O păruială politică în plus: ASF contra Băsescu
Scandalul de corupţie din jurul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară s-a extins la dimensiuni fără precedent odată cu decizia ASF de a institui administrarea specială la compania de asigurări Astra Asigurări, liderul pieţei de profil, cu afaceri de circa 200 milioane de euro.
Firma va fi acum condusă de KPMG, în urma unui raport al ASF care suspecta compania că a subestimat voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel încât a constituit rezerve cu 40% sub necesar. În urma sesizării ASF, ANAF a iniţiat un control la Astra Asigurări.
ASF a dat de înţeles că a primit "din piaţa asigurărilor" avertismente că dacă se atinge de Astra, conducerea ei va fi demisă; alţi comentatori au explicat avertismentul prin relaţia bună între patronul Astra, Dan Adamescu, şi preşedintele Traian Băsescu, în timp ce alţii au sugerat că ASF face aluzie la influenţa fostului ambasador al SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, actualmente membru în conducerea Fondului Proprietatea, care în ianuarie a devenit consilier special al Astra Asigurări.
Şeful statului a avut, într-adevăr, o ieşire publică în care a cerut revocarea conducerii ASF pe motiv de clientelism politic, a calificat instituţia drept "o cloacă" şi i-a criticat pe membrii acesteia fiindcă "sunt cel mai bine plătiţi din lume pentru incompetenţa lor". Intervenţia preşedintelui şi faptul că premierul Victor Ponta a luat apărarea ASF a readus rapid lucrurile din sfera financiară în sfera unei păruieli politice între "pro-băsişti" şi "anti-băsişti". Ponta a afirmat că solicitarea lui Băsescu de revocare a conducerii ASF este motivată de "faptul că unul dintre sponsorii săi, patronul de la Astra Asigurări, are probleme".
Conducerea ASF a reacţionat virulent la acuzaţiile preşedintelui Băsescu, declarând că termenul de "cloacă" folosit de acesta este inacceptabil, fiindcă "potrivit articolului 30 din Constituţia României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine". ASF a insistat că nu-şi face decât datoria, întrucât "sesizează, conform legii, organele care au atribuţii în acest sens şi nu cedează în faţa presiunilor, fie ele şi instituţionale".
Cât despre acuzaţia că membrii conducerii ar fi prea bine plătiţi pentru ceea ce fac, ASF se apără cu argumentul că salariile acestora sunt "semnificativ mai mici decât cele ale conducerilor fostelor Comisii de Supraveghere" şi adăugând că problema salariilor "a intrat în atenţia preşedintelui României abia după ce ASF a luat o măsură de o duritate fără precedent în cazul Astra".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro