Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest. Afacerea zilei: A venit timpul să respectăm noua Americă şi Rusia. Războiul este despre bani şi putere, iar România nu are nici una nici alta

Autor: Dragoş Dragoteanu Postat la 16 februarie 2025 38 afişări

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest. Afacerea zilei: A venit timpul să respectăm noua Americă şi Rusia. Războiul este despre bani şi putere, iar România nu are nici una nici alta

Nu am scris niciodata despre razboiul din Ucraina. In schimb, au scris si au vorbit ''experti'' in razboaie - care nici macar nu au facut armata, ''jurnalisti independenti''- care pretindeau ca stiu cum gandeste Putin, ''specialisti'' in geopolitica - care nu au calcat nici in Ucraina si nici in Rusia, ''politologi'' de profesie - care au facut poteca la televiziuni si au devenit parerologi de serviciu alaturi de politicienii traditionali, care nu inteleg pe ce planeta traiesc, dar o comenteaza. Ca antreprenor, eu fac aici legatura razboiului cu afacerile.

Un razboi este initiat de un dictator sau un grup de interese. Scopul este castigarea de noi teritorii (resurse) si sfere de influenta, ca surse de bani mai multi. Odata atinse conduc la acumularea de putere sporita. Oare, intr-o afacere in care vrei sa devii lider sau un jucator de baza, nu folosesti aceleasi mijloace? Aratati-mi un singur mare antreprenor sau o multinationala care gandeste strategia altfel decat un razboi comercial. Oare, nu urmareste sa devina mai puternic(a), sa castige mai mult, sa elimine concurentii, daca nu pot sa-i cumpere, etc?

Razboiul din Ucraina ne-a demonstrat ca majoritatea jurnalistilor si politicienilor au avut ocazia sa-i analizeze pe Putin si acum pe Trump, precum barfesc oamenii care n-au nimic mai bun de facut, nevazand ceea ce era vizibil de pe Luna.

Daca esti un om rational si te uiti pe o harta vezi ca Rusia are o suprafata mai mare de peste 28 ori decat Ucraina. Rusia produce in 3 luni armament mai mult decat produce toata Europa intr-un an. Toata industria producatorilor de armament din lume a devenit infloritoare. Orice comentariu in plus e de prisos.

Ca antreprenor care a fost de cateva ori in Rusia si o singura data in Ucraina, am putut sa fac diferenta dintre cele doua tari. Una este imperiu de cand lumea, celalalta a aparut pe parcursul istoriei, cu noroc, prin destramarea URSS. Celor care ma vad deja un posibil rusofil le transmit salutari. Sunt un simplu roman, dornic de a trai intr-o Romanie libera. Oare de ce SUA respecta Rusia si noi oscilam? Daca in timpul acestui razboi, cand cele mai puternice state europene fac afaceri grele cu Rusia, de ce Trump trebuie condamnat ca are un singur obiectiv: BANI pt SUA? Ucraina a devenit un cobai, un fel de „ciuca-batailor” intre marile puteri ale lumii.

Nu as fi scris acest articol daca nu as fi citit comentariile politice ale ''liderilor'' Europei dupa declaratiile lui J.D. Vance. Valorile democratice comune, restrangerea libertatii de exprimare, indepartarea Europei de vointa propriului electorat, sunt lucruri care ne despart, spune clar vicepresedintele american. Personal m-am convins ca UE  este condusa de niste prosti, ca sa ma exprim elegant. Nu au inteles ca nu poti fi cu America, daca nu ai aceleasi valori, daca nu respecti aceleasi reguli, daca nu esti ca America. Nu stiu daca SUA si-a dorit sa fie ''jandarmul'' lumii, dar sigur si-a dorit sa fie/ ramana liderul economic al Planetei. Sa crezi ca un om de afaceri rapace, precum Trump, nu vrea sa faca business pe spatele oricarui continent sau regiuni e o naivitate. Daca se poate, toate statele vor sa profite de pe urma unui razboi.

Si ce tragedie, SUA negociaza direct cu Rusia, resursele din Ucraina, peste capul Europei!... ''Marii'' sefi din statele UE s-au simtit lezati. Cand vand armament ucrainienilor sau chiar rusilor nu se simt cu musca pe caciula, cand importa masiv petrol, energie si materii prime din Federatia Rusa nu se rusineaza. Asa-zisii lideri europeni vor afla curand ca afacerile americanilor cu rusii primeaza in fata oricaror interese ale tarilor de pe batranul continent. Trist, dar adevarat. America a depasit in mai toate domeniile Europa datorita leadership-ului superior, politic si economic.

Unde este Romania? Ca toata Europa, exact intre SUA si Rusia, mai aproape geografic de ultima. Putem sa facem ceva in plus? In opinia mea, da. Putem sa respectam Rusia la fel de mult cum respectam SUA. Putem sa ne reimprietenim cu China, asa cum eram pe vremuri. Banii nu au culoare politica si razboiul actual ne-a demonstrat inca o data ca ''interesul poarta fesul''. Sa ne punem ''fesul'' potrivit, ca sa nu ne traga curentul schimbarii care traverseaza Europa, intre SUA si Federatia Rusa. Afacerea zilei este sa fii pregatit sa faci business cu oricine te lasa sa traiesti in pace si te lasa sa faci afaceri, cat sa ai o viata decenta si o tara independenta.

Daca am fi avut lideri politici in tara in ultimii 35 de ani, SUA, China sau o tara importanta din Golful Persic ar fi putut avea aici cateva investitii strategice de zeci de miliarde de dolari si, in cazul unui conflict extins cu Rusia, oricare si-ar fi aparat banii investiti. Au facut cu succes asta tarile vecine, precum Ungaria si Serbia. Acum e prea tarziu tarziu. Ne bazam pe americani, dar ei apara in primul rand investitiile companiilor americane in pamanturile Ucrainei, cele mai bune calitativ din lume. Intre timp si-au dat seamna ca solul ucrainian are uriase zacaminte rare si pluseaza in negocieri pe baza interesului direct.

Cand razboiul incepe banii vorbesc. Puterea lor face diferenta. Razboiul se va termina cand banii (teritoriile si resursele) ajung la cine trebuie.

Dragos Dragoteanu este Certified International Property Specialist şi Manager Euroest Invest / Fast Parking.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
razboi,
rusia,
afaceri,
bani,
america,
putere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.