Numărul morţilor în urma cutremurului din Turcia-Siria a trecut de 7.800
Bilanţul victimelor cutremurului devastator din sudul Turciei şi Siriei a crescut la peste 7.800 de morţi, în timp ce salvatorii lucrau contra cronometru, în condiţii de iarnă aspră, pentru a scoate supravieţuitorii dintre dărâmăturile clădirilor prăbuşite, scrie Reuters.
Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat stare de urgenţă în 10 provincii. Dar locuitorii din mai multe oraşe turceşti afectate şi-au exprimat furia şi disperarea faţă de ceea ce au spus că a fost un răspuns lent şi inadecvat din partea autorităţilor la cel mai mortal cutremur care a lovit Turcia din 1999 încoace.
"Nu există nici măcar o singură persoană aici. Suntem sub zăpadă, fără casă, fără nimic", a declarat Murat Alinak, a cărui casă din Malatya s-a prăbuşit şi ale cărui rude sunt date dispărute. "Ce să fac, unde să mă duc?".
Cutremurul cu magnitudinea 7,8 de luni, urmat câteva ore mai târziu de un al doilea cutremur aproape la fel de puternic, a dărâmat mii de clădiri, inclusiv spitale, şcoli şi blocuri de apartamente, a rănit zeci de mii de persoane şi a lăsat nenumărate persoane fără adăpost în Turcia şi în nordul Siriei.
Echipele de salvare s-au străduit să ajungă în unele dintre cele mai afectate zone, fiind reţinute de drumurile distruse, de vremea nefavorabilă şi de lipsa resurselor şi a echipamentelor grele. Unele zone au rămas fără combustibil şi electricitate.
Având la îndemână puţine ajutoare imediate, locuitorii au scotocit printre dărâmături, uneori chiar şi fără unelte de bază, într-o căutare disperată de supravieţuitori.
Oficialii din domeniul ajutorului şi-au exprimat îngrijorarea deosebită cu privire la situaţia din Siria, deja afectată de o criză umanitară după aproape 12 ani de război civil.
Erdogan a declarat 10 provincii turceşti zonă calamitată şi a impus o stare de urgenţă pentru trei luni care va permite guvernului să ocolească parlamentul în adoptarea de noi legi şi să limiteze sau să suspende drepturile şi libertăţile.
Guvernul va deschide hoteluri în centrul turistic Antalya pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremure, a declarat Erdogan, care se va confrunta cu alegeri naţionale peste trei luni.
Bilanţul victimelor din Turcia a crescut la 5.894 de morţi, a declarat vicepreşedintele Fuat Oktay. Peste 34.000 de persoane au fost rănite. În Siria, bilanţul a fost de cel puţin 1.932 de morţi, potrivit guvernului şi unui serviciu de salvare din nord-vestul ţării, controlat de insurgenţi.
Autorităţile turce spun că aproximativ 13,5 milioane de persoane au fost afectate într-o zonă care se întinde pe o distanţă de aproximativ 450 km, de la Adana, în vest, până la Diyarbakir, în est, şi 300 km, de la Malatya, în nord, până la Hatay, în sud.
Autorităţile siriene au raportat decese până în sudul Hama, la aproximativ 250 km de epicentru.
"Este acum o cursă contra cronometru", a declarat la Geneva directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Cu fiecare minut, cu fiecare oră care trece, şansele de a găsi supravieţuitori în viaţă scad".
În Antakya, capitala provinciei Hatay, care se învecinează cu Siria, echipele de salvare erau rare, iar locuitorii au scotocit singuri printre dărâmături. Oamenii au solicitat căşti, ciocane, răngi şi frânghii.
O femeie în vârstă de 54 de ani, pe nume Gulumser, a fost scoasă în viaţă dintr-o clădire de opt etaje la 32 de ore după cutremur.
O altă femeie a strigat apoi la salvatori: "Tatăl meu era chiar în spatele camerei în care se afla ea. Vă rog, salvaţi-l".
Peste 12.000 de membri ai personalului turc de căutare şi salvare lucrează în zonele afectate, alături de 9.000 de soldaţi. Peste 70 de ţări au oferit echipe de salvare şi alte ajutoare.
Însă amploarea dezastrului este descurajantă. "Zona este enormă. Nu am mai văzut aşa ceva până acum", a declarat Johannes Gust, de la serviciul de pompieri şi salvare din Germania, în timp ce încărca echipamente într-un camion pe aeroportul din Adana.
Autoritatea de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din Turcia a declarat că 5.775 de clădiri au fost distruse în urma cutremurului şi că 20.426 de persoane au fost rănite.
Două echipe ale Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională, cu câte 80 de persoane fiecare şi 12 câini, urmează să ajungă miercuri dimineaţă în Turcia şi să se îndrepte spre provincia Adiyaman din sud-estul ţării, pentru a se concentra pe căutarea şi salvarea în mediul urban.
Purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, a declarat reporterilor de la Geneva că seismul "este posibil să fi ucis mii de copii".
Refugiaţii sirieni din nord-vestul Siriei şi din Turcia se numără printre cele mai vulnerabile persoane afectate, a declarat Elder.
În oraşul sirian Hama, Abdallah al Dahan a declarat că marţi aveau loc înmormântări pentru mai multe familii.
"Este o scenă terifiantă în toate sensurile", a declarat Dahan, contactat telefonic. "În toată viaţa mea nu am văzut aşa ceva, în ciuda a tot ceea ce ni s-a întâmplat".
Moscheile şi-au deschis porţile pentru familiile ale căror case au fost avariate.
Agenţia siriană de ştiri de stat SANA a declarat că cel puţin 812 persoane au fost ucise în provinciile controlate de guvern Alep, Latakia, Hama, Idlib şi Tartous.
Cel puţin 1.120 de persoane au fost ucise în nord-vestul Siriei, controlat de opoziţie, iar bilanţul este de aşteptat să "crească dramatic", a declarat echipa de salvare Căştile Albe. "Echipele noastre depun multe eforturi, dar nu reuşesc să răspundă la catastrofă şi la numărul mare de clădiri prăbuşite", a declarat şeful grupului, Raed al-Saleh.
Un oficial umanitar al ONU în Siria a declarat că lipsa de combustibil şi vremea aspră au creat obstacole.
"Infrastructura este avariată, drumurile pe care obişnuiam să le folosim pentru munca umanitară sunt deteriorate", a declarat coordonatorul rezident al ONU, El-Mostafa Benlamlih, pentru Reuters din Damasc.
În Malatya, Turcia, localnicii fără echipament specializat şi nici măcar mănuşi au încercat să scotocească printre resturile caselor dărâmate de forţa cutremurului. "Nepoţii socrilor mei sunt acolo. Suntem aici de două zile. Suntem devastaţi", a declarat Sabiha Alinak. "Unde este statul? Îi implorăm. Lăsaţi-ne pe noi să o facem, îi putem salva. O putem face cu mijloacele noastre".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro