LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Câţi oameni de afaceri din România, decreţei, au facut armata? Câţi mai ştiu să desfacă şi să pună la loc un Kalashnikov? Câţi vor rămâne să-şi apere patria?

Autor: Dragos Damian Postat la 02 februarie 2024 710 afişări

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Câţi oameni de afaceri din România, decreţei, au facut armata? Câţi mai ştiu să desfacă şi să  pună la loc un Kalashnikov? Câţi vor rămâne să-şi apere patria?

Seful Armatei Romane, generalul Gheorghita Vlad, declara intr-un interviu ca trebuie sa fin pregatiti pentru razboi, stricandu-ne astfel acest minunat inceput de 2024: “Da, populaţia României, la fel ca întreaga populaţie din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze şi trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiţi”. Ne spune altceva decat ne spun politicienii care, fiind in an electoral, nu vor sa ne ingrijoreze, dimpotriva, vor sa fim fericiti si linistiti cu salarii si pensii mai mari.

Despre decreţei, baby-boomers-ii sau generatia X a Romaniei, se stiu sigur 3 lucruri. Ca sunt nascuti dupa decretul din 1966 care urmarea cresterea natalitatii, de aceea li se si spune in deradere Decretei. Ca au in prezent intre 45-55 de ani si reprezinta cea mai larga patura demografica din Romania, care va crea haos din 2030 incolo in sistemul de pensii. Si, ca sunt in 2024 la practic toate butoanele care conduc Romania, fie ca vorbim de public sau privat.

Desigur, foarte multi dintre decretei sunt oameni de afaceri, au construit de la zero companii sau au cariere de succes in corporatii.

Ce se stie mai putin despre oamenii de afaceri Decretei este ca toti au facut armata, care de altfel nu mai este obligatorie de 17 ani.

Insa, pana atunci, toti baietii si fetele absolventi de liceu, scoala profesionala, colegii, in primii ani de facultate, etc., erau obligati sa faca armata. Scapau doar cei bolnavi sau cei cu pile, care se inbolnaveau subit.

Nu stiu daca in cele ce urmeaza voi dezvalui secrete de stat, nu prea cred. Am facut armata la termen redus TR, asta insemnand vreo 9 luni, in perioada 1985/86 la unitatea militara din Zalau – care, supriza, inca mai exista, nu a fost daramata ca sa lase vreun mall in locul ei. Traditional, cei intrati la medicina in Cluj faceau armata acolo, camarazi de arme la TR fiind TCM-ul din Sibiu si cei admisi la Teologie – da, exact, si viitorii preoti faceau armata obligatorie. A fost un an de pomina. Bineinteles ca armata incepea cu adunarea recoltei, si continua in cazul nostru special din Zalau cu descarcarea de carbuni pentru termocentrala si aducerea de apa pentru oras. Dar, cel putin in primele 4-5 luni, am mancat armata pe paine. Marsuri de zeci de kilometri pe dealurile Salajului, trageri de zi si de noapte in poligoane cu tot armamentul din dotare, serviciu de garda la minus zeci de grade – Decreteii isi amintesc ca iernile 1984/85 si 1985/86 au fost cele mai geroase din vietile lor. In 1986 am prins si cea mai tare luna aprilie, cand am fost alarmati de doua ori si pregatiti de misiune, o data sa mergem in Libia sa-l ajutam pe Ghadafi care fusese atacat cu rachete de americani si apoi sa mergem un Ukraina, sa ajutam la limitarea pagubelor produse de explozia de la Cernobal. Au urmat si alte evenimente bogate in semnficatii. Aplicatie militara coordonata de seful de atunci al armatei, generalul Vasile Milea, si garda de onoare la venirea sotilor Ceausescu, care poposisera sa deschida o fabrica (sic!). Culminand desigur cu momentul galactic in care Steaua (care, atentie, era echipa Armatei) castiga Cupa Campionilor.

Fiecare om de afaceri Decretel care a facut armata isi aminteste ca despre o scoala la care a invatat lucruri bune si lucruri rele, la varsta de 17-19 ani, cand esti inca un copil. Mai mult ca sigur insa ca amintirea comuna a oamenilor de afaceri Decretei este modul in care desfaci si pui la loc Kalashnikov-ul, arma de asalt AK 47 cu care au facut armata, denumita “Ucigasul mondial numarul 1” (Historia.ro).

Vorbesc despre toate astea, simplu, pentru ca de doi ani latra cainii razboiului la doi pasi de noi si nimeni nu ne-a spus, pana ce a facut-o acum o zi generalul Gheorghita Vlad, el insusi Decretel, ca trebuie sa ne pregatim un pic. Mai mult ca sigur ca in caz ca lucrurile degenereaza – si ele au o tendinta de a degenera -  vor fi mobilizati la arme rezervistii, adica Decreteii, inclusiv oamenii de afaceri care au facut armata si care vor fi inarmati cu Kalasnikov-uri. Care probabil vor fi inutile pentru ca razboiul modern este complet diferit, asa cum exista medicina personalizata exista si moarte personalizata, cand o drona condusa de la 3000 de km de un caporal hipster iti aseaza usurel un proiectil pe bancheta din spate a masinii.

Asa ca omule de afaceri Decretel care ai facut armata, daca ai uitat sa desfaci si sa pui la loc un Kalasnikov, poate ar fi util sa-ti aduci aminte, sunt si tutoriale pe retelele de socializare care iti improspateaza memoria. Exista mai mult ca sigur si influenceri care iti dau o mana de ajutor. Apropos, un Kalasnikov costa astazi pana in 2000 de Euro daca il cauti pe internet. Sunt mult mai accesibile Kalasnikov-urile cu bile, pentru toti copiii, pe toate platformele de vanzari online, la 50-100 lei.

Cine spune ca nu suntem pregatiti?

 

 

 

 

 


 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.