Ocean care ar suporta condiţii de viaţă, descoperit pe un satelit al planetei Saturn

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 04 aprilie 2014 148 afişări

Oamenii de ştiinţă au confirmat descoperirea unui ocean ce poate întreţine condiţii de viaţă pe Enceladus, unul dintre sateliţii acoperiţi cu gheaţă ai planetei Saturn.

Ocean care ar suporta condiţii de viaţă, descoperit pe un satelit al planetei Saturn

Oceanul, situat la 24 de mile sub gheaţă, are o adâncime de 10.000 de metri şi ar putea fi mai mare decât Marile Lacuri din America, relatează telegraph.co.uk.

Descoperirea a fost făcută în urma unor măsurători a anomaliilor gravitaţionale, detectate de către nava Cassini, lansată în urmă cu zece ani de NASA pentru a studia planeta Saturn şi sateliţii acesteia. În 2005, Cassini a trimis imagini cu vapori de apă ieşind din suprafaţa de pe Enceladus. Vaporii veneau din fracturi ai stratului de gheaţă, denumite "dungi de tigru".

Noile descoperiri, publicate în revista Science, confirmă că oceanul de mare adâncime se află sub carcasa de gheaţă. "Acest ocean de apă se poate întinde către ecuator", a declarat profesorul David Stevenson, de la Institutul pentru Tehnologie din California. La baza oceanului se află piatra şi silicon, astfel că reacţiile chimice apărute pot susţine viaţa, cel puţin la nivel molecular.

Nava Cassini a gravitat în jurul lui Enceladus de 19 ori. Trei dintre zboruri, efectuate între 2010 şi 2012, au fost dedicate studiului gravitaţional şi au obţinut dovezile necesare pentru determinarea cantităţii de apă.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ocean-care-ar-suporta-conditii-de-viata-descoperit-pe-un-satelit-al-planetei-saturn-12401736
12401736
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.