Partidul lui Le Pen caută să se alăturile grupului lui Orbán din Parlamentul European. Posibila aderarea a extremei drepte franceze la alianţa "Patrioţi pentru Europa" ar putea face din aceasta al treilea grup ca mărime din adunarea UE

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 05 iulie 2024 22 afişări

Partidul lui Le Pen caută să se alăturile grupului lui Orbán din Parlamentul European. Posibila aderarea a extremei drepte franceze la alianţa "Patrioţi pentru Europa" ar putea face din aceasta al treilea grup ca mărime din adunarea UE

Rassemblement National din Franţa se pregăteşte să se afilieze grupului „Patrioţi pentru Europa” din care face parte premierul ungar Viktor Orbán în Parlamentul European, în timp ce partidele de extremă-dreapta se înghesuie să îşi împartă voturile pentru a ajunge la putere, scrie Financial Times.

RN, care ar urma să câştige cele mai multe locuri la alegerile legislative de duminică din Franţa, va decide luni dacă se aliază cu grupul Patrioţi pentru Europa, au declarat pentru Financial Times trei persoane familiarizate cu situaţia.

Orbán a anunţat săptămâna trecută că încearcă să formeze grupul Patrioţi pentru Europa împreună cu partidele din Austria şi Cehia şi că este în căutarea altora care să i se alăture. În conformitate cu normele Parlamentului UE, grupurile pot fi formate cu un minim de 23 de deputaţi din şapte ţări. Dacă RN se alătură cu cei 30 de eurodeputaţi ai săi, ar deveni cea mai mare fracţiune din grup.

Patrioţii ar putea rivaliza cu Partidul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), de dreapta, pentru a deveni al treilea cel mai mare grup din parlament.

ECR, dominat de partidul Fraţii Italiei al premierului italian Giorgia Meloni, a retrogradat grupul Renew construit în jurul centriştilor lui Emmanuel Macron pe poziţia a patra luna trecută, când a anunţat că are 84 de membri.

Dar proliferarea grupurilor de dreapta înseamnă, de asemenea, că visele acestora de a realiza o superfuziune care ar exercita o putere semnificativă în adunarea UE par să fi luat sfârşit.

„Orice lucru care promovează interesele patrioţilor în parlamentul UE este bun pentru noi. Orbán este un politician bun care are abilităţile necesare pentru a opera la nivelul UE", a declarat un oficial RN.

Zoltán Kóvacs, purtătorul de cuvânt al lui Orbán, le-a spus jurnaliştilor să „rămână în alertă în următoarele câteva zile".

Liderul maghiar este aşteptat să se întâlnească vineri cu preşedintele rus Vladimir Putin, imediat după ce acesta a efectuat luni o vizită surpriză la Kiev.

Miercuri, Ministerul rus de Externe a postat pe reţelele de socializare ceea ce părea a fi un mesaj de felicitare pentru RN, cu o fotografie a lui Le Pen sărbătorind victoria sa din primul tur.

„Poporul francez doreşte o politică externă suverană care să servească intereselor sale naţionale şi o rupere de dictatul Washingtonului şi Bruxellesului", se arată în mesaj.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.