(P) Cum putem trece la un sistem de sănătate sustenabil la timp pentru pacienţi şi pentru planetă: un ghid pentru adopţia circularităţii

Postat la 15 mai 2023 50 afişări

 

  • Circularitatea este esenţială pentru a face faţă provocărilor legate de schimbările climatice, resursele epuizabile şi pierderea biodiversităţii.
  • Deoarece consumă o cantitate foarte mare de materiale, industria sănătăţii poate avea un impact semnificativ în inversarea modelului economic liniar dominant.
  • Pentru a spori eficienţa resurselor, trebuie să privim dincolo de proiectarea şi producţia de tehnologie şi să avem o viziune integrată asupra echipamentelor, serviciilor şi soluţiilor digitale.


Circularitatea este adesea prezentată ca un răspuns nou la provocările presante ale omenirii în ceea ce priveşte mediul înconjurător. De fapt, noţiunea de "circularitate" nu este nouă. Înainte de industrializare, acesta era modelul economic dominant. Nu se pierdea şi nu se arunca nimic, totul era refolosit, reparat, valorificat sau reciclat. Şi roata se învârtea.

În secolul al XIX-lea a apărut economia liniară, în care materiile prime sunt transformate în produse care sunt utilizate până când sunt aruncate sub formă de deşeuri. Acest model liniar, de la extracţia resurselor şi până la aruncarea deşeurilor, a fost determinat, printre altele, de revoluţia industrială şi de disponibilitatea energiei ieftine generate cu ajutorul cărbunelui şi al aburului.

Acest model alimentează provocările globale ce ţin de mediul înconjurător, inclusiv schimbări climatice şi pierderea biodiversităţii.

Modelul liniar a devenit întru totul dominant odată cu producţia de masă şi dezvoltarea societăţii de consum după cel de-al Doilea Război Mondial. Tot în aceeaşi perioadă a fost reintrodus conceptul de circularitate, ca reacţie la modelul dominant.

Unde ne aflăm astăzi? Pentru a concentra atenţia şi a stimula progresul, au fost stabilite numeroase obiective ambiţioase în materie de climă şi economie circulară. De exemplu, Uniunea Europeană îşi propune să realizeze o economie circulară până în 2050, ca un prim pas în efortul de a atinge apoi obiectivul net zero şi a stopa pierderea biodiversităţii. Olanda a fost prima ţară care a stabilit un obiectiv de circularitate de 100% pentru 2050, cu ambiţia de a reduce la jumătate utilizarea resurselor primare până în 2030. Iar Regatul Unit a adoptat un program ambiţios pentru a asigura un Serviciu Naţional de Sănătate net zero  până în 2050.

Aceste obiective, deşi esenţiale pentru un viitor sustenabil, sunt doar o mică parte din efortul pe care trebuie să îl facem ca societate pentru a proteja planeta. Realitatea crudă este că situaţia globală se înrăutăţeşte de la an la an, pe fondul creşterii extracţiei şi utilizării materialelor: în 2018, 9,1% din producţia globală era bazată pe principiile economiei circulare, dar procentul a scăzut la 8,6% în 2020 şi la 7,2% în 2023 (Circularity Gap report). Astfel de statistici subliniază necesitatea de a accelera rapid adoptarea circularităţii. Iar această nevoie este poate cea mai vizibilă în industria de îngrijire a sănătăţii.

Circularitatea în domeniul sănătăţii - o necesitate urgentă şi o oportunitate extraordinară

În mod tradiţional, accentul în domeniul sănătăţii s-a pus pe îngrijirea oamenilor, şi asta pe bună dreptate. Consumul de energie sau gestionarea deşeurilor nu au reprezentat o prioritate majoră. Dar acum, odată cu extinderea amprentei ecologice a sistemului de sănătate, ne confruntăm cu provocarea uriaşă de a "ecologiza" sistemele de sănătate care utilizează cumulat 10% din toate materialele utilizate la nivel mondial în fiecare an.  Acest imperativ a devenit şi mai puternic atunci când, în iulie 2022, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a afirmat în unanimitate că un mediu curat, sănătos şi durabil este un drept al omului - nu doar un privilegiu pentru unii.


Tranziţia către o economie circulară se bazează pe trei principii, dar după cum putem observa mai jos, sectorul sănătăţii mai are încă un drum lung de parcurs:  

 

Principiul economiei circulare

 

Realitatea actuală

 

  • eliminarea deşeurilor şi a poluării, inclusiv a emisiilor nocive, cum ar fi emisiile de CO₂

 

  • spitalele produc 13 kg de deşeuri pe pat pe zi, din care 15-25% deşeuri periculoase, iar sistemele de sănătate din întreaga lume generează peste 4% din emisiile globale de CO₂

 

  • circularea produselor, pieselor şi materialelor, maximizându-le valoarea şi utilizarea cât mai mult timp posibil

 

  • produsele şi materialele reprezintă al doilea cel mai mare cost pentru un spital, după salarii

 

  • regenerarea sistemelor naturale

 

  • peste 90% din pierderea biodiversităţii este cauzată de extracţia şi prelucrarea resurselor naturale

 

Ca reprezentanţi ai industriei – fie că vorbim despre companiile de tehnologie medicală, autorităţi, furnizori de servicii medicale sau alte părţi interesate - avem responsabilitatea de a acţiona. Vestea bună este că, pentru o companie precum Philips, circularitatea reprezintă o oportunitate strategică de a-i ajuta pe clienţii noştri să creeze sisteme de asistenţă medicală rezistente şi durabile, eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor, mai conectate şi incluzive, precum şi să ofere asistenţă medicală unui număr mai mare de pacienţi.

Deşi argumentele în favoarea tranziţiei către o economie circulară sunt evidente, adevărata întrebare la care trebuie să răspundem acum este „cum putem trece rapid la un sistem de sănătate circular?”

Cu siguranţă nu avem timp de pierdut. Trebuie să proiectăm sisteme circulare adaptative, care să respecte constrângerile impuse de resursele planetei. Acest demers necesită colaborare de-a lungul întregului lanţ valoric, o înţelegere profundă a fluxurilor de materiale şi concentrarea asupra a ceea ce creează cu adevărat valoare pentru clienţii noştri.

Angajament faţă de circularitate ca motor al sustenabilităţii industriei de sănătate

Strategia Philips privind economia circulară poate fi rezumată astfel: „folosiţi mai puţin, folosiţi mai mult timp, folosiţi din nou”.


În 2022, produsele, serviciile şi soluţiile care contribuie la circularitate au reprezentat 18% din veniturile totale ale Philips, calculate în conformitate cu metodologia noastră auditată extern. Acest rezultat reflectă valoarea propunerilor pe care le oferim pe piaţă pentru a ne ajuta clienţii să adopte principii sustenabile în activitatea lor. Modelul nostru se bazează pe patru piloni:

1) proiectarea circulară;

2) modelele circulare de servicii şi de livrare;

3) optimizarea şi prelungirea utilizării echipamentelor dedicate unui client;

4) gestionarea circulară la sfârşitul utilizării

Pe lângă aceste patru activităţi, promovăm circularitatea în cadrul propriilor noastre operaţiuni, cu un program solid de gestionare a materialelor în toate unităţile noastre. În 2022, am îmbunătăţit circularitatea fluxului de deşeuri din amplasamentele noastre la 91%, reducând, reutilizând şi reciclând din ce în ce mai mult deşeurile operaţionale. Un exemplu este înlocuirea plasticului de unică folosinţă din ambalajele furnizorilor cu cutii care pot fi folosite în mod repetat. Astfel, mai puţin de 0,1% din deşeurile operaţionale rămase au fost depozitate, în conformitate cu ambiţia noastră de a nu arunca niciun deşeu la groapa de gunoi.

Designul este cheia circularităţii

Designul circular constă în a face alegeri durabile încă de la începutul procesului de creare a produsului, astfel încât materialele şi componentele să poată fi reparate, reutilizate sau recondiţionate la sfârşitul perioadei de utilizare. Aproximativ 40-50% din emisiile globale de CO₂ pot fi atribuite extracţiei de materiale, aprovizionării şi fabricării echipamentelor - adesea denumite "carbon încorporat" [8].  Industria de sănătate este un consumator uriaş al acestor resurse. Prin urmare, este vital să găsim modalităţi de a alege şi de a utiliza materialele pentru sistemele şi dispozitivele medicale într-un mod durabil.

Ne-am angajat să proiectăm toate produsele noi în conformitate cu cerinţele EcoDesign până în 2025. Pentru a da doar un exemplu de eficienţă a resurselor pe care ne străduim să o obţinem: scanerele RMN de la Philips, cu tehnologia cu magnet complet BlueSeal sigilat, au economisit deja peste 1.000.000 de litri de heliu pe parcursul procesului de producţie şi al utilizării echipamentelor din 2018 până acum (comparativ cu scanere tradiţionale).  

Colaborare în vederea asigurării circularităţii - noi oportunităţi pentru furnizorii de servicii de îngrijire

Produsele ca serviciu

Cu ajutorul unor noi modele de afaceri inovatoare, trecem de la vânzarea produsului sau sistemului propriu-zis la oferirea funcţionalităţii acestuia "ca serviciu". Acest lucru nu numai că le permite clienţilor noştri să aibă acces la echipamentele de care au nevoie, evitând în acelaşi timp investiţiile iniţiale, dar ne oferă şi oportunitatea de a ne remodela relaţia cu clienţii şi de a face echipă cu partenerii din întregul lanţ valoric pentru a îmbunătăţi eficienţa materialelor.

În acelaşi timp, România are acum o oportunitate istorică de a accesa fonduri de până la opt miliarde de euro prin PNRR şi Programul UE pentru Sănătate. Aceste fonduri pot fi folosite de către furnizorii de servicii medicale pentru a accelera trecerea la infrastructuri medicale şi procese cu amprentă ecologică redusă.


Gestionarea la sfârşitul utilizării: recondiţionarea şi recircularea pieselor
Portofoliul nostru Philips Circular Edition le permite clienţilor să beneficieze de tehnologie recondiţionată, modernizată şi testată din punct de vedere calitativ, la un cost mai mic. Recircularea materialelor în acest mod contribuie la reducerea amprentei de carbon a sistemului de sănătate şi la extinderea accesului la îngrijire.

În cazul în care repararea, recondiţionarea şi recuperarea pieselor nu mai reprezintă o opţiune pentru un sistem care ne este returnat, reţelele locale de reciclare ne ajută să le reciclăm pentru a le transforma în materii prime.  

Digitalizarea - un factor de eficienţă a resurselor adesea ignorat

Instrumentele digitale inteligente, programele software ecologice şi conectivitatea în reţea fac posibilă furnizarea unei valori maxime cu resurse minime. În domeniul sănătăţii, acestea sprijină telesănătatea şi transferul îngrijirii de la unităţile clinice cu utilizare intensivă a resurselor către medii mai puţin costisitoare conectate în reţea, precum şi către domiciliu, oferind astfel acces la îngrijire unui număr mai mare de persoane.    

Tranziţia către soluţii bazate pe cloud, servicii şi software permite, de asemenea, economisirea materialelor necesare pentru hardware-ul de întreprindere instalat într-o locaţie fizică şi reducerea emisiilor de CO₂. Cercetările din trecut au arătat că utilizarea unor centre de date mari, centralizate, bazate pe cloud, în locul infrastructurii locale, reduce consumul de energie cu 84% (sursă) şi necesită doar un sfert din servere (conform unui studiu realizat de Natural Resources Defence Council în 2014).

Acestea fiind spuse, digitalizarea nu înseamnă eliminarea impactului asupra mediului. Software-ul şi inteligenţa artificială trebuie să ruleze pe hardware şi, având în vedere creşterea exponenţială a datelor, în special în domeniul sănătăţii, există un interes tot mai mare pentru proiectarea de software şi inteligenţă artificială ecologice care pot contribui la reducerea consumului de materiale fizice şi de energie a echipamentelor TIC, care reprezintă deşeurile electronice cu cea mai rapidă creştere în UE.

Facilitarea şi măsurarea impactului

După ce am discutat despre „ce" trebuie să facem, „de ce” este important să luăm măsuri acum şi „cum” ne asumăm un rol în această tranziţie la Philips, revenim la întrebarea centrală: „cum se poate accelera circularitatea la scară largă?”

Pentru a sprijini adoptarea modelelor de afaceri circulare, trebuie să creăm condiţii favorabile accesibile la scară largă. Un exemplu este încurajarea consumatorilor şi a clienţilor din mediul corporatist să returneze produsele prin sisteme de depozit şi de răscumpărare. Similar, o măsură importantă o reprezintă crearea unor reţele eficiente de colectare şi prelucrare. Guvernele şi alte autorităţi de reglementare au un rol esenţial în acest sens, prin stabilirea unor standarde clare, prin oferirea de stimulente legislative sau fiscale care să sprijine practicile circulare şi prin eliminarea obstacolelor de reglementare. Asociaţiile profesionale pot ajuta, de asemenea, prin promovarea şi armonizarea practicilor de achiziţii durabile.

Recunoaştem provocarea cu care se confruntă multe spitale în ceea ce priveşte renunţarea la achiziţiile liniare, în special trecerea bugetelor de la capex la opex, astfel încât echipamentele să poată fi închiriate sau accesate în construcţii de tip X-as-a-Service. Acest lucru necesită ca liderii din cadrul departamentelor clinice, de achiziţii şi financiare să facă echipă şi să utilizeze (sau să profite de) modele de finanţare bazate pe servicii în conformitate cu ambiţiile lor de sustenabilitate.

Unirea forţelor pentru a genera un impact durabil în domeniul sănătăţii

Am început acest articol cu o scurtă perspectivă istorică asupra circularităţii. A sosit momentul să ne unim şi să scriem un nou capitol, în care circularitatea nu este un scop în sine, ci un motor al unei industrii sustenabile a sănătăţii.

Pentru mine, aceste parteneriate arată clar modul în care ne îndeplinim scopul de a îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea oamenilor, acţionând în acelaşi timp în mod responsabil faţă de planeta şi societatea noastră. Şi mă bucur foarte mult că tot mai mulţi clienţi fac echipă cu noi în această călătorie.
 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sanatate,
pacienti,
planeta,
sistem,
timp,
trecere,
adoptie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.