Panică la Beijing, după un anunţ potrivit căruia politica zero-Covid poate dura 5 ani
S-a creat panică la Beijing, după ce a apărut un anunţ potrivit căruia politica „zero-Covid” poate dura 5 ani. Un oficial al Partidului Comunist a postat un anunţ care spunea că testele obligatorii în masă şi restricţiile de călătorie vor continua.
Autorităţile de la Beijing au stârnit confuzie şi alarmă după ce au anunţat că politica severă de control a Covid ar putea fi în vigoare în următorii 5 ani, incluzând teste obligatorii în masă şi restricţii de călătorie.
Anunţul, publicat luni după-amiază, a fost atribuit lui Cai Qi, secretarul de la Beijing al Partidului Comunist Chinez. Textul original spunea: "În următorii 5 ani, Beijingul se va ocupa fără încetare de normalizarea prevenirii şi controlului epidemiilor."
Anunţul a fost postat pentru prima dată de Beijing Daily şi republicat de alte instituţii media de stat. Acesta s-a răspândit pe scară largă pe reţelele de socializare, dar în scurt timp noţiunea de "5 ani" a fost eliminată din majoritatea publicaţiilor online, iar un hashtag aferent pe Weibo a fost şters, anunţă The Guardian.
Autorităţile chineze, sub îndrumarea preşedintelui Xi Jinping, au angajat în mod repetat ţara în politica "zero-Covid", în ciuda faptului că restul lumii a ales calea coexistenţei sau a atenuării.
Xi a ordonat autorităţilor să găsească un echilibru între controlul pandemiei şi creşterea economică, deoarece măsurile imprevizibile îi enervează pe localnici.
Anunţul de luni şi amendamentul ulterior au stârnit furie şi confuzie în rândul locuitorilor din Beijing pe internet. Majoritatea comentatorilor nu păreau surprinşi de perspectiva continuării sistemului pentru încă o jumătate de deceniu, dar puţini au fost cei care au susţinut ideea.
Anunţul care conţinea hashtagul legat de următorii 5 ani a fost vizualizat de aproape 1 milion de ori înainte de a fi şters în câteva ore.
Autorităţile nu au clarificat declaraţia sau eliminarea referirii la 5 ani. Unii observatori au sugerat că sintagma "5 ani" era un termen folosit adesea în anunţurile guvernamentale, dar care în acest context părea a fi un orizont de timp sau că a fost adăugată în mod eronat de către editorul iniţial al anunţului - Beijing Daily.
Beijing Daily nu a oferit clarificări atunci când a fost contactat de The Guardian.
Strategia Chinei a fost eficientă în timpul epidemiilor variantelor anterioare, dar a fost contestată de transmisibilitatea ridicată a Omicron. Politica zero-Covid a dus la un blocaj îndelungat, uneori haotic şi dăunător din punct de vedere economic, în Shanghai, şi la restricţii dure de călătorie şi sociale în Beijing. Şi alte oraşe au fost supuse unor lockdown-uri dure, fie la nivelul întregului oraş, fie în anumite cartiere. Multe oraşe şi provincii au adoptat teste în masă obligatorii la fiecare câteva zile pentru locuitorii care doresc să se deplaseze în oraş.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro