Nu doar bugetarii se bucură de patru zile libere în ianuarie, ci şi elevii. La şcolile de stat nu se vor face cursuri pe 23 ianuarie, dar se vor recupera treptat orele din ziua respectivă
În acest an, cei care lucrează la stat vor avea, în plus, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august libere, cu scopul de a crea punţi între zilele deja libere şi weekenduri. @ Şcolile de stat sunt obligate să îşi actualizeze programul de funcţionare sau orarul unităţii, astfel încât să recupereze zilele libere acordate anul acesta, pe lângă cele legale.
Ministerul Educaţiei a anunţat că şi elevii din şcolile de stat, nu doar bugetarii, vor avea parte de încă o zi liberă, mai exact, ziua de luni, 23 ianuarie. Aceştia nu vor merge la cursuri deoarece s-a hotărât acordarea unei zile libere în plus, pe lângă liberul legal din 24 ianuarie (marţi), zi în care se sărbătoreşte Unirea Principatelor Române.
„Şcolile vor fi închise pe 23 ianuarie, dar urmează să fie recuperate treptat orele din acea zi. Acest lucru a fost precizat într-o notă pe care Ministerul Educaţiei a transmis-o către unităţile de învăţământ preuniversitar şi inspectoratele şcolare”, au spus pentru ZF reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
Prin documentul transmis către inspectoratele şcolare, li se comunică acestora faptul că au obligaţia să îşi actualizeze programul de funcţionare sau orarul unităţii astfel încât să recupereze zilele libere acordate anul acesta, pe lângă cele legale, respectiv 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023.
Totodată, în acest document este precizat faptul că activităţile didactice aferente zilelor de 23 ianuarie şi 2 iunie se pot programa şi anterior acestor date.
În cazul şcolilor private, lucrurile stau cu totul altfel. Fiecare şcoală privată are dreptul să decidă dacă acordă zile libere în plus pe lângă cele legale.
Şcoala privată Aletheea din Bucureşti, care cuprinde ciclurile de învăţământ primar şi gimnazial, nu va acorda zile libere suplimentare, pentru a face „punte” cu liberele legale.
„Noi nu facem punte, nu am făcut niciodată. Liberele suplimentare care sunt anunţate pentru bugetari şi pentru şcolile de stat, la noi sunt zile lucrătoare normale. Respectăm liberele legale, dar nu şi zilele suplimentare. Pe 24 ianuarie noi vom ţine cursurile. Nu vrem să dăm programul şcolar peste cap”, a spus pentru ZF Oana Crăciun, director executiv al şcolii private Aletheea din Bucureşti.
Conducerea acestei şcoli private alege să susţină cursurile în zilele libere suplimentare date de stat, explică ea, pentru că sunt părinţi care nu au libere acele zile şi au nevoie să îşi aducă copiii la şcoală.
Zilele libere care urmează în anul 2023 sunt:
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
14 aprilie — Vinerea Mare,
16 şi 17 aprilie — Paşte ortodox
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie — Ziua Copilului
4 iunie şi 5 iunie — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Naţională a României
25 decembrie şi 26 decembrie — Crăciunul
Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.
Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.
Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro