-2013, membră a Comitetului Consultativ al Centrului în perioada 2010-2012 şi a fost desemnată preşedinta Comitetului în 2011.

Colleen Bradley Bell, o susţinătoare a mediului, afacerilor sociale şi artelor, a fost nominalizată în septembrie, de cotidianul The New York Times, drept unul dintre principalii colectori de fonduri ai campaniei în vederea realegerii preşedintelui american. Ea a participat la Convenţia naţională a democraţilor din 2012 şi a fost membră a Comisiei naţionale de finanţare a campaniei lui Obama.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UNGARIA,
SUA,
DIPLOMAŢIE
/actualitate/nou-conflict-intre-ungaria-si-sua-dupa-numirea-unui-ambasador-american-la-budapesta-13699305
13699305
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.