O întrebare pentru una dintre cele mai importante pieţe imobiliare din Europa: Pot rezolva creditele pe termen lung criza cu care se confruntă ?

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 23 aprilie 2024 100 afişări

O întrebare pentru una dintre cele mai importante pieţe imobiliare din Europa: Pot rezolva creditele pe termen lung criza cu care se confruntă ?

La fel ca sute de mii de cumpărători de locuinţe din Marea Britanie, Steve nu a stat pe  gânduri înainte de a solicita un credit ipotecar cu rată fixă pe termen scurt. Abia atunci când cererea sa a fost respinsă din motive tehnice, programatorul din Somerset s-a gândit să ia în considerare şi alte opţiuni, scrie Financial Times.

Un broker ipotecar i-a sugerat să apeleze la un nou creditor numit Perenna. Acesta a fost impresionat mai întâi de faptul că creditorul „a avut un pic mai mult bun simţ” în ceea ce priveşte aspectele tehnice ale contractului care vizează apartamentul său.

Dar a aflat, de asemenea, că ipoteca oferită era fundamental diferită. Perenna, care a primit anul trecut o licenţă bancară completă, oferă o rată fixă a dobânzii pentru întreaga durată a creditelor ipotecare, până la 40 de ani.

„Dobânda nu pleacă nicăieri, nu va merge mai sus sau mai jos Având în vedere pieţele şi tot ce se întâmplă în acest moment, ajută să ştii că nu te vei confrunta cu schimbări semnificative”, a declarat  itistul.

Perenna este unul dintre cei câţiva creditori care oferă acum împrumutaţilor posibilitatea de a alege să îşi blocheze rata dobânzii pentru zeci de ani, în încercarea de face faţă unei piaţei imobiliare britanice de 1,6 miliarde de lire sterline, care se confruntă cu turbulenţe.

Creşterea ratelor la creditele ipotecare a fost caracteristica dominantă a pieţei imobiliare din ultimii doi ani şi a contribuit în mare măsură la criza costului vieţii din Marea Britanie.

Împrumuturile acordate în epoca banilor ieftini ajung acum la finalul termenelor lor, 1,6 milioane de gospodării urmând să îşi vadă ratele fixe încheindu-se în 2024, potrivit UK Finance.

Un debitor tipic care a contractat o rată fixă pe doi ani la 1,6% în 2022 se va confrunta cu o creştere de 42% a ratelor lunare, potrivit calculelor portalului imobiliar Zoopla.

Saltul brusc la costuri de împrumut mult mai mari a evidenţiat o ciudăţenie a pieţei ipotecare din Marea Britanie: partea neobişnuit de mare a împrumuturilor fixe pe termen scurt. Mai mult de 90% dintre debitorii britanici contractează un credit ipotecar cu rată fixă pentru cinci ani sau mai puţin.

Ipotecile cu rată fixă pe termen lung sunt norma în SUA. Blocarea pe mai mult de 10 ani este cea mai frecventă alegere pentru debitorii din Olanda, Danemarca şi alte ţări europene.

Ratele pe termen scurt sunt populare în Regatul Unit pentru costul lor iniţial scăzut şi pentru flexibilitatea pe care o oferă debitorilor care se gândesc să îşi vândă prima casă pentru a avansa pe scara pieţei imobiliare.

De asemenea, contractele pe termen scurt obligă persoanele fizice să se gândească la ciclul ratelor dobânzii, o provocare care adesea îi derutează pe economişti şi pe comercianţii profesionişti, lăsându-i expuşi la şocuri ale ratelor dobânzii.

„Nimeni nu vorbeşte despre elefantul din cameră. Piaţa noastră de credite ipotecare nu funcţionează cum trebuie. Toate ţările europene au pieţe care funcţionează mai bine. Oamenii sunt protejaţi de un şoc al ratelor ipotecare,”spune fondatorul şi directorul executiv al Perenna, Arjan Verbeek.

Argumentul lui Verbeek a câştigat teren în rândul politicienilor. Cancelarul din umbră, Rachel Reeves, a salutat beneficiile potenţiale ale soluţiilor pe termen lung pentru a sprijini o „revoluţie” în ceea ce priveşte dreptul de proprietate asupra locuinţelor.

Ea a declarat că acordurile pe termen lung ar putea avea sens „pentru mulţi oameni, în special pentru familii”, deoarece „potenţial, aţi putea împrumuta un pic mai mult, pentru a plăti un pic mai puţin”.

Partidul Laburist s-a angajat să studieze alte ţări în care aceste împrumuturi sunt mai frecvente şi să colaboreze cu creditorii pentru a „încuraja creşterea ofertei de credite ipotecare cu rată fixă pe termen lung”.

În Marea Britanie, rata de proprietate a locuinţelor stagnează de un deceniu, după ce a scăzut de la vârful atins înainte de criza financiară din 2008.

Piaţa imobiliară a devenit din ce în ce mai divizată între familiile care deţin casele şi îşi şi cele care nu au fonduri suficiente pentru uun împrumut. Numărul proprietarilor cu credit ipotecar a scăzut cu 2 milioane din 2002 şi se află la niveluri care nu au mai fost văzute în anii 1980, potrivit unui studiu al Building Society Association.

Creditul ipotecar este una dintre cele mai răspândite forme de împrumut din lume, dar arhitectura financiară din spatele acestor împrumuturi diferă semnificativ de la o ţară la alta.

În Regatul Unit, creditele imobiliare sunt finanţate parţial din depozite, iar creditorii îşi asumă riscul de faliment. Asigurările de protecţie împotriva neîndeplinirii obligaţiilor de plată, foarte răspândite în anii 1990, sunt acum rar folosite.

Ce începe să devină din ce în ce mai clar este că, provocările cu care se confruntă în prezent cei care îşi doresc o casă sunt motivul pentru care tot mai mulţi oameni se îndreaptă către împrumuturile cu dobândă fixă.

În prezent, puţini creditori oferă în prezent soluţii fixe termen lung. Kensington oferă rate fixe de până la 40 de ani, în timp ce April Mortgages, o aripă a managerului olandez de active DMFCO, oferă credite cu rată fixă pentru 15 ani

Dacă ratele fixe pe termen lung ar prinde la public, acestea ar putea perturba semnificativ sectorul ipotecar din Regatul Unit.

Ryan Etchells, director comercial la Together, un furnizor specializat de credite ipotecare care este unul dintre cei mai mari creditori nebancari din Marea Britanie, spune că ratele pe termen scurt se potrivesc cu modelul de proprietate imobiliară din Marea Britanie, unde cumpărătorii îşi schimbă proprietăţile mai repede.

Însă, în urma unui studiu de piaţă recent, Together a decis să nu lanseze un produs de credit fix pe termen lung.

„Dacă am fi introdus pe piaţă un astfel de produs, nu credem că ar fi satisfăcut suficiente nevoi ale clienţilor pentru a-l face atractiv. Cererea pentru aşa ceva încă nu este sufficient de mare” a concluzionat Etchells.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.