ONG-urile cer finanţarea avortului la cerere în România. BOR: Viaţa este dar dumnezeiesc

Autor: Laura Buciu Postat la 19 decembrie 2022 37 afişări

Mai multe ONG-uri au solicitat finanţarea de către stat a avortului la cerere în România,avertizând că această procedură devine tot mai greu de efectuat, fiind şi medici care nu vor să o mai efectueze decât în situţia în care se impune ca urgenţă medicală.Biserica arată că viaţa e „dar dumnezeiesc”.

ONG-urile cer finanţarea avortului la cerere în România. BOR: Viaţa este dar dumnezeiesc

Biroul de presă al Patriarhiei a transmis, luni, un punct de vedere în urma apariţiei în spaţiul public a unor materiale prin care se comunică demersul unor ONG-uri privind finanţarea de către stat a avortului la cerere, chiar dacă medicii nu doresc să realizeze această procedură.

„Poziţionarea Bisericii faţă de recent solicitatul, dar nefirescul sprijin al statului pentru finanţarea avortului în absenţa unei urgenţe medicale, act care ar reprezenta o implicită încurajare a acestuia, este următoarea: Fiecare om are structural o conştiinţă morală pe care şi-o solicită în grade diferite prin raportarea sa la anumite situaţii personale sau profesionale concrete. Acesta este inevitabil registrul (moral) în care se situează şi problema avortului. Cei care aleg să îşi asculte conştiinţa şi să evite implicarea într-un act medical care suprimă brutal o viaţă (avortul este un asemenea act, întrucât, oricât de mic, embrionul/ fătul este o persoană nenăscută încă), au dreptul şi, dacă sunt medici, obligaţia, să respecte riguros jurământul lui Hipocrate deplin favorabil vieţii, iar dacă sunt reprezentanţi ai societăţii civile, deci inclusiv ai cultelor religioase care includ cea mai mare parte a acestei societăţi, să-şi exprime şi să-şi apere public principiile morale, etice, filosofice şi religioase ocrotite de Constituţie. Poziţia BOR şi a tututor cultelor faţă de avort e una clară, firească, fermă şi ireversibil orientată pro-viaţă. Mesajul creştin are ca miez libertatea, iubirea şi respectul pur faţă de viaţa şi demnitatea persoanei umane, născute sau nenăscute încă. Avortul este şi rămâne legal, dar nu tot ce este legal coincide totdeauna riguros cu ce este moral, graniţa dintre „permis” şi „posibil” fiind una la care ar trebui să reflectăm atent şi responsabil ca persoane înzestrate nu doar cu trup, ci şi cu spirit”, transmite Patriarhia Română.

Potrivit comunicatului de presă transmis, Biserica are printre funcţiile sale centrale şi pe aceea de a contribui exemplar la întreţinerea ordinii morale în societate, de a explica necesitatea igienică a moralei personale şi publice, de a orienta atenţia spirituală a oamenilor spre lucrurile esenţiale, între care viaţa, educaţia, relaţia cu celălalt, mântuirea din răul cu multe chipuri care sfidează şi sabotează sensul existenţei omeneşti.

„Crima, inclusiv cea comisă prin avort, este unul dintre aceste chipuri. Biserica invită (nu impune) stăruitor la respectarea şi protejarea vieţii şi demnităţii persoanei umane, pledând mereu cauza acestora ca pe cea mai înaltă posibil, viaţa fiind un dar dumnezeiesc plin de sens pentru individul străin de individualism feroce şi pentru comunitatea formată din noi toţi, cei ce am avut şansa de a ne naşte. Aceasta este o datorie a Bisericii, nu o imixtiune în viaţa personală a cuiva. O datorie prelungită concret în proiecte şi acţiuni filantropice destinate mamelor care se confruntă cu o criză de sarcină. Asemenea acţiuni au ca raţiune inclusiv conştientizarea faptului că autonomia asupra propriului trup nu implică şi dreptul de a decide asupra vieţii unui alt trup care creşte în el. Abia această reflecţie de tip moral indică gradul real şi onorabil de responsabilitate”, mai arată Patriarhia.

Potrivit Patriarhiei, „orice stat responsabil are ca scop şi raţiune fondatoare asigurarea şi întreţinerea binelui comun al societăţii pe care o administrează”, atrăgând atenţia că astfel de procedură la cerere nu trebuie să fie finanţată de stat.

Peste 250 de organizaţii ale societăţii civile din România, precum şi organizaţii internaţionale interne şi internaţionale care luptă pentru drepturile sexuale şi reproductive în România au transmis că accesul la avort a devenit din ce în ce mai dificil în România în ultimii ani, ceea ce nu face decât să crească numărul de avorturi în condiţii de risc. Potrivit acestora, decontarea acestei proceduri ar asigura femeilor acces universal şi sigur la acest serviciu medical.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
avort,
viaţă,
patriarhie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.