O nouă variantă a tulpinei Omicron a fost descoperită în Bucureşti şi Bacău. Ce spun specialiştii

Autor: Laura Buciu Postat la 09 februarie 2022 1118 afişări

O nouă variantă a tulpinei Omicron a fost descoperită în Bucureşti şi Bacău. Ce spun specialiştii

Subvarianta BA.2, despre care specialiştii spun că este posibil să fie mai contagioasă decât varianta principală a tulpinii Omicron (BA.1) are o răspândire lentă în România, arată studiul MedLife, care a descoperit încă varianta nouă în urma secvenţierii în Bucureşti şi Bacău

Deocamdată subvarianta BA.2 pare să aibă o rată lentă de răspândire pe teritoriul ţării noastre.

Astfel, din cele 94 de probe secvenţiate, toate au fost identificate cu Omicron, în cazul a trei probe fiind identificată subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron. Faţă de ultimul lot secvenţiat în urmă cu două săptămâni, numărul de cazuri cu noua subvariantă BA.2 a crescut de la două la trei. Pe lotul studiat în această etapă nu au fost identificate probe cu tulpina Delta.

Probele secvenţiate provin din Bucureşti, Brăila, Bacău, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti şi Târgovişte.

Potrivit raportului, probele depistate cu subvarianta BA.2 provin din Bucureşti (2) şi Bacău (1).

„Deşi această nouă subvariantă este în atenţia unui număr tot mai mare de ţări şi chiar a devenit dominantă în Danemarca sau câteva regiuni din India, în România pare să aibă o evoluţie lentă, cel puţin acest lucru se observă pe loturile noastre de studiu în acest moment. Astfel, dacă în urmă cu două săptămâni am identificat două cazuri, pe lotul studiat în această săptămână am identificat trei cazuri cu subvarinta BA.2. Următoarele două săptămâni vor fi foarte importante, iar dacă ritmul de răspândire a noii variante se va păstra în aceiaşi parametri, atunci sunt şase mari ca traiectoria prognozată de către autorităţi cu privire la evoluţia valului 5 să rămână în vigoare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale, coordonatorul studiului de secvenţiere realizat de MedLife.

O schimbare de ritm în ceea ce priveşte răspândirea subvariantei BA.2 ar putea prelungi valul 5 al pandemiei şi în România

Până în prezent, autorităţile române au raportat 49 cazuri cu subvarianta BA.2 din 1487 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron.

Datele obţinute în această etapă a studiului de secvenţiere desfăşurat de MedLife, varianta BA.1 este, în continuare, dominantă pe teritoriul României. De altfel, explozia numărului de cazuri de COVID confirmate în ultima perioadă a fost determinată de evoluţia în dinamică a răspândirii variantei iniţiale a tulpinii Omicron (BA.1).

S-a observat că, din momentul în care, în urma evaluărilor pre-screening făcute, au fost identificate ca fiind suspecte de Omicron 33% din cazurile pozitive analizate de MedLife (20 – 31.12.2021), numărul cazurilor confirmate pozitiv a început să se dubleze de la o săptămână la alta. Astfel, în data de 18 ianuarie au fost înregistrate de 10 ori mai multe cazuri (16,760) comparativ cu ce s-a înregistrat la finalul anului 2021 (1668 de cazuri pozitive).

Având în vedere datele disponibile momentan, care arată o răspândire lentă a subvariantei BA.2 în România, specialiştii estimează că, cel mai probabil, numărul cazurilor COVID-19 pozitive se va stabiliza în perioada următoare, pentru ca mai apoi să scadă treptat. În situaţia unui scenariu pesimist, în care subvarianta BA.2 ar putea să prindă avânt sau în cazul în care persoanele infectate cu Omicron se vor putea infecta cu tulpina Delta, sunt şanse ca valul 5 al pandemiei să se prelungească.

„Dacă ne raportăm la varianta iniţială Omicron, BA.1, dată fiind dinamica din ultima perioadă, cel mai probabil că ne apropiem de vârful acestui val. Totodată, până în luna martie ne dorim să avem o perspectivă cât mai clară a numărului de români trecuţi prin infecţie cu virusul SARS-CoV-2. Este cunoscut faptul că România a testat mai puţin decât alte ţări din nordul şi vestul Europei, aşadar ne aşteptăm ca numărul persoanelor trecute prin boală să fie mult mai mare decât cel raportat oficial. Noul studiu MedLife va măsura, cu o marjă de eroare de +-5%, câţi dintre locuitorii României au trecut sau vor trece prin boală”, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte & CEO MedLife Group.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
omicron,
coronavirus,
secventiere,
bucuresti,
varianta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.