Noua conducere a BNR, o nouă variantă înainte de votul de marţi. Conducerea executivă este bătută în cuie, dar sunt dispute pe trei voturi din cinci pentru membri neexecutivi din board

Autor: Ziarul Financiar Postat la 28 septembrie 2024 8 afişări

Noua conducere a BNR, o nouă variantă înainte de votul de marţi. Conducerea executivă este bătută în cuie, dar sunt dispute pe trei voturi din cinci pentru membri neexecutivi din board

Lista pentru noua conducere a Băncii Naţionale se îndreaptă este destul de disputată la nivelul membrilor neexecutivi, în fiecare zi apărând nume noi.

Dacă la nivelul conducerii executive, lucrurile sunt bătute în cuie – Mugur Isărescu, guvernator, Leonardo Badea – prim-viceguvernator (PSD), Florin Georgescu – viceguvernator (PSD) şi Cosmin Marinescu, de 10 ani consilierul prezidenţial al preşedintelui Iohannis – viceguvernator (PNL), la nivelul poziţiior neexecutive se duce o luptă destul de strânsă pentru trei poziţii din cinci.

Aura Socol, profesor ASE (soţia lui Cristian Socol, unul dintre sfătuitorii economici ai premierului Marcel Ciolacu; în acest moment, Aura Socol este membru neexecutiv în consiliul ASF, de unde va trebui să îşi dea demisia), a câştigat bătălia cu Nicolae Istudor, rectorul ASE, pentru o poziţie din partea PSD.

La PNL, ultima variantă discutată este Alexandru Nazare, fost ministru de Finanţe care beneficiază de sprijinul preşedintelui Iohannis, la care se adaugă Roberta Anastase, o surpriză venită pe ultima sută de metri.

Ultimele poziţii de membru neexecutiv sunt adjudecate de Csaba Balint, UDMR şi Cristian Popa, din partea USR.

Audierile din comisiile parlamentare de specialitate ar trebui să fie luni, dacă nu chiar marţi dimineaţăţ, având în vedere că marţi ar trebui să fie dat şi votul din Parlament.

Odată ce partidele parlamentare şi-au stabilit pe cine susţin, audierea şi votul sunt o simplă formalitate.

Conducerea BNR are un mandat pe 5 ani.

Mandatul actualei conduceri expiră pe 11 octombrie, iar până atunci trebuie numită noua conducere.

Mugur Isărescu, în vârstă de 75 de ani, este guvernatorul Băncii Naţionale din 1990, când premier era Petre Roman, fiind cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume.  

Leonardo Badea, 49 de ani, cel care va deveni prim-viceguvernator în locul lui Florin Georgescu, este susţinut de Marcel Ciolacu. Florin Georgescu, care va prelua conducerea de viceguvernator, este susţinut de garda veche din PSD, iar Cosmin Marinescu este susţinut de Iohannis.  

Ultima variantă a CA BNR: 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
conducere,
membri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.