Noua Eră a energiei atomice: Microreactoarele portabile, soluţia revoluţionară pentru viitorul energiei verzi şi sfârşitul generatoarelor diesel
Producătorii de energie nucleară lucrează la micşorarea reactoarelor până la dimensiunea unor containere de transport maritim, cu scopul de a oferi o alternativă competitivă la bateriile electrice ca sursă de energie fără emisii de carbon, scrie Financial Times.
Westinghouse conduce această iniţiativă, concentrându-se pe dezvoltarea „microreactoarelor” capabile să înlocuiască generatoarele diesel şi pe gaz utilizate de diverse industrii – de la centre de date şi comunităţi izolate până la platforme offshore de petrol şi gaze.
„La început, am identificat zone ale economiei greu de decarbonizat, în special comunităţile izolate care depind de motorina transportabilă, extrem de costisitoare”, a explicat Jon Ball, liderul programului de microreactoare eVinci al Westinghouse. „Astăzi, interesul pentru aceste soluţii a crescut considerabil, iar noi credem că acest domeniu va cunoaşte o dezvoltare semnificativă.”
Energia nucleară traversează o renaştere, pe măsură ce guvernele şi companiile de tehnologie caută surse nepoluante pentru a-şi îndeplini obiectivele climatice. În prezent, sunt în curs de desfăşurare zeci de proiecte pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici, cu o capacitate de până la 300 MW.
Microreactoarele au o dimensiune mult mai redusă decât reactoarele modulare, având o capacitate de până la 20 MW, suficientă pentru a alimenta aproximativ 20.000 de locuinţe. Acestea funcţionează similar cu bateriile mari, fără să necesite o cameră de control sau personal la faţa locului. După instalare, reactoarele sunt conectate şi lăsate să funcţioneze autonom timp de câţiva ani, după care sunt transportate înapoi la producător pentru realimentare.
În decembrie, Westinghouse a primit aprobarea autorităţilor americane de reglementare nucleară pentru un sistem de control care permite operarea de la distanţă a reactorului eVinci, cu o capacitate de 8 MW. Acest reactor inovator are puţine piese în mişcare şi foloseşte conducte umplute cu sodiu lichid pentru a transfera căldura din combustibilul nuclear în aerul înconjurător. Această căldură poate fi utilizată fie pentru a alimenta turbine electrice, fie pentru sisteme de încălzire.
„Obiectivul nostru este să operăm aceste reactoare dintr-o locaţie centrală, monitorizând o flotă amplasată în diverse zone ale lumii”, a declarat Ball.
Reactoarele folosesc combustibil Triso acoperit cu ceramică, special conceput să reziste la temperaturi extreme fără să se topească, sporind astfel siguranţa şi eficienţa lor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro