"Nu vedeţi că vă vindeţi ţara?" Fenomenul din România care a atras atenţia Comisiei Europene
Deputatul Marius Paşcan a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că între 40 şi 70 la sută dintre terenurile agricole ale României au fost vândute străinilor, fapt ce ar preocupa inclusiv Comisia Europeană, iar în acest sens i-a adresat o interpelare ministrului Agriculturii, Petre Daea, prin care i-a solicitat să îi comunice dacă se are în vedere modificarea legislaţiei cu privire la înstrăinarea suprafeţelor agricole.
"Deci Comisia Europeană zice, tradus simplist, 'Nu vedeţi că vă vindeţi ţara şi nu faceţi nimic pentru a contracara acest fenomen?'. Cu atât mai mult cu cât predecesorii ministrului Daea au anunţat că au în lucru un proiect legislativ pentru a proteja patrimoniul agricol al ţării. Şi eu îl întreb pe domnul ministru Daea, ce părere are despre de faptul că suntem undeva între 40 şi 70 la sută terenuri agricole fertile vândute către cetăţeni străini şi dacă are de gând să facă ceva în acest sens?", a afirmat Paşcan.
Acesta a spus că în interpelarea adresată ministrului Petre Daea a scris că fenomenul vânzării terenurilor către străini este văzut drept "îngrijorător" de către Comisia Europeană, care ar fi comandat un studiu în acest sens unui institut de cercetare din Olanda.
Străinii au acces prea liber
Potrivit deputatului PMP, fermierii români se plâng că străinii au acces 'prea liber' la terenurile agricole, în timp ce alte state europene au impus condiţii dure în privinţa achiziţionării de terenuri de către străini. "I-am solicitat domnului ministru să îmi comunice dacă la nivelul Ministerului Agriculturii se pregăteşte o strategie vizând modificarea legislaţiei privind achiziţionarea terenurilor agricole de către străini, precum şi datele oficiale deţinute de minister privind vânzarea terenurilor din România către cetăţenii străini", a evidenţiat deputatul PMP.
În răspunsul dat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prezentat joi presei de către Marius Paşcan, se arată că începând din anul 2014, când a fost adoptată Legea 17/2014, care reglementează măsurile de vânzare şi cumpărare a terenurilor, suprafaţa totală din oferte se ridica la 434.141 hectare, fără însă a se preciza câte oferte aparţin străinilor, scrie realitatea.net
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro