Numărul celor refuzaţi la graniţă în Marea Britanie a explodat. România este ţara cu cel mai mare număr de cetăţeni cărora li s-a refuzat intrarea

Autor: Gabriel Negreanu Postat la 25 noiembrie 2023 118 afişări

Numărul cetăţenilor din UE ce sunt refuzaţi la graniţă a crescut semnificativ. Numărul cetăţenilor germani respinşi a crescut de cinci ori, de la 80 în tot anul 2019 la 411 în 2023. Numărul francezilor respinşi la frontieră a crescut de la 92 la 426 în aceeaşi perioadă, relatează The Guardian.

Datele scot la iveală impactul sfârşitului liberei circulaţii după Brexit, dar vor reînnoi, de asemenea, întrebările legate de ostilitatea manifestată de vameşii britanici, având în vedere acordul dintre UE şi Regatul Unit de a permite călătorii fără vize de 90 de zile în ambele direcţii.

Libertatea cetăţenilor UE de a intra în Regatul Unit pentru a munci, locui, studia sau se pensiona s-a încheiat la 1 ianuarie 2021, ca urmare a Brexitului. Ca parte a acordului dintre UE şi Regatul Unit, sunt permise vizite limitate pe termen scurt de până la 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile. Pentru muncă, studii şi durate mai lungi este novoie de vize speciale.

În vara anului 2021 a ieşit la iveală faptul că puterea discreţionară de care dispuneau agenţii de frontieră pentru a refuza intrarea cetăţenilor UE era aplicată într-un mod draconic.

România

România este în continuare ţara cu cel mai mare număr de cetăţeni cărora li s-a refuzat intrarea în porturi şi aeroporturi. În 2019, Poliţia de Frontieră a refuzat intrarea a 1.376 de români. În 2021, anul de după Brexit, acest număr a sărit la puţin sub 10.000 de refuzuri, scăzând la puţin sub 8.000 în 2022.

În anul până în septembrie 2023, numărul românilor cărora li s-a refuzat intrarea a scăzut la 5 683, un număr care încă eclipsează numărul de persoane refuzate din orice altă ţară din UE.

Bulgaria a avut a doua cea mai mare creştere a numărului de refuzuri din 2019, de la 143 de refuzuri în 2019 la 1.345 până în septembrie 2023.

Ministerul de Interne a declarat că "toţi pasagerii sunt trataţi cu respect", adăugând că ""prioritatea numărul unu a Forţelor de Frontieră este de a menţine frontierele noastre sigure şi securizate şi nu vom face niciodată compromisuri în acest sens".

Un purtător de cuvânt a adăugat: "Ofiţerii pot opri orice pasager care soseşte în scopul unei examinări suplimentare, în cazul în care nu sunt imediat convinşi că se califică pentru intrare. Această decizie este luată pe baza informaţiilor furnizate de pasager, nu pe baza naţionalităţii acestuia."

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.