Operaţiunea ''Neptun'': 200 de tone de aur românesc, ascuns într-o peşteră - FOTO

Postat la 27 iulie 2016 840 afişări

Operaţiunea "Neptun”, cum a fost ea intitulată atunci în acte, a devenit publică abia după 50 de ani. Muzeul Tezaurului de la Tismana, amenajat în peştera care a adăpostit, în secret, peste 200 de tone de aur din depozitul BNR, a fost inaugurat, marţi, în prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi a Mitropolitul Olteniei, Irineu.

Operaţiunea ''Neptun'': 200 de tone de aur românesc, ascuns într-o peşteră - FOTO

Muzeul Tezaurului de la Tismana este o investiţie unică în Europa, la care lucrările au început în anul 2013, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Spaţiul oferă publicului detalii despre momentele din perioada anilor 1944-1947, când peştera Mănăstirii Tismana a adăpostit, în secret, peste 200 de tone de aur din depozitul BNR şi trei tone de aur din tezaurul băncii Poloniei.

Investiţia, care a costat aproximativ două milioane de lei, a fost inaugurată, marţi, în prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a Mitropolitul Olteniei, Irineu, şi a autorităţilor. Conducerea BNR a decis, în 2007, să transforme peştera Mănăstirii Tismana într-un spaţiu muzeal. Iniţiativa de construire a muzeului a fost susţinută de către Mitropolitul Olteniei şi de stareţa Mănăstirii Tismana, Antonia Popescu. Doi ani mai târziu, aceste instituţii au parafat o convenţie civilă prin care mănăstirea pune la dispoziţia BNR, gratuit, terenul pe care s-a construit o parte a muzeului. În 2012, prin licitaţie publică, firma Impex Lumy Nico SRL a câştigat lucrările în valoare de aprope două milioane de lei, iar în vara anului 2013, Primăria Tismana a eliberat autorizaţia de construire a muzeului. După trei ani, lucrările au fost finalizate.

Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a vorbit, la inaugurare, despre momentele de cumpănă din 1944, când s-a decis ca aurul României, din depozitul BNR, să fie păstrat, în secret, la Mănăstirea Tismana, în peştera transformată acum în muzeu.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.