(P) Cum verificăm bancnotele de franci elveţieni?

Postat la 29 aprilie 2025 80 afişări

Elveţia este una dintre cele mai importante economii din lume. De la ceasuri de lux, până la secretizarea conturilor bancare, Elveţia este un paradis pentru cei care câştigă sume considerabile.

Dar Elveţia are multe de oferit şi celor din pătura de mijloc a societăţii. Vorbim de peisaje excepţionale, brânzeturi şi de un nivel de trai cu mult peste majoritatea ţărilor Occidentale. Cei care doresc să viziteze Elveţia este important să ştie cum să gestioneze numerarul.

Pentru a vă asigura că nu vă este oferită o bancnotă falsă, iată câteva metode prin care puteţi verifica legitimitatea bancnotelor de franci elveţieni.

Ce bancnote sunt în circulaţie în Elveţia?

Elveţia este una dintre singurele ţări din lume care – cel puţin încă – nu şi-a redenominat banii. Adică, nu au tăiat zerouri, cum a fost cazul cu vechii lei româneşti. Totuşi, Elveţia a emis nouă serii de bancnote, având elemente de securitate şi designuri diferite. În circulaţie, actualmente se află bancnotele din a noua serie, introdusă începând cu anul 2016.

Denominaţiile bancnotelor în circulaţie sunt: 10, 20, 50, 100, 200 şi 1000 franci elveţieni.

Știu pe ce lume trăiesc

Ești de acord ca, prin lege, să se înființeze funcția publică Avocatul Copilului?

Sunt de acord cu termenii si conditiile

Noua emisie diferă de cea veche atât prin reprezentarea de pe bancnote, cât şi prin producţia de noi bancnote. În cazul seriei introduse începând cu 2016, fiecare bancnotă este realizată din trei straturi – două de bumbac şi una de polimer.

Watermark

Watermarkul este un element de siguranţă specific bancnotelor de „hârtie”. Acesta este o reprezentare simbolică pentru ţara emitentă, vizibilă în momentul în care bancnota este iluminată din spate.

Această reprezentare este foarte grea de falsificate, întrucât liniile sunt vizibile datorită faptului că hârtia este infim mai subţire faţă de restul bancnotei.

În cazul bancnotei de 100 de franci elveţieni, această reprezentare este cea a planetei. Conform Băncii Naţionale Elveţiene, motivul planetei – întâlnit pe toate bancnotele – este un simbol al lumii interconectate, din care face şi Elveţia parte.

Bandă de securitate

Cel mai des utilizat element de securitate în producerea de bancnote o reprezintă banda de securitate. Aceasta este o bandă – de obicei neagră – care este prinsă între straturile de bumbac şi polimer.

Banda este vizibilă în momentul în care bancnota este pusă în faţa unei surse de lumină. De-a lungul benzii de securitate este prezent şi nominalul bancnotei de mai multe ori.

Este important ca întreaga bandă de securitate să fie vizibilă şi integrală. În cazul în care aceasta nu pare a fi integrală, este recomandat să verificaţi şi alte elemente de securitate.

Perforaţie

A noua emisie de bancnote de franci elveţieni au o perforaţie în zona deasupra nominalului. Această perforaţie este realizată din puncte minuscule, vizibile în momentul în care bancnota este pusă în faţa unei surse de lumină.

Perforaţia este în forma crucii prezente şi pe steagul Elveţiei. Perforaţia trebuie să fie cât mai clară, pentru a vă asigura că bancnota nu prezintă suspiciunea de a fi falsă.

Cerneală ultravioletă

În cazul în care niciuna dintre aceste elemente nu este în regulă, este recomandat să verificaţi bancnota sub o lampă cu lumină ultravioletă. În momentul în care amplasaţi faţa bancnotei sub lampă, în partea de sus a bancnotei se iluminează planeta Pământ, continuând simbolistica de interconectare a Elveţiei.

În cazul în care nici acest element de securitate nu pare în regulă, este de recomandat să duceţi bancnota la o casă de schimb valutar unde să cereţi verificarea bancnotei. În cazul în care aceasta este depistată ca fiind falsă, bancnota este predată autorităţilor locale. Într-o astfel de situaţie, nu sunteţi compensat din partea niciuneia dintre părţi.

 

Sursa: Shutterstock

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bancnote,
franci elvetieni,
tavex
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori