NY TIMES: North Beverly Park sau orasul interzis de la Hollywood

Postat la 01 august 2006 1 afişăre

North Beverly Park, cea mai exclusivista zona rezidentiala din lume, a fost creata de un cuplu de dezvoltatori acum 16 ani. Un reporter de la "The New York Times" a reusit sa intre in "bucatica de paradis" in care jurnalistii nu primesc niciodata drept de intrare.

North Beverly Park, cea mai exclusivista zona rezidentiala din lume, a fost creata de un cuplu de dezvoltatori acum 16 ani. Un reporter de la "The New York Times" a reusit sa intre in "bucatica de paradis" in care jurnalistii nu primesc niciodata drept de intrare.

 

Cand Irena Medavoy a hotarat sa-si construiasca casa visurilor undeva, mai sus de Beverly Hills, cateva lucruri au fost cu adevarat importante. "Am vrut sa fie primitoare, comoda si informala", spune ea, inainte de a demonstra cum se transforma livingul intr-o camera de proiectie. La o apasare de buton, un ecran plat de 6 metri latime coboara din tavan si trei boxe rasar din parchet. In celalalt capat al incaperii, o etajera care acopera tot peretele se scufunda, scotand la iveala o camera de proiectie.

 

Dupa standardele North Beverly Park, bine protejata comunitate in care traiesc Irena Medavoy si sotul ei, producatorul de la Hollywood Mike Medavoy, casa  - care are 1.000 mp - este vazuta drept una fara mari pretentii. Asta pentru ca alte case din aceeasi comunitate - una "foarte privata", obsedata de securitate, enclava pentru magnati, staruri sportive si de film - sunt si mai mari, aducand mai degraba cu niste mini-hoteluri: 2.000, 3.000 sau chiar, in unele cazuri, peste 4.000 mp.

 

Intr-o epoca a excesului imobiliar cu sclipiciuri, casele masive nu sunt o noutate. Totusi, scala din Beverly Park este izbitoare, cu case cat niste palate una langa cealalta. Multi vizitatori reactioneaza cu un amestec de mirare si groaza la vederea zonei, in timp ce chiar si in esaloanele superioare ale Hollywood-ului se gasesc oameni care sa considere Beverly Park drept exagerat.

 

Cum s-a ajuns aici? "Am avut o concentrare de bogati care au devenit si mai bogati si asta a impulsionat constructia acestor case", spune Joyce Rey, care conduce divizia de imobiliare a Coldwell Banker. Dar mai exista si nevoia de a tine pasul cu vecinii, figuri importante ale elitei showbiz-ului. Eddie Murphy locuieste intr-un complex de 4.180 mp.

 

In apropiere se afla si casele lui Rod Stewart, Sylvester Stallone, Denzel Washington. Ce tine la un loc membrii acestui club e un nivel stratosferic de bogatie ori faima si o nevoie puternica pentru intimitate. Intr-un oras in care paparazzi misuna ca haitele de caini salbatici, nu veti gasi nici unul in sau macar in apropiere de Beverly Park.

 

Intr-o comunitate pazita ca asta, ceea ce poate parea prea mult pentru cei din exterior este validat de vecini. "Cand vii aici, vezi ca fiecare isi creeaza propriul mediu inconjurator", spune Irena Medavoy. "Cel al familiei Stallone e foarte italienesc, cel al lui Denzel este ca un mic Hotel du Cap." Rezidentii insista ca paradisul lor ingradit este un cartier adevarat si o comunitate in toata regula - chiar daca una bogata - cu petreceri de Halloween pentru copii, proiectii de filme intre prieteni si petreceri de seara.

 

"Acesta nu este Versailles-ul si eu nu sunt Maria Antoaneta", insista Joyce Arad, care se poate sa fi facut aceasta remarca pentru ca locuinta ei, terminata in 2003, este un palat pe trei nivele construit in stilul clasic francez al secolului al XVIII-lea. Bucataria are doua mari spatii pentru gatit cu cate un vas mare de arama, desi Arad marturiseste ca nu prea gateste. Afara exista o eleganta piscina proiectata sa arate ca lacul unui castel, alaturi de alte zone deschise, cu seminee si fantani.

 

Cultura Beverly Park este una secretomana, chiar paranoida, iar un cuplu de rezidenti care a consimtit sa dea detalii a facut-o sub protectia anonimatului, cerand maxima precautie, pentru a nu starni furia asociatiei de proprietari.

 

In centrul Beverly Park exista un elaborat parc pentru copii - care de obicei e gol. Intr-adevar, aproape ca nu vezi oameni in Beverly Park, cu exceptia ingrijitorilor, a gradinarilor si a constructorilor. Irena Medavoy, care odinioara repudia obiceiul bogatasilor de a se ascunde dupa garduri, spune acum ca nu ar trai in alta parte. "Nu e nimic in lume care sa se compare cu asta", spune ea. "E ca Hamptons (locatie de lux din Long Island, langa New York - n.r.), dar cu garduri." 

 

Creat in urma cu 16 ani, North Beverly Park a inceput de la o zona de 100 de hectare de pamant. Un cuplu de dezvoltatori a impartit pamantul in loturi de 8.000 mp, vanzandu-le pe fiecare cu 3,5-6 milioane de dolari (preturile au crescut intre timp). Locatiile - aflate la mai putin de 10 minute de mers cu masina de Rodeo Drive - alaturi de garantia de intimitate, au avut un succes imediat.

 

Chiar si Brian Adler, unul dintre cei doi dezvoltatori, a fost surprins de marimea caselor. "Cand pui tot ce vrei laolalta - o sala de gimnastica mare, o camera de proiectie mare, sotia vrea un birou, sotul vrea un birou - si apoi frustrarea de a nu folosi locul si pentru un garaj", ajungi la case masive. Asa a ajuns Adler sa faca un garaj subteran de 930 de metri patrati in ultima casa pe care a construit-o in Beverly Park, o resedinta de 3.250 de metri patrati. Casa a fost vanduta in 2004 pentru 30 de milioane de dolari, cea mai mare suma platita vreodata pentru o casa in Beverly Park. (Adler spune ca i-a fost interzis sa faca publica identitatea cumparatorului.)

 

Recent, intr-o zi de vineri, Medavoy a pregatit totul pentru filmul si cina saptamanale, organizate in special pentru vecini. In seara respectiva a rulat "Despartiti, dar impreuna", cu Jennifer Aniston, tocmai lansat in cinematografe, adus proaspat de un mesager de la studiourile Universal. Exista, totusi, si o fata intunecata a Beverly Park, si Jeanette si Robert Bisno - vecinii de vizavi ai familiei Medavoy - au simtit-o.

 

In 2002, sotii Bisno au fost dati in judecata la Curtea Superioara din Los Angeles de catre Asociatia Proprietarilor de Case din North Beverly Park pentru incalcari ale regulilor comunitatii. Ce facusera sotii Bisno? O problema mare erau portile lor, considerate prea impopotonate. De asemenea, gardul lor viu taiat in forma de dinozauri ajungea in strada si existau si unele probleme cu "instalarea si mentinerea containerelor de gunoi", potrivit documentelor din justitie.

 

In schimbul beneficiilor de exceptie - lista exclusivista de vecini, camere de supraveghere, patrule regulate - Beverly Park cere de la rezidentii sai si sa respecte un contract de rezidenta care se intinde pe 70 de pagini.

In marturia din 2003 a lui Cindy Adler, membra a comitetului de supraveghere arhitecturala si sora lui Brian Adler, portile familiei Bisno au fost acuzate ca sunt prea "de Las Vegas" pentru Beverly Park. 

 

Dar principala infractiune a fost instalarea unei sculpturi abstracte de doi metri in fata curtii despre care unii au spus ca reprezinta o femeie intinsa pe spate si cu picioarele in aer. Familia Bisno cumparase sculptura, care se numea "A Bras Ouvert" sau "Cu bratele deschise", cu prilejul unei calatorii in Franta. Sculptura se pare ca a ofensat-o pe o puternica membra a asociatiei de proprietari, Christine Hazy, care locuieste peste drum de familia. Intr-un proces de trei saptamani si jumatate in 2004, acuzatiile au curs si multe sensibilitati au fost ranite.

 

"Rod Stewart si Sylvester Stallone au sau aveau case galbene" si nu a fost intentata nici o actiune impotriva lor, s-a plans avocatul familiei Bisno. La sfarsit, familia Bisno a pierdut procesul si apelul. Acum a inaintat o cerere de suspendare a deciziei judecatorului. Totusi, exista si un deznodamant fericit pentru cei doi. Familia Bisno era in divort in timpul procesului. Acum, toate acestea par sa fi ramas in urma.

 

Cei doi si-au cumparat o proprietate mai mare la doua case mai sus de familia Hazy, unde au de gand sa isi construiasca inca o casa de vis. Mai vor ei sa ramana in Beverly Park, avand in vedere neplacerile? "E un loc minunat", spune Robert Bisno. Cat despre sculptura, pe care o vor lua cu ei, spune el, "speram sa beneficiem de acelasi tratament ca restul vecinilor nostri. Si daca nu, o sa mergem din nou in instanta". 

 

Traducerea si adaptarea de Mihai Mitrica

* Acest articol a fost publicat in The New York Times si este reprodus de BUSINESS Magazin printr-un parteneriat intre cele doua publicatii

* Articolul poate fi preluat partial/integral numai cu acordul scris al The New York Times

* Copyright 2006 New York Times News Service

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ny-times-north-beverly-park-sau-orasul-interzis-de-la-hollywood-1006543
1006543
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.