Oraşele care au interzis circulaţia maşinilor. Sunt vizitate anual de milioane de turişti
Maşinile sunt responsabile pentru o bună parte din poluarea şi smogul care sufocă oraşele moderne. În schimb sunt aşezări urbane unde a conduce o maşină este strict interzis prin lege. Este vorba despre oraşe unice prin stilul de viaţă dar şi zestrea istorică, care atrag anual milioane de turişti.
Pe întreg mapamondul există oraşe în care unele zone au circulaţia autovehiculelor restricţionată, în schimb sunt şi aşezări urbane unde plimbarea cu maşina este complet interzisă. Unele au făcut-o pentru a păstra integritatea istorică a aşezării în timp ce în altele a circula cu maşina este un lucru absolut imposibil.
Unul dintre oraşele cele mai cunoscute pentru lipsa maşinilor este Veneţia. Capitala provinciei cu acelaşi nume din nordul Italiei a fost declarată patrimoniu UNESCO încă din anii ’70. Veneţia cuprinde 118 insule iar circulaţia pe insule se face prin sistemul de canale, 175 la număr, şi care au o lungime de 38 de kilometri. Străzile înguste sunt parcurse pe jos, iar traversarea canalelor se face fie cu barca, fie pe unul dintre cele peste 300 de poduri ale oraşului. Veneţia este legată de continent printr-un pod de cale ferată construit în 1846 dar, odată ajunşi pe peron, oraşul trebuie vizitat pe jos sau cu gondola. Distribuţia mărfurilor se face tot cu ajutorul ambarcaţiunilor de mici dimensiuni, cu motoare, în timp ce turiştii sunt familiarizaţi cu călătoriile cu vaporetto.
Pe locul doi ca notorietate stă “Veneţia Nordului”. Oraşul Giethoorn din Olanda este un alt exemplu de aşezare urbană care a preferat canalele în locul străzilor pietruite. Motivul este legat de industria din zonă. Canalele s-au format după ce în regiunea mlăştinoasă a fost descoperită turba, o varietate de cărbune inferior folosit mai ales în perioada de industrializare. Circulaţia în zonă se realizează tot cu ajutorul bărcilor, fie că este vorba de cele tradiţionale, pentru care optează în special turiştii, fie de bărcile cu motoare, folosite de localnici. În zona veche a oraşului au fost introduse recent şi pistele de biciclete. Chiar dacă poartă denumirea de Veneţia Nordului, oraşul Giethoorn este un loc idilic pentru iubitorii de natură, fiind o zonă liniştită, spre deosebire de cosmopolitul port italian. Turiştii chinezi sunt cei care în mod particular s-au îndrăgostit de canalele oraşului olandez, iar sute de mii ajung în fiecare an să se plimbe cu barca prin Giethoorn.
Cititi mai multe pe www.vocea.biz
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro