Optimism la bursele internaţionale, se apropie de maximul a 3 luni
Bursele mondiale se se apropie de maximele ultimelor trei luni, iar dolarul slăbeşte, antrenate de optimismul pieţelor, alimentând apetitul pentru risc, risipind îngrijorările legate de revoltele din Statele Unite şi temerile privind lupta de putere între Washington şi Beijing, relatează Reuters.
După ce au crescut cu 35% de valorile atinse la sfârşitul lunii martie, acţiunile înceap luna iunie cu câştiguri. Indicele global MSCI a recuperat două treimi din pierderile suferite în urma izbucnirii coronavirusului.
Bursele europene au deschis cu un plus de 1%, conduse de sectoarele precum călătoriile şi timpul liber, bănci şi minerit, dar volumele sunt scăzute, pentru că pieţele din Germania, Elveţia şi Austria sunt închise pentru sărbători.
"Retorica Trump împotriva Chinei şi acţiunile comerciale împotriva Hong Kong ar fi putut fi mult mai grave, de unde şi performanţele pieţelor din această dimineaţă", a declarat Chris Bailey, strateg european al managerului de avere Raymond James.
Între timp, dolarul, perceput drept refugiu sigur, a atins minimul a 11 săptămâni. "Sunt de acord că revoltele nu sunt bune, dar percepţia este că aceasta este o problemă locală ... iar incertitudinea a dus la un dolar mai mic", a adăugat Bailey.
În Asia, bursele au închis în creştere, conduse de China. Indicele din Hong Kong, HSI a urcat cu 3,6%, în timp ce acţiunile blue chips chineze au câştigat 2,4%.
Indicele MSCI pentru Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a crescut cu 2,1% la cea mai mare valoare de la începutul lunii martie, iar indicele japonez Nikkei a obţinut un plus de 0,7% pentru a atinge maximul pe trei luni.
Pe pieţele valutare, moneda euro a continuat să crească, atingând 1,1131 USD, după ce a urcat 1,8% săptămâna trecută. Dolarul australian a atins un maxim pe patru luni.
O mare parte din declinul recent al dolarului a venit în raport cu euro, moneda europeană fiind susţinută de planurile de stimulare a econiomiei UE. Pieţele aşteaptă reuniunea de joi a Băncii Centrale Europene, care este aşteptată să crească cumpărările de active cu 500 de miliarde de euro, la 1.250 de miliarde de euro.
La bursele de mărfuri, aurul a adăugat 0,9%, la 1.1742 dolari uncia.
Preţurile future pentru petrolul Brent a urcat la 37,62 dolari pe baril, în timp ce referinţa americană a scăzut 19 cenţi, la 35,30 dolari.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro