(P) Cum poate fi redus riscul de apariţie a cancerului?

Postat la 03 februarie 2023 55 afişări

(P) Cum poate fi redus riscul de apariţie a cancerului?

Cancerul este cea a doua cauză de deces în România, după bolile cardiovasculare. Numeroase decese prin cancer ar putea fi evitate dacă boala ar fi descoperită în stadii incipiente, când tratamentul are multe şanse de succes. Chiar mai importantă decât screeningul pentru diverse cancere la persoanele cu factori de risc este prevenţia. Adoptarea unui stil de viaţă sănătos joacă un rol important în reducerea riscului de apariţie a cancerului, indiferent de tipul acestuia. Printr-o alimentaţie sănătoasă, bazată mai mult pe fructe şi legume şi mai puţin pe alimente intens procesate şi foarte sărate, se poate reduce, de exemplu, riscul de a dezvolta cancer colorectal sau cancer gastric.

Fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar, dar este responsabil şi pentru apariţia altor tipuri de cancer: gastric, bucal, pancreatic sau renal şi nu numai. Astfel, pentru prevenirea apariţiei unei afecţiuni maligne, renunţarea la fumat şi evitarea, pe cât posibil, a fumatului pasiv sunt esenţiale.

Consumul de alcool în exces este, de asemenea, asociat cu apariţia mai multor tipuri de cancer: hepatic, colorectal, mamar, gastric.

Pentru a diminua acest risc, alcoolul trebuie consumat cu moderaţie sau evitat cu totul.

Obezitatea este un alt factor de risc ce nu trebuie neglijat, kilogramele în plus fiind asociate cu risc crescut de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer, inclusiv colorectal sau pancreatic. Înlocuirea unei vieţi sedentare cu una activă, prin efectuarea de exerciţii fizice zilnice sau practicarea unor sporturi, poate veni în sprijinul persoanelor supraponderale. Pe lângă scăderea în greutate, mişcarea susţinută, cel puţin 30 de minute pe zi, reduce riscul de a dezvolta cancer de sân, de prostată, de colon şi de rinichi.

Vaccinarea joacă, de asemenea, un rol important în reducerea riscului de apariţie a unor cancere, cum sunt cel hepatic, prin vaccinarea împotriva infecţiei cu virusul hepatitei de tip B, şi cel de col uterin, prin vaccinarea împotriva virusului papiloma uman (HPV).

Pe lângă factorii de risc asupra cărora se poate interveni, controalele medicale periodice şi testele de tip screening contribuie la depistarea precoce a diferitelor tipuri de cancer şi, implicit, la iniţierea din timp a tratamentului. Astfel, cresc şansele de vindecare.

4 februarie este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, un eveniment menit să atragă atenţia lumii întregi că managementul optim al cancerului nu poate şi nu trebuie să sufere întârzieri. Cu toţii avem dreptul de a fi informaţi corect despre cancer şi de a avea acces la servicii de calitate pentru prevenţie, diagnostic şi tratament.

SANADOR este mereu alături de pacienţii oncologici, oferindu-le acces la servicii integrate de screening, diagnostic şi tratament. Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru specializat în diagnosticarea şi tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc din punctul de vedere al complexităţii serviciilor medicale, asigură pacienţilor cu neoplazii o gamă complexă şi completă de servicii integrate de diagnostic, tratament şi urmărire post-terapeutică.

La Centrul Oncologic SANADOR, bolnavii cu cancer au acces la o gamă complexă de servicii medicale moderne, atât în regim ambulatoriu, cât şi în regim de spitalizare de zi sau continuă. Diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea post-terapeutică a cancerului necesită o abordare integrată a serviciilor medicale din următoarele specialităţi: oncologie medicală, radioterapie (radioterapie externă, stereotaxie, brahiterapie), medicină nucleară (PET-CT, SPECT-CT, terapie izotopică), chirurgie oncologică (Centrul Oncologic SANADOR este integrat Spitalului Clinic SANADOR).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cancer,
risc,
aparitie,
reducere,
tratament,
integrare,
refuz,
acces

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.