Omul bolnav al Europei nu se mai face bine: Economia germană s-a contractat din nou în cel de al treilea trimestru, iar fricile privind o recesiune în toată regula încep să se transforme încet dar sigur în realitate

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 30 octombrie 2023 955 afişări

Omul bolnav al Europei nu se mai face bine: Economia germană s-a contractat din nou în cel de al treilea trimestru, iar fricile privind o recesiune în toată regula încep să se transforme încet dar sigur în realitate

Economia Germaniei s-a contractat în al treilea trimestru, iar riscurile ca cea mai mare economie europeană să intre în recesiune se accentuează serios, scrie Bloomberg.

PIB-ul a scăzut cu 0,1% faţă de trimestrul anterior, sub aşteptările analiştilor. Datele subliniază lupta Germaniei de a-şi reveni după o încetinire indusă de energie iarna trecută, care a fost urmată de două trimestre de stagnare sau creştere minimă - conform datelor revizuite.

Datele subliniază lupta Germaniei de a-şi reveni după o încetinire indusă de energie iarna trecută, care a fost urmată de două trimestre de stagnare sau creştere minimă - conform datelor revizuite.

Ratele mai mari ale dobânzilor în ţară şi la nivel global cântăresc puternic asupra cererii de bunuri industriale, pe care Germania se bazează mai mult decât colegii săi pentru a alimenta creşterea economică. Gigantul chimic Lanxess AG a anunţat că va reduce 7% din forţa de muncă în această lună, în timp ce Volkswagen AG a declarat că va dubla economiile pentru a creşte profitabilitatea.

În timp ce serviciile au rezistat mai bine, sondajele de afaceri realizate de S&P Global arată că dinamica a încetinit şi în acest domeniu. Mai mult, apar fisuri pe piaţa forţei de muncă - un alt punct luminos până acum.

Activitatea generală a sectorului privat a continuat să se contracte la începutul celui de-al patrulea trimestru, potrivit S&P Global.

În plus, se aşteaptă ca inflaţia în scădere şi salariile în creştere să producă o revenire a consumului, deşi un raport recent al Bundesbank a afirmat că gospodăriile nu şi-au majorat încă cheltuielile. Analiştii chestionaţi de Bloomberg estimează că Germania va creşte cu 0,5% în 2024.

Alte date privind PIB-ul din regiune au fost mixte. În timp ce Spania şi-a menţinut creşterea, Austria a intrat în recesiune din cauza prăbuşirii consumului şi a investiţiilor. Cifrele pentru zona euro, formată din 20 de naţiuni, sunt aşteptate marţi, iar analiştii estimează că creşterea a stagnat între iulie şi septembrie.

Recenta performanţă slabă a Germaniei a alimentat îngrijorările cu privire la potenţialul său viitor, în condiţiile în care se confruntă cu o forţă de muncă îmbătrânită, cu o dependenţă excesivă de China şi cu necesitatea de a trece rapid la noi surse de energie.

Înalţi oficiali, inclusiv preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, au avertizat împotriva unui pesimism prea mare, subliniind capacitatea de adaptare a ţării. Cu toate acestea, aceştia au recunoscut necesitatea de a acţiona, ministrul economiei, Robert Habeck, îndemnând săptămâna trecută la luarea de decizii pentru a proteja naţiunea ca destinaţie de afaceri.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.