(P) Abilităţi de business dezvoltate de jucătorii de poker

Postat la 25 martie 2021 53 afişări

Propus în urmă cu câţiva ani pentru a fi inclus chiar şi pe lista disciplinelor sportive olimpice, pokerul este, prin definiţie, un joc de noroc, însă din ce în ce mai mulţi îl consideră un „sport al minţii”, alături de Şah, Table, Bridge, Monopoly sau GO.

Popularitatea acestui joc excelent a crescut fantastic în ultimii ani ai secolului trecut, odată cu succesul uriaş al seriilor de turnee de poker live World Series Of Poker (WSOP), iar adevăratul Boom avea să apară după anul 2.000, atunci când au apărut primii operatori de poker pe internet.

Astfel, tot mai mulţi oameni au devenit pasionaţi de poker, printre aceştia numărându-se şi destule vedete din lumea filmului - Ben Affleck, Tobey Maguire, Leonardo di Caprio sau sportivi renumiţi - Rafael Nadal, Gerard Pique, Ronaldo, Neymar şi alţii.

Unul din motivele pentru care jocul de poker se bucură de aşa mare succes este şi faptul că, jucat la un nivel profesionist, îţi poate modela mintea în aşa fel încât să dezvolţi abilităţi necesare în viaţa de zi cu zi sau chiar în mediul de afaceri. Iată despre ce abilităţi este vorba, potrivit unui material publicat de entrepreneur.com.

1. Totul porneşte din interior. Pokerul este un joc al minţii, aşa cum sunt şi afacerile, iar succesul depinde în mare măsură de mişcările pe care le faci, de strategia aleasă şi de nivelul adversarilor. Prin urmare, trebuie să fii foarte bine pregătit, la nivel psihic, pentru a face faţă oricărei provocări. Jocul şi afacerile nu decurg bine decât atunci când mintea este focusată la maxim în acea direcţie.

2. Gândirea pe termen lung. Una din cele mai celebre replici ale celebrului Căpitan Picard din Star Trek suna aşa: „Poţi pierde şi atunci când nu faci nici măcar o greşeală”. Astfel, indiferent cât de perfect joci o mână la poker, o vei pierde de multe ori. Aici, însă, intervine factorul denumit „termen lung”. Pentru că, jucând cât mai bine toate mâinile, rezultatele vor apărea în mod cert pe termen lung - vezi carierele unor jucători precum Daniel Negreanu, Phil Hellmuth, Doyle Brunson şi mulţi alţii. În mod similar, în afaceri poţi face totul corect, însă nu de fiecare dată vei avea succes. Acesta vine mai devreme sau mai târziu de partea celor care insistă, care iau decizii bune pe termen lung şi încearcă din răsputeri să devină nişte învingători. Deciziile nesăbuite şi norocul te-ar putea ajuta să te ridici rapid, însă nu te vor menţine pe primul loc multă vreme, atât la mesele de poker, cât şi în mediul de afaceri.

3. Să-ţi citeşti adversarii. La mesele de poker, să anticipezi tipul de jucători pe care îi ai la masă te va ajuta mereu să faci cele mai bune mişcări. Cunoscându-le slăbiciunile şi punctele forte, vei putea să scoţi maximum de la fiecare mână jucată împotriva acestora. În mod similar, în afaceri, unul dintre principiile de bază este să-ţi înţelegi concurenţa şi să faci tot posibilul să fii mereu cu un pas înainte.

4. Foldarea „aşilor”. Fără îndoială, o pereche de Aşi este cea mai bună mână de start la texas hodem poker. Dar, acest lucru este valabil doar pre-flop, deoarece, pe măsură ce pe masă apar primele 3 cărţi şi, ulterior, turn-ul şi river-ul, şansele de câştig ale perechii de aşi pot scădea serios, astfel încât, nu de puţine ori, decizia corectă este să te retragi din mână. În afaceri, vor fi situaţii în care vei oferi cel mai bun produs de pe piaţă, însă acesta ar putea să nu fie categorisit astfel. Astfel, este foarte important să nu te descurajezi şi să înţelegi că aceste lucruri se pot întâmpla.

5. Bankroll Management (managementul băncii) este una din cheile succesului. În mod cert, vorbim despre unul din factorii cheie în poker şi afaceri. Menţinerea unui raport ideal între sumele investite în joc şi suma pe care o ai în cont este mai mult decât esenţială. Aşa cum aminteam mai sus, oricât de bine ţi-ai juca mâna, vor fi cazuri în care vei pierde. Astfel, cei mai mulţi dintre jucătorii de poker profesionişti, printre care şi Chris „Jesus” Ferguson - cunoscut pentru cunoştinţele de matematică solide, sunt de acord cu faptul că 5% din bugetul total este procentul la care să te limitezi atunci când te aşezi la o masă de poker. La fel şi în business, trebuie să fii în permanenţă foarte atent la limitele pe care le atingi atunci când te extinzi sau începi noi afaceri.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
poker,
abilitati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.