OpenAI atrage o finanţare uriaşă de 40 de miliarde de dolari. SoftBank, alături de alţi mari investitori din tehnologie, precum Microsoft şi Coatue Management, investesc într-un viitor dominat de inteligenţa artificială. Evaluarea start-up-ului ajunge la 300 de miliarde de dolari

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 01 aprilie 2025 21 afişări

OpenAI atrage o finanţare uriaşă de 40 de miliarde de dolari. SoftBank, alături de alţi mari investitori din tehnologie, precum Microsoft şi Coatue Management, investesc într-un viitor dominat de inteligenţa artificială. Evaluarea start-up-ului ajunge la 300 de miliarde de dolari

OpenAI a obţinut o nouă finanţare de 40 de miliarde de dolari din partea SoftBank şi a altor investitori, evaluând compania care produce ChatGPT la 300 de miliarde de dolari, ceea ce o face unul dintre cele mai bine finanţate start-up-uri private din lume, informează Financial Times.

Conform unei surse apropiate situaţiei financiare, SoftBank a contribuit cu 75% din această finanţare, iar restul de 25% va proveni de la alţi investitori, inclusiv Microsoft, Coatue Management, Altimeter Capital şi Thrive Capital. Financial Times a fost prima publicaţie care a raportat despre investiţia SoftBank.

Finanţarea va fi oferită în două etape: o sumă iniţială de 10 miliarde de dolari, urmată de încă 30 de miliarde de dolari, care vor fi investite până la sfârşitul anului 2025, potrivit aceleaşi surse.

Această finanţare vine în contextul în care OpenAI, compania din San Francisco, se transformă dintr-o organizaţie non-profit complexă într-o entitate cu scop lucrativ mai convenţional. Conversia trebuie să fie finalizată până la sfârşitul acestui an, altfel SoftBank va avea opţiunea de a reduce contribuţia sa totală la 20 de miliarde de dolari, a adăugat sursa menţionată.

Evaluarea de 300 de miliarde de dolari plasează OpenAI pe locul 27 în clasamentul celor mai mari companii din S&P 500, dacă ar fi listată astăzi, reflectând entuziasmul faţă de sectorul inteligenţei artificiale.

Loading...

Astfel, OpenAI ar depăşi companii mari precum Chevron şi ar fi puţin mai mică decât Coca-Cola. În octombrie, OpenAI a strâns 6,6 miliarde de dolari într-o rundă de finanţare, având o evaluare de 157 miliarde de dolari.

„Această investiţie ne va ajuta să depăşim noi limite şi să facem inteligenţa artificială mai utilă în viaţa cotidiană”, a declarat Sam Altman, directorul general al OpenAI.

Masayoshi Son, fondatorul SoftBank, a descris inteligenţa artificială ca o „forţă definitorie care modelează viitorul omenirii” şi a subliniat că „parteneriatul extins dintre SoftBank şi OpenAI accelerează viziunea noastră comună de a debloca întregul potenţial al acestei tehnologii”.

OpenAI a anunţat luni că va lansa în lunile următoare un model de inteligenţă artificială „Open-weights”, pe fondul unei concurenţe puternice din partea altor modele deschise, precum DeepSeek din China şi Llama de la Meta.

Un model mai accesibil şi mai ieftin ar reprezenta o schimbare faţă de strategia tradiţională a OpenAI, care include taxe pentru utilizatori şi afaceri, prin abonamente la produse precum ChatGPT, şi pentru dezvoltatori, prin accesul la interfaţa sa de programare a aplicaţiilor.

Modelele „Open-weights” vor oferi informaţii detaliate despre funcţionarea sistemelor – cunoscute sub numele de ponderi – şi vor pune la dispoziţie codul sursă, permiţând dezvoltatorilor să ruleze modelele pentru cazurile lor de utilizare specifice. Aceste modele vor fi o versiune limitată a celor open-source, care furnizează informaţii complete, cum ar fi seturi de date şi codul necesar pentru a crea un model de la zero. Modelele deschise sunt, de obicei, mai ieftine de utilizat şi pot fi personalizate pentru nevoi specifice.

Compania nu a oferit detalii despre modul în care va monetiza acest model deschis, dar opţiunile ar putea include personalizarea sau licenţierea comercială.

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori