(P) Industria jocurilor de noroc în declin după majorarea taxelor? Care este impozitul în 2023

Postat la 15 decembrie 2022 417 afişări

(P) Industria jocurilor de noroc în declin după majorarea taxelor? Care este impozitul în 2023

La fel ca în cazul altor industrii majore, numeroase sectoare au ajuns să depindă de succesul jocurilor de noroc în România - de la sponsorizări pentru echipe din Liga 1, până la dezvoltatori de software sau chiar venituri propriu-zise la bugetul de stat. Impozitul nou propus pentru modificarea Codului Fiscal de la 1 august 2022 i-a îngrijorat pe reprezentanţii industriei jocurilor de noroc, dar oare care va fi impactul adevărat al acestei schimbări?

În urma unor întâlniri cu mediul de afaceri, autorităţile locare şi sindicatele, Guvernul a decis să modifice ordonanţa privind Codul Fiscal, schimbările intrând în vigoare de la 1 august 2022.

Era oarecum de aşteptat având în vedere dificultăţile financiare cu care ne confruntăm la nivel global. Această propunere a fost adoptată în mare parte pentru a aduce mai mulţi bani la bugetul de stat, dar rămâne de văzut dacă a fost măsura potrivită.

Reprezentanţii industriei jocurilor de noroc au avertizat că o astfel de măsură ar putea duce la o restrângere a sectorului, descuranjând jucătorii să folosească site-uri şi case de pariuri legale în favoarea alternativelor de pe piaţa neagră.

Pe baza cifrelor de anul trecut, această restrângere ar fi pus în pericol 45.000 de locuri de muncă şi un total potenţial de peste 600 milioane de euro la bugetul statului.

În cele din urmă, Guvernul a ajuns la un compromis după negocieri cu reprezentanţii jocurilor de noroc, adoptând o propunere mai puţin agresivă.

Impozit pariuri în 2023

În prezent, jucătorii au de plătit impozit pe baza următoarei grile de taxare:

  • Până la 10.000 lei – impozit 3%
  • Între 10.001 lei – 66.750 inclusiv – impozit 20% plus o taxă de 300 lei pentru suma care depăşeşte 10.000 lei
  • Peste 66.750 – impozit 40% plus o taxă de 11.650 lei pentru suma care depăşeşte 66.750 lei

Conform Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND), majoritatea câştigurilor retrase în România (peste 80%) sunt până în maximum 1.000 lei, dar mai frecvent 200-300 lei. Impozitul iniţial de 40% pentru toate retragerile probabil ar fi distrus o industrie care după cum se vede, se bazează în principal pe jucători amatori.

Pe de altă parte, reprezentanţii industriei jocurilor de noroc şi-au asumat majorări duble în cazul unor tipuri de licenţe. Întreprinderile mici şi mijlocii se află probabil în situaţia cea mai dificilă. Cel puţin deocamdată, operatorii mari şi jucătorii se pare că s-au adaptat la noile impozite.

“După cum era de aştepta, în lunile august - septembrie am putut observa ceva mai puţină activitate din partea jucătorilor, chiar dacă operatorii de jocuri de noroc au păstrat pachetele la înregistrare neschimbate şi chiar au oferit promoţii în plus”, a declarat Adrian Stancu, managerul Pariurisport.com.

“Cred că majoritatea jucătorilor au observat în timp că în loc de un impozit de 1%, vor avea de plătit acum 3%, pentru că puţini ajung la câştiguri la care să se aplice un alt prag de impozitare, şi desigur, Cupa Mondială a venit într-un moment critic pentru industrie”, a mai adăugat acesta.

Probabil este încă devreme ca să putem trage concluzii despre impactul noilor taxe din lumea jocurilor de noroc, dar cel puţin momentan, industria pare să reziste noilor provocări financiare.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
industrie,
jocuri de noroc,
impozit,
taxe,
declin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.