(P) Philips, despre viitorul îngrijirii medicale: o conversaţie despre tehnologie şi umanitate

Postat la 13 octombrie 2023 57 afişări

În cadrul Convenţiei Române a Spitalelor (ROHO), care a avut loc la Bucureşti în luna septembrie, Jens Gustmann, liderul diviziei de Echipamente şi Soluţii Medicale Philips pentru Europa Centrală şi de Est şi Miroslav Saban, Government & Public Affairs Lider pentru Philips, au discutat despre viitorul îngrijirii medicale şi despre impactul revoluţionar pe care tehnologia îl are asupra acesteia.

Discuţia dintre cei doi a scos în evidenţă modul în care evoluează peisajul îngrijirii medicale, tehnologia jucând un rol esenţial pentru remodelarea unei industrii esenţiale pentru toţi.  

Viitorul îngrijirii medicale

Jens Gustmann, liderul Philips pentru Europa Centrală şi de Est, a subliniat o problemă comună cu care se confruntă domeniul sănătăţii, şi, anume incertitudiea în ceea ce priveşte viitorul îngrijirii medicale. El a subliniat faptul că industria îngrijirii medicale trece prin transformări rapide, în timp ce se confruntă cu întrebări legate de rolul inteligenţei artificiale (AI), îngrijirea pacienţilor, gestionarea datelor şi multe altele.

„Viitorul îngrijirii medicale este creat chiar în acest moment, în timp ce noi suntem aici,  deoarece spitalul viitorului este un concept care se defineşte chiar acum”, a spus Jens Gustmann.

El a subliniat natura într-o continuă evouţie a tendinţelor din domeniul sănătăţii, în care predicţiile sunt accelerate de valul continuu de progrese tehnologice. Gustmann a punctat, de asemenea, dificultatea de a prezice cu exactitate modul în care va evolua industria ingrijirii medicale, evidenţiind interacţiunea complexă dintre inteligenţa artificială, furnizarea de servicii de îngrijire pacienţilor, gestionarea datelor şi schimbarea rolului spitalelor.

Tendinţele pozitive care modelează sistemul de sănătate

Miroslav Saban a intervenit, aducând în discuţie telemedicina ca una dintre tendinţele care, deşi părea înfricoşătoare în urmă cu doar câţiva ani, s-a dezvoltat rapid şi deja a îmbunătăţit domeniul îngrijirii medicale.

„Odată cu popularizarea consultaţiilor la distanţă, pacienţii au acum opţiunea de a discuta cu medicii din confortul casei lor, folosind realitatea virtuală sau o simplă conexiune online. Acest lucru nu numai că reduce vizitele care nu sunt necesare la spital, dar oferă, de asemenea, un acces mai bun la îngrijire pentru cei din zonele îndepărtate. Acesta este un mare progres!”, a spus Miroslav Saban.

În completare, Jens Gustmann a menţionat mediile alternative de îngrijire:

„Imaginaţi-vă că, dacă pacienţii nu trebuie să ajungă fizic la spital pentru orice fel de consultaţii, atunci aspectul şi rolul fizic al spitalului va fi diferit în viitor. Ne îndepărtăm de modelul tradiţional centrat pe spitalul fizic şi asistăm deja la îngrijiri acordate în locuri alternative - cum ar fi centrele de diagnosticare imagistică sau de screening, farmacii şi chiar centre comerciale. Toate acestea contribuie, într-adevăr, la aducerea îngrijirii mai aproape de pacient, modificând în acelaşi timp rolul central al spitalului însuşi!”

„Spitalul viitorului va fi proiectat ţinând cont de flexibilitate. Camerele pacienţilor vor fi adaptabile, permiţând diferite niveluri de îngrijire. Unele camere ar putea fi echipate pentru monitorizare intensivă, în timp ce altele se vor concentra pe crearea unei atmosfere mai apropiate de cea de acasă pentru a ajuta la recuperare”, a completat Miroslav Saban.

Tehnologie şi sustenabilitate

Ambii vorbitori au evidenţiat importanţa sustenabilităţii în domeniul îngrijirii medicale. Saban a menţionat rolul achiziţiilor publice verzi în promovarea sustenabilităţii în cadrul industriei.

„Comisia Europeană a recomandat ca cel puţin 50% din achiziţiile publice să fie verzi. Aceasta înseamnă că autorităţile contractante sunt încurajate să integreze criterii de mediu în procesul de achiziţii publice, asigurându-se că obiectivele de mediu sunt luate în considerare încă de la începutul procesului, etichete ecologice sau certificate ecologice recunoscute la nivel european! Mediul şi tehnologia merg mână în mână!”, a spus Saban.

Discuţia s-a îndreptat către rolul tehnologiei în domeniul îngrijirii medicale, iar Jens Gustmann a ghidat discuţia înspre ideea că inovaţiile tehnologice trebuie să se concentreze pe îmbunătăţirea experienţei pacienţilor şi a personalului, pe obţinerea unor rezultate clinice mai bune şi pe reducerea costurilor.

„Tehnologia este, într-adevăr, cel mai bun prieten al nostru. Noi, la Philips, suntem cunoscuţi pentru inovaţii de ultimă generaţie care oferă un diagnostic rapid şi precis şi un tratament exact, de exemplu Blue Seal MR care necesită doar 7 l de heliu. Dar inovaţiile de dragul inovaţiei sunt de domeniul trecutului: tot ceea ce aducem pe piaţă trebuie să abordeze 4 subiecte: să îmbunătăţească experienţa pacientului, să îmbunătăţească experinţa personalului medical, să aducă rezultate clinice mai bune şi să contribuie la reducerea costurilor”, l-a completat Jens Gustmann.

Miroslav Saban a încurajat publicul să îşi imagineze un viitor în care inteligenţa artificială avansată şi robotica sunt integrate în echipamentele medicale, îmbunătăţind precizia şi automatizând sarcinile de rutină. El a subliniat potenţialul gestionării datelor bazate pe Inteligenţa Artificială, al dispozitivelor purtabile şi al monitorizării pacienţilor în timp real pentru a îmbunătăţi furnizarea de servicii medicale.

Echilibrul între tehnologie şi contactul uman

Jens Gustmann şi Miroslav Saban au recunoscut amândoi importanţa contactului uman, a empatiei în domeniul sănătăţii. Gustmann a subliniat că, deşi tehnologia poate îmbunătăţi eficienţa, aceasta ar trebui să le permită furnizorilor de servicii medicale să aibă interacţiuni mai semnificative cu pacienţii, în special în cazul populaţiilor vulnerabile, cum ar fi copiii şi persoanele în vârstă.

Sistemul de sănătate ca investiţie

Miroslav Saban a menţionat şi importanţa recunoaşterii de către guverne a îngrijirii medicale ca fiind o investiţie şi nu un cost, în special în urma pandemiei COVID-19. El a discutat despre necesitatea unor modele de rambursare care să sprijine modelele inovatoare de îngrijire, subliniind că o populaţie sănătoasă este esenţială pentru o economie sănătoasă.

Viziunea pentru viitor

În concluzie, vorbitorii au descris o viziune a viitorului îngrijirii medicale: un amestec armonios de tehnologie avansată şi îngrijire bazată pe compasiune. Sistemul de sănătate al viitorului va oferi consultaţii la distanţă, camere de pacienţi adaptabile, echipamente integrate cu inteligenţă artificială şi monitorizare continuă a sănătăţii prin intermediul dispozitivelor purtabile. În timp ce tehnologia va conduce la eficienţă, empatia şi binele pacientului trebuie să rămână nucleul serviciilor medicale.

„Pe măsură ce înaintăm, haideţi să acceptăm aceste progrese şi să lucrăm pentru a crea un sistem de sănătate care să servească cu adevărat beneficiul pacienţilor noştri. Haideţi să creăm  acel dialog între părţile interesate, inclusiv factorii de decizie din spitale, organismele guvernamentale, sindicatele, producătorii de echipamente medicale, start-up-urile şi partenerii educaţionali. Niciunul nu poate merge mai departe fără a avea un impact asupra celuilalt. Philips va fi si in continuare partenerul de încredere pentru sistemul medical din România şi nu numai!”, a concluzionat Miroslav Saban.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.