Care sunt opţiunile Rusiei după ce Ucraina a închis gazoductul care alimenta Europa, iar Moldova are deja alternative pentru gazul rusesc? Marile puteri din Est, cu China în frunte, sunt soluţia lui Putin

Autor: Ştefan Stan Postat la 06 ianuarie 2025 62 afişări

Care sunt opţiunile Rusiei după ce Ucraina a închis gazoductul care alimenta Europa, iar Moldova are deja alternative pentru gazul rusesc? Marile puteri din Est, cu China în frunte, sunt soluţia lui Putin

Vladimir Putin ar putea să fi pierdut o parte din venituri după ce Kievul a închis gazoductul pentru livrările de gaz rusesc, dar Moscova are deja alternative pentru transportul combustibilului, care o protejează de un impact economic semnificativ, potrivit Bloomberg. 

Rusia plănuieşte să îşi extindă exporturile de gaz natural lichefiat (GNL) şi să redirecţioneze gazul transportat prin conducte către alţi cumpărători, precum China.

„Vom continua să ne creştem cota pe pieţele mondiale de GNL”, chiar dacă sancţiunile încearcă să oprească această creştere, a declarat Putin în cadrul conferinţei sale anuale de presă pe 19 decembrie. De asemenea, el şi-a exprimat încrederea că gigantul rus al gazului, Gazprom PJSC, va supravieţui încetării transportului de gaz prin conductele din Ucraina.

În ciuda apelurilor de a interzice astfel de livrări, Europa cumpără o cantitate record de gaz rusesc lichefiat, în principal de la uzina Yamal LNG, condusă de Novatek PJSC.

Volumele de GNL au depăşit cantitatea de gaz pe care Rusia o vindea prin Ucraina înainte de 1 ianuarie, când Kievul, refuzând să mai permită tranzitul care finanţează maşina de război a Moscovei, a închis ruta veche de cinci decenii prin teritoriul său.

Situaţia subliniază cât de dificil este pentru Europa să rupă legăturile cu Rusia, care, în ultimul deceniu, s-a consolidat ca un furnizor cheie de materii prime pentru continent. Totodată, evidenţiază cum invazia Ucrainei din februarie 2022 a forţat Rusia să-şi ajusteze continuu reţeaua comercială. Cu toate acestea, Moscova a arătat că, chiar dacă un drum către pieţe se închide, există adesea altele deschise pentru Rusia.

Exporturile totale de GNL ale Rusiei au atins un record anul trecut, conform datelor de urmărire a transporturilor.

Înainte de invazie, Rusia vindea aproximativ 155 de miliarde de metri cubi de gaz prin conducte către Europa anual. În 2024, ţara a exportat aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz către regiune, mai mult de jumătate din volum fiind transportat prin Ucraina.

Deoarece cea mai mare parte a gazului transportat prin conducte din Rusia către Europa fusese deja oprită, încetarea liniei din Ucraina nu va afecta prea mult economia, a declarat Tatiana Orlova, economist la Oxford Economics.

„Europa va avea în continuare nevoie de gaz, deoarece toate eforturile de a se desprinde de gazul rusesc nu au avut succes”, a spus Orlova. „Probabil va ajunge să cumpere mai mult GNL rusesc pentru a compensa scăderea importurilor de gaz natural din Rusia”, a adăugat ea.

Gazprom a vândut gaz în valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari prin Ucraina în 2024, conform calculelor Bloomberg. Totuşi, majoritatea economiştilor şi cercetătorilor prevăd un efect redus asupra economiei din pierderea acestor vânzări. Rusia va pierde echivalentul a aproximativ 0,2%-0,3% din produsul intern brut, potrivit diferitelor estimări ale analiştilor.

„Cifrele sunt prea mici pentru a afecta maşina de război a lui Putin”, a declarat economistul David Oxley de la Capital Economics într-o notă săptămâna trecută. Prin comparaţie, Ucraina ar putea pierde aproximativ 0,5% din PIB din cauza încetării taxelor de tranzit pentru gaz.

Slovacia, puternic dependentă de gazul rusesc şi care câştigă, de asemenea, din taxele de tranzit, este aşteptată să piardă 0,3% din PIB, conform estimărilor lui Oxley.

Pe lângă vânzările de GNL, Rusia are şi alte opţiuni pentru transportul gazului prin conducte, care vor ajuta la compensarea pierderii rutei prin Ucraina.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gaze,
rusia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.