(P) Ghidul complet pentru alegerea motocoasei perfecte pentru gradina ta

Postat la 17 februarie 2023 142 afişări

(P) Ghidul complet pentru alegerea motocoasei perfecte pentru gradina ta

Motocoasa (denumită şi trimmer) este o maşină versatilă care poate deveni o unealtă foarte utilă pentru a-ţi menţine gazonul în cea mai bună stare. Motocoasele vin în multe forme şi dimensiuni. Diferenţa este data de putere şi tipul de motor. Iată tot ce trebuie să ştii dacă  vrei să alegi cea mai bună motocoasă pentru grădină. 

Caracteristici importante în alegerea unei motocoase pentru gradina ta

Doreşti o motocoasă pentru tunderea gazonului, dar şi a marginilor acestuia, care cu ajutorul unei maşini de tuns iarba nu ies niciodată perfecte? Ei bine, o motocoasă te ajută atât să tunzi gazonul, dar mai ales să defineşti marginile acestuia.

Înainte de a cumpăra o motocoasă pentru grădina ta este important să ţii cont de câteva caracteristici esenţiale ale motocoaselor.

Pe piaţă există două tipuri majore de motocoase: cu ax curbat şi cu ax drept. Acestora li se adaugă şi diferite tipuri de accesorii care pot transforma trimmerul de tuns iarba într-un instrument de grădinărit versatil şi util.

Motocoasă cu ax curbat sau drept?

Primul criteriu de care să ţii cont este forma axului. O motocoasa Hyundai este utilizată pentru a tăia marginile gazonului acolo unde o maşină de tuns iarba nu poate ajunge. Un trimmer cu ax curbat este adesea folosit pentru a tunde cu uşurinţă iarba din jurul gazonului şi al straturilor de flori. Maşinile cu ax drept şi angrenaje conice sunt concepute pentru lucrări mai solicitante şi îţi permit să ajungi mai uşor sub gardurile vii, tufişuri şi locuri similare, greu accesibile cu o motocoasă cu ax drept.

Ce trebuie să ştii despre accesoriile unei motocoase

Motocoasele cu ax drept pot avea ca accesoriu un mâner în formă de “J”, care te împiedică să te apropii prea mult de echipamentul de tăiere. Acest mâner este esenţial deoarece nu doar că face motocoasa mai uşor de folosit, dar o face şi mai sigură, evitând accidentele. 

Dacă îţi doreşti un trimmer care să stăpânească şi mai multe sarcini de grădinărit, ar trebui să iei în considerare o motocoasă cu ax detaşabil. Pe lângă faptul că este mai uşor de depozitat, această maşină multifuncţională poate fi echipată cu mai multe accesorii, cum ar fi trimmer pentru gard viu, suflantă, bordurator, ferăstrău şi măturătoare.

De asemenea, lamele motocaselor pot fi diferite. Există trei tipuri de sisteme de tăiere:

·         Sistem cu fir de nylon. Acesta este eficient în cazul spaţiilor mici, fiind perfect pentru retuşurile din zona bordurilor, gardurilor, marginilor de gazon sau la îmbinările dintre gazon şi straturile de flori.

·         Sistem cu lame şi cuţite. Acesta este mai rezistent decat cel cu nylon, fiind recomandat pentru tunderea ierbii pe suprafeţe mari.

·         Sistem dublu de tăiere. Acesta îmbină cele două variante de mai sus, fiind perfect atât pentru tăierea gazonului cât şi pentru finisarea marginilor.

Puterea, un criteriu important de care să ţii cont în alegerea motocoasei

Puterea este principalul criteriu de alegere a unui dispozitiv pentru cosirea ierbii. În mod obişnuit, puterea variază între 600 şi 1800 de W (waţi). Cele mai puternice au un cuţit rotativ mai rapid, datorită căruia sunt capabile să proceseze o suprafaţă mai mare într-o perioadă mai scurtă de timp. Ţine cont de faptul că, odată cu puterea creşte şi greutatea dispozitivului. Aminteşte-ţi că  odată cu puterea, creşte şi nivelul de greutate al dispozitivului.

Modelele cu putere redusă (până la 700 W) sunt potrivite pentru suprafeţe mici cu iarbă moale. Dacă ai nevoie să tunzi o suprafaţă mai mare, cu iarbă mai rigidă, este indicat să te îndrepţi spre modele cu putere de peste 900 de W. 

Alegerea motocoasei perfecte pentru grădina ta poate fi făcută astfel: 

·         Pentru grădini mai mici de 100 mp, poţi alege o motocoasă de mici dimensiuni, cu un motor cu puterea cuprinsa între 600 şi 1500 W, acestea putând fi manevrate cu uşurinţă.

·         Pentru grădini cu suprafaţa între 100 şi 500 mp, alege o motocoasă de peste 1500 W. Ideal este ca acestea să fie cu motor pe benzină deoarece te va ajuta să lucrezi mai rapid.

·         Pentru grădini mai mari de 500 mp: este indicat să alegi o maşină de tuns iarba, alături de o motocoasă care să te ajute să nivelezi iarba din jurul bordurilor, al gardurilor vii şi din jurul straturilor de flori. 

Greutatea, un alt factor important în alegerea motocoasei

Motocoasele au greutăţi diferite. De regulă, greutatea unei motocoase creşte odată cu puterea motorului. Astfel, cele mai grele motocoase sunt cele mai puternice şi, în mare parte, sunt alimentate cu benzină.

Modelele uşoare sunt destinate, în general, pentru uz casnic. Acestea pot fi folosite pentru propria grădină, în timp ce modelele mai grele sunt dedicate profesioniştilor. Asta nu înseamnă însă că nu poţi achiziţiona o motocoasă cu o putere mare pentru propria grădină, mai ales dacă dispui de un spaţiu generos.

Ţine cont însă de faptul că greutatea şi nivelul de putere sunt factorii care determină uşurinţa de utilizare a unui trimmer.

De asemenea, dacă îţi doreşti o motocoasă pe benzină, cu multiple accesorii, precum cele pentru tunderea gardului viu, este important să ştii că aceste modele sunt mai greu de controlat şi au nevoie de mai multă întreţinere. În scimb, modelele simple electrice, sunt uşor de controlat şi nu au nevoie de îngrijiri specifice.

Motocoase cu motor electric vs. motocoase cu motor pe benzină

Una dintre principalele caracteristici de care trebuie să ţii cont la alegerea unei motocoase este tipul motorului. Acestea se împart în doua mari categorii: motor electric şi motor pe benzină. Iată ce trebuie să ştii despre fiecare tip de motor în parte astfel încât să faci cea mai buna alegere în materie de motocoasă pentru grădina ta.

Motocoasă cu motor electric

Într-o perioadă în care este mai important ca oricând să fim conştienţi de impactul pe care activităţile noastre zilnice îl au asupra mediului, alegerea unei motocoase cu motor electric este de mare ajutor. Aceste tipuri de motocoase sunt uşor de manevrat (datorită greutăţii mici), mai puţin costisitoare şi mult mai silenţioase decât omologul lor pe benzină.

Un dezavantaj pentru un trimmer electric este faptul că mobilitatea este uşor compromisă de cablul de alimentare, însă există întotdeauna opţiunea cu baterii pentru a scăpa de “problema” cablului. Acest lucru este cu atât mai util cu cât spaţiul de lucru este unul mic. Trebuie să ţii însă cont de faptul că trebuie să încarci bateria înainte de folosire, dacă vrei să renunţi la cablul de alimentare.

Motocoasă cu motor pe benzină

Motocoasele cu motor pe gaz sunt mai zgomotoase decât cele cu motor pe benzină şi, în multe cazuri, ai nevoie de protecţie auditivă în momentul în care le foloseşti. Prin urmare, dacă îţi doreşti un confort în ceea ce priveşte zgomotul, este important să ţii cont de acest aspect.

O motocoasă cu motor pe benzină este mai puternică decât una cu motor electric. Un alt avantaj al acestora este ca sunt mult mai eficiente şi te ajută să termini treaba mai rapid.

Un dezavantaj ar fi faptul că acestea sunt mai scumpe decât cele pe curent electric. În plus, ţine cont de faptul că trebuie să ai mereu la îndemână combustibilul necesar şi, prin urmare, vei cheltui bani şi pentru acesta.

Pe de altă parte, spre deosebire de trimmerele electrice, cele pe benzină contribuie la poluarea mediului înconjurător.

Prin urmare, este important să evaluezi bine situaţia şi să te hotărăşti dacă merită să iei o motocoasă pe benzină pentru gradina ta.

Un alt avantaj al acestora este faptul că îţi oferă libertatea de a nu fi conectat la un cablu electric şi au o putere mare de tăiere când vine vorba despre iarba mai dură sau sau buruieni înalte.

Dacă alegi o motocoasă pe gaz, pe lângă trebuie să acorzi atenţie motorului. Pe lângă putere, cei fi nevoit să alegi între un motor cu doi timpi şi unul cu patru timp.

Un motor cu patru timpi este o alegere excelentă pentru o curte foarte mare, cu multe buruieni înalte sau vegetaţie abundentă. Deşi aceste modele sunt mai scumpe decat cele cu motor în doi timpi, sunt puţin mai uşor de pornit, mai silenţioase şi vor emite mai puţină poluare decât modelul cu două timpi. 

Acum că ştii care sunt diferenţele principale dintre cele două tipuri de motor vei putea face alegerea potrivită în ceea ce priveşte motocoasa, ţinând cont de modul de utilizare al acesteia, dar şi de spaţiul de care dispui.

Utilizarea corecta a motocoasei în grădina ta

O motocoasă este o unealtă de grădinărit care utilizează o linie de nailon în loc de o lamă pentru a tăia iarba. Sistemul de propulsie învârte firul cu o asemenea viteză încât acesta este capabil să taie iarba cu uşurinţă. Folosind principiul forţei centrifuge, firul devine cu atât mai rigid cu cât este mai repede învârtit, ceea ce face tăierea mai uşoară.

Grădinarii care folosesc motocoasa sunt protejaţi de firul de tăiere şi de orice resturi aruncate în sus de un scut care acoperă capul maşinii de tuns iarba.

Tehnici de tăiere a ierbii

Există mai multe tehnici de utilizare a motocoasei. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:

Tăierea paralelă. Este cea mai comună metodă de utilizare a motocoasei. Ţinând aparatul de tuns iarba la nivel, unghiul liniei creează o tăiere simplă şi dreaptă. Păstrarea unei poziţii egale înseamnă că, pe măsură ce transferi greutatea trimmerului, aceasta nu afectează înălţimea. Acest lucru poate fi grozav pentru tunderea ierbii de pe lângă garduri, borduri sau straturi de flori, însă o mică alunecare poate duce la o înălţime neuniformă.

Tunsul conic. Conicitatea este o tehnică utilă care presupune înclinarea trimmerului astfel încât acesta să fie înclinat, iar marginea din faţă a liniei să fie folosită pentru a tăia iarba. Tăierea iarbii în unghi poate crea un aspect mai curat şi mai înclinat al marginilor împrejmuite de diverse obiecte.

Tăierea marginilor. Motocoasa este unealta perfectă pentru a adauga cateva retusuri după tunderea gazonului, lucru care nu poate fi posibil cu ajutorul unei maşini de tuns iarba. Cu ajutorul motocoasei poţi tăia iarba de lângă straturile de flori sau aleile de acces. Aceasta îţi va permite să creezi margini clare ale gazonului prin îndepărtarea oricăror fire de iarbă sau resturi care deranjează vizual. 

Cositoare. Dacă iarba este prea înaltă, motocoasa este unealta perfectă pentru a-I reduce înălţimea, putând lua locul unei cositoare. Pentru aceasta tehnica va trebui să învârţi motocoasa într-o mişcare semi-circulară în formă de U în jurul tău. Dacă menţii o poziţie stabilă, vei obţine o tăiere frumoasă şi uniformă a ierbii.

Întreţinerea şi depozitarea corectă a motocoasei

Pentru ca motocoasa să reziste cât mai mult în timp şi pentru a-şi păstra eficienţa, este important să ştii cum să o îngrijeşti în mod corect şi cum să o depozitezi.

În cazul în care nu foloseşti motocoasa pentru o perioadă îndelungată (cum este perioada iernii) este important să ţii cont de următorii paşi:

·         În cazul unei motocoase pe gaz, goleşte rezervorul de combustibil într-un spaţiu aerisit şi ventilat şi depozitează-l în recipiente speciale.

·         Demontează accesoriile

·         Curăţa foarte bine motocoasa, dar şi accesoriile acesteia. Acordă o atenţie specială filtrului de aer şi nervurilor.

·         Depozitează motocoasa într-o încăpere uscată, cu temperaturi constante (sa nu ajunga sub limita îngheţului). Asigură-te că încăperea este bine închisă, astfel încât copiii sau persoanele neautorizate să nu aibă acces.

Sfaturi practice pentru o utilizare sigură a motocoasei

Motocoasele sunt relativ uşor de utilizat, chiar şi pentru un începător. Cu toate acestea, este important să urmezi câţi paşi simpli pentru a te asigura că foloseşti motocoasa în mod corect:

·         Citeşte manualul de utilizare înainte de prima folosire

·         Dacă ai o motocoasă electrică, nu o folosi în ploaie. De asemenea, nu încărca bateria în într-un mediu umed

·         Urmează indicaţiile oferite de producător pentru încărcarea bateriei sau umplerea rezervorului cu combustibil

·         În cazul motocoasei cu baterie, foloseşte doar încărcătorul indicat de producător pentru reîncărcarea bateriei

·         Nu ataşa motocoasei accesorii care nu sunt specifice modelului şi producătorului dacă nu doreşti să ai parte de surprize neplăcute.

·         În timpul utilizării motocoasei poartă mănuşi de protecţie, pantofi solizi (ghete sau cizme), ochelari care să asigure şi protecţia laterală şi, în cazul motocoaselor pe combustibil, o pereche de căşti pentru protejarea urechilor.

·         Motocoasa trebuie ţinută ferm, cu ambele mâini, departe de corp

·         Dacă eşti începător alege un model de motocoasa cu o centură sau ham care permit prinderea de corp pentru un confort sporit şi o uşurinţă în utilizarea acesteia.  

·         În cazul în care iarba se încurcă în motocoasă opreşte-o imediat şi curăţ-o înainte de a o reporni.

·         După fiecare utilizare curăţă motocoasa înainte de depozitare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alegere,
gradina,
ghid,
motor,
putere,
benzina,
cont,
gazon

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.