(P) Edge computing stârneşte o (r)evoluţie în domeniul sănătăţii
În mediul actual al sănătăţii, la nivel global dar şi la noi în ţară, tehnologia începe să aibă un impact semnificativ asupra modului în care furnizorii de servicii medicale îşi gestionează resursele şi centrele medicale. Abordarea problemelor precum siguranţa şi confortul pacienţilor, lipsa de personal calificat, uşurinţa de acces la date în timp real, securitatea fizică şi cibernetică şi disponibilitatea serviciilor atunci când ai nevoie de ele sunt toate considerente critice pentru spitale şi clinici.
Din punct de vedere tehnologic, nevoia de a culege, consolida, stoca şi analiza date a crescut rapid. Proliferarea dispozitivelor IoT în domeniul sănătăţii, cum ar fi dispozitivele purtabile şi alte dispozitive mobile, generează date care determină nevoia de a distribui datele în mod eficient şi de a le menţine mai aproape de utilizator. Mai mult, pe perioada pandemiei, mulţi pacienţi şi medici au înţeles valoarea serviciilor şi consultaţiilor medicale online, noţiunea de telemedicină (telehealth) păstrându-şi relevanţa şi după încheierea oricăror restricţii de circulaţie.
Din fericire, soluţiile tehnologice, cum ar fi edge computing, ajută furnizorii de asistenţă medicală să facă faţă acestor provocări, deschizând în acelaşi timp uşa către noi oportunităţi pentru o îngrijire mai bună a pacienţilor.
În primul rând, edge computing permite digitalizarea operaţiunilor spitaliceşti. Sistemele locale de calcul edge pot stoca şi gestiona informaţiile generate de la multe dispozitive conectate, cum ar fi senzori, camere de securitate, echipamente medicale complexe şi controlere de mediu inteligente pentru încăperi. Această abordare îmbunătăţeşte înregistrările medicale electronice (EMR), telemedicina avansată, gestionarea medicamentelor, monitorizarea digitală a pacientului şi imagistica cu raze X şi multe altele.
Implementarea soluţiilor edge computing în aceste medii aduce beneficii organizaţiilor din domeniul sănătăţii în două moduri importante:
În primul rând, plasează puterea de calcul şi analiza mai aproape de locul unde sunt generate datele sursă, nu în cloud. Accesul la informaţii este mai fiabil şi mai puţin costisitor, deoarece costurile de transmitere a datelor către şi dinspre cloud sunt minime.
În al doilea rând, prin evitarea problemelor legate de latenţa datelor, luarea deciziilor în timp real este acum posibilă.
Latenţa scăzută a sistemelor locale de calcul edge îi ajută, de asemenea, pe furnizorii de servicii medicale să îmbunătăţească serviciile la numărul lor tot mai mare de unităţi de ambulatoriu pentru a face faţă popularităţii telemedicinei „virtuale” şi a găzdui sistemele digitale de control al accesului care ajută la consolidarea securităţii. Computingul şi stocarea edge locale sunt acum situate direct lângă un pat de spital şi lângă sisteme medicale inteligente, adică acolo unde se iau decizii în timp real.
Se observă, de asemenea, o proliferare a numărului de dispozitive IoT în domeniul sănătăţii, deoarece companiile caută noi modalităţi de a reduce costurile de operare şi de a creşte eficienţa activelor. Beneficiile sunt enorme, dar la fel va fi şi cantitatea de date generată şi procesată. Edge computing este una dintre cele mai accesibile opţiuni pentru spitalele viitorului.
Securitatea fizică a sistemelor IT de vârf este un alt domeniu pe care trebuie să îl abordeze furnizorii de servicii medicale. Atunci când echipamentele IT de vârf sunt plasate într-un spaţiu comun, cum ar fi o secţie a unui spital, protecţia este compromisă în comparaţie cu plasarea într-o cameră securizată dedicată. Oamenii pot accesa şi atinge echipamentele IT, ceea ce poate duce inclusiv la întreruperi deliberate sau accidentale. Este crucial să blocaţi carcasele care adăpostesc echipamentele şi să limitaţi accesul persoanelor la acestea. Echipamentele trebuie amplasate într-o locaţie discretă, monitorizată de camerele de securitate, chiar dacă poate fi încuiată şi securizată.
Pentru multe instituţii de asistenţă medicală, sarcina de a gestiona ceea ce ar putea fi sute de aceste sisteme de vârf în reţelele lor poate părea descurajantă. Din fericire, descoperirile tehnologice recente permit gestionarea de la distanţă a unor astfel de sisteme fără a necesita personal IT la faţa locului. Companii precum Schneider Electric simplifică şi îmbunătăţesc managementul edge computing cu soluţii precum micro centrele de date sau software de monitorizare la distanţă. Dacă este necesar, un partener certificat din ecosistemul de parteneri poate oferi configurarea, monitorizarea, managementul performanţei, managementul energiei şi suportul de întreţinere necesare pentru implementarea cu succes a sistemelor de vârf.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro