Noua zonă imobiliară fierbinte din Bucureşti. Investitorii se bat să arunce cu milioane
SIF SPV TWO SA, parte a Grupului SIF Banat-Crişana, a devenit proprietarul terenului, potrivit CITR. Contestaţiile au fost respinse de Tribunalul Bucureşti şi contractul a fost semnat.
Tabogo Property, companie deţinută de investitorul canadian Michael Topolinski, a depus în data de 23 mai 2022 la Bucureşti o contestaţie împotriva licitaţiei adjudecate de SIF Banat-Crişana cu o săptămână înainte pentru Fabrica de ţigări Belvedere, la suma de 33,59 milioane de euro.
Proprietatea aferentă fostei fabrici de industrializare a tutunului este localizată în zona centru-vest a Capitalei, care cuprinde perimetrul Orhideea - Pasajul Basarab şi împrejurimile staţiilor de metrou Grozăveşti, Petrache Poenaru şi Politehnica. Anterior, proprietatea s-a aflat în patrimoniul societăţii Interagro SA controlată de Ioan Neculaie, societate aflată în reorganizare.
Terenul aferent fostei fabrici „Tutunul românesc“ situat în Bulevardul Regiei nr. 2, în suprafaţă de 62.491mp a fost tranzacţionat în luna mai 2022, în cadrul licitaţiei publice organizate de CITR, pentru suma de 33,59 milioane de euro sau 537 euro/mp.
Prin urmare, tranzacţia a fost finalizată în data de 12 decembrie 2022, când contractul a fost semnat şi astfel SIF SPV TWO SA a devenit proprietarul terenului.
Această tranzacţie gestionată de echipa CITR este cea mai mare tranzacţie cu terenuri din Bucureşti din ultimii ani şi totodată una dintre cele mai mari tranzacţii în insolvenţă de anul acesta.
Tranzacţia este una dintre cele mai mari care implică terenuri din Bucureşti în ultimii ani şi va „debloca“ ultimul mare lot din zona Grozăveşti, una dintre cele mai fierbinţi zone ale Capitalei. Terenul este amplasat vizavi de cel al lui Ion Ţiriac, unde miliardarul deja a demarat procedura pentru construirea unui proiect rezidenţial.
Aceasta este a doua mare fostă platformă industrială vândută în ultimul an după ce în decembrie 2021 cei de la Speedwell anunţau achiziţia platformei Griro din Capitală.
Zona Grozăveşti din Bucureşti atrage tot mai multe proiecte rezidenţiale, fiind atât în proximitatea zonei de birouri de la Orhideea, cât şi pe un drum ce urmează a fi modernizat şi care va fi extins atât până în centura actuală a Capitalei cât şi spre viitoarea A0 printr-un drum radial care va avea statut de drum expres.
Dincolo de teren, pe lotul respectiv sunt mai multe construcţii încadrate la monumente istorice. Potrivit CITR, din totalul suprafeţei, 42.568 mp de teren poate fi curăţat, în timp ce 19.923 mp reprezintă teren ocupat de monumente istorice care nu pot fi demolate.
Pe terenul de 6,2 hectare efectiv se poate construi pe o suprafaţă de patru hectare, iar luând în calcul o înălţime medie de opt etaje, un dezvoltator ar putea livra până la 180.000 de metri pătraţi suprafaţă construită, un proiect ce ar putea fi evaluat la circa 400 mil. euro. Având în vedere dimensiunile terenului, acolo ar putea fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt, care să includă atât birouri, cât şi rezidenţial. În plus, şi Ion Ţiriac, care deţine terenul de la Ascensorul, vizavi de Tutunul Românesc, are în plan dezvoltarea unui proiect rezidenţial.
În ultimii cinci ani zona Orhideea a înregistrat o creştere explozivă - a fost finalizat proiectul Business Garden Bucharest de 43.000 mp, Forte a finalizat clădirile The Bridge I, II şi III - cele trei fiind deja cumpărate de Dedeman, iar CA Immo a dezvoltat proiectul Orhideea Towers Ð deţinut acum tot de Pavăl Holding. Tot în aceeaşi zonă cehii de la PPF au cumpărat un teren pentru construcţia unei clădiri de birouri lângă pasajul Basarab.
Interagro a fost desemnată la începutul anului 2000 câştigătoarea licitaţiei de privatizare a Societăţii Naţionale Tutunul Românesc organizată de Ministerul Agriculturii, dar în urma unui litigiu, compania de ţigarete a revenit în proprietatea statului, iar procesul deprivatizare a fost reluat. În 2004, compania CTS a cumpărat pachetul majoritar al GalaxyTobacco, Interagro rămânând cu sub 1% din acţiuni. În urma unor majorări de Capital, Ioan Niculae a preluat ulterior compania de tutun.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro