Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Plătim degeaba 10% din salarii contribuţia la sănătate. România rămâne pe ultimul loc în UE în toate clasamentele
Modul in care sunt gestionati banii din sanatate este o bataie de joc nu numai la adresa pacientilor care au nevoie de servicii medicale ci si la adresa contribuabililor care platesc 10% contributii la asigurarile de sanatate.
Numirile conducerilor pe criterii politice, presupusa lipsa cronica a banilor, grevele angajatilor care au ramas pe scheme de salarizare de acum 10 ani, un sistem informatic care a costat miliarde si care mai mult nu merge si festivalul de scutiri la plata contributiilor sunt tot atatea aberatii care arata ca cineva fie este complet incompetent in a elabora politici publice pentru finantarea sanatatii romanilor fie doreste sa controleze pusculita doldora de bani.
CNAS strange anual peste 55 de miliarde de lei – cu peste 40% mai mult decat acum 5 ani, in 2019, inainte de pandemie. In general sanatatea, finantata de la bugetul de stat si din contributia de sanatate primeste, cel putin pe hartie, aproape 80 miliarde de lei anual, cu peste 75% mai multi bani decat in 2019. Romanii, prin taxe, impozite si contributii, alimenteaza bani cu nemiluita in sistemul de sanatate si totusi se pare ca acesta este din nou in colaps.
Haideti sa vedeti cateva proiectii pentru 2024. In cazul medicamentelor de exemplu, raman cel putin 3 luni neplatite din anul 2023, autoritatile incearca din septembrie sa le impinga spre a fi platite platite in 2024 – si iata ca au reusit, anul este practic incheiat.
Astfel incat plata datoriilor acumulate din 2023 – estimativ - 3-4 miliarde de lei, trebuie bugetate in 2024. La asta trebuie adaugat cel putin un alt miliard de lei pentru ca cresterea punctului de pensie va creste si plafonul de gratuitate pentru pensionari. De parca nu ar fi destul, de la 1 ianuarie intra in compensare si un cos de molecule noi, care insumeaza - estimativ – 2-3 miliarde de lei in plus care trebuie puse in bugetul sanatatii din 2024. Dintr-un foc se fac 6-8 miliarde de lei suplimentar doar pentru decontarea medicamentelor in 2024 in conditiile in care, de fapt, nu au mai existat in 2023 bani pentru medicamente inca din august. In acest moment medicamentele utilizate de catre romani sunt creditate in totalitate de catre producatori, care au extins termenele de plata pana la 240 de zile.
Si asta este doar cazul medicamentelor. Alti prestatori de servicii si bunuri medicale trebuie sa recupereze bani, medicii de familie tipa ca nu sunt platiti, spitalele tipa ca nu mai au bani pentru servicii, sindicatele din sanatate tipa din cauza salariilor, de fapt ultimele 2 luni au fost numai cu proteste din cauza lipsei banilor.
Cineva isi bate joc de noi toti, pentru ca desi platim contributii la sanatate de 10% din salariul brut cand suntem bolnavi trebuie sa cheltuim bani din buzunar in dreapta si stanga, toti am trecut prin aceasta experienta cand am fost bolnavi. Premierul Marcel Ciolacu si Ministrul Alexandru Rafila trebuie sa trimita pe cineva la CNAS sa faca un control serios acolo, mai in profunzime, pentru ca sa intelegem si noi despre ce vorbim: chiar nu sunt bani destui? Sau cineva manipuleaza cu buna stiinta aproape 60 miliarde de lei ca sa ajunga doar cu dedicatie, “unde trebuie”?
Pana ce sistemului public de asigurari de sanatate nu i se va adauga un sistem privat de asigurari de sanatate, care sa-i faca cu adevarat competitie, probabil ca putem plati contributii obligatorii din salariul nostru si de 50% la sanatate, vor disparea precum cei 10% din prezent.
Si pana atunci sa nu ne miram ca Romania ramane pe ultimul loc in clasamentele de sanatate si ca am reusit sa pierdem in ultimii 3 ani un milion de suflete si ca romanii declara ca pleace din tara in primul rand din cauza sistemului de sanatate.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro