O carte pe zi: „Malviniţa. Aşa se scrie dragostea” de Eugen Istodor

Autor: Stelian Turlea Postat la 25 octombrie 2021 25 afişări

„Pentru tine muncesc, căci singurul ideal ce-l am în viaţă este a putea ajunge acolo, ca tu să poţi fi fericită. Continui să visez la lucruri atât de frumoase şi sensibile din aceste luni de când ne cunoaştem, căci numai tu iubita mea, m-ai făcut pe deplin fericit.”

Scriu editorii: „O carte cu totul aparte, Malviniţa împleteşte o poveste de epocă despre iubire cu reacţiile şi experienţele studenţilor din vremea noastră. Din scrisori, bileţele şi tot felul de însemnări, se conturează povestea Malvinei Engler, o evreică născută la Cernăuţi şi absolventă de Litere, ajunsă la Bucureşti în anii 1930. Aşezate în ordine cronologică, scrisorile ei şi mai ales cele primite de la nenumăraţii amanţi – uneori romanţioase şi naive, alteori prozaice şi interesate, dar mereu pitoreşti – îi reconstituie viaţa amoroasă de-a lungul cîtorva decenii, până în anii 1960. În contrapondere, în prezent, la cursul de scriere/comunicare creativă al lui Eugen Istodor de la Facultatea de Litere din Bucureşti, studenţii şi profesorul discută cu şi despre Malviniţa şi îi scriu scrisori, alcătuind împreună o poveste în poveste.”

Probabil cea mai bună prezentare este a autorului însuşi, aşa că redăm un fragment: „În 1988, am fost la Bran, la Petre Sirin şi Saşa Lupescu. Ei mi-au arătat un caiet numit <<Moartea Malviniţei>>. În caiet erau lipite scrisori de dragoste şi diverse acte. Petre Sirin le-a pus într-o ordine cronologică pentru a compune viaţa Malviniţei. O femeie din Basarabia, care supravieţuise războiului, divorţului, ajunsă în Bucureştiul comunist.

A trecut timpul având iubiţi de toată mâna, care mai de care mai arătoşi, mai orbi, mai lacomi. Mulţi i-au scris scrisori de amor. Malviniţa murind în 1969, lăsase în urma sa aceste scrisori înfocate. Petre le lipise cu clei în caiet. Eu am luat caietul acesta şi l-am comentat în 2018 cu studenţii de la Litere - Comunicare şi Relaţii Publice. Aşa se scrie dragostea. (...)

Malviniţei i se scriu scrisori între 1940-1960. Scrisorile acelea sunt adunate şi îngrijite de Petre Sirin în anii 1980. Eu iau acele scrisori şi le ador-comentez cu studenţii de la Litere în 2018. Cum să nu fie asta cea mai frumoasă carte de dragoste a lui 2021? Sunt îndrăgostit de Malviniţa. Eu i-am scris o carte nu ca toţi bărbaţii care i-au scris doar bileţele de amor. Cum să nu fie cea mai frumoasă carte de dragoste din 2021?”

Eugen Istodor – Malviniţa. Aşa se scrie dragostea. Epistolar erotic. ParCurs de coumunicare creativă. Editura Polirom. 325 pag.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
cronică,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.