Patriarhia: Postim nu doar abţinându-ne de la anumite alimente, ci şi de la devorarea celorlalţi
Postul nu înseamnă doar abţinere de la anumite alimente, ci şi de la „devorarea celorlalţi prin bârfă”, iar decizive în perioada postului sunt bândeţea şi faptele bune, transmite Patriarhia despre perioada Postului Paştelui, care a început din 15 martie.
În perioada postului, trebuie să fim atenţia cu cei din jur şi să facem fapte bune, să nu mai fim egoişti, să găsim echilibrul în toate, spun reprezentanţii Patriarhiei Române.
„Pe calea autentică a postului ne angajăm abia atunci când facem efortul de a ne abţine de la comiterea răului de orice fel în relaţia cu ceilalţi. În perioada când postim încercăm să privilegiem binele concret pe care îl putem face altora, iertând, ajutând, dăruind, mângâind. Postul nu înseamnă morocăneală şi mustrare moralizatoare a altora, inclusiv de la altar, ci sobrietate, reflexivitate şi echilibru în toate. Înseamnă şi lupta cu pofta de vizibilitate, ştergerea sinelui exacerbat, ieşirea din temniţa rece a egoismului şi întâmpinarea caldă a aproapelui nostru, inclusiv a celui împovărat de patimi”, transmite Patriarhia.
Potrivit Patriarhiei Române, postul nu înseamnă doar să ne abţinem de la mâncare, ci să ne abţinem de la a face rău.
„Postim nu doar abţinându-ne de la anumite alimente, ci şi de la devorarea celorlalţi prin bârfă, de la răstignirea lor cotidiană prin trădări, minciună sau, duminical, prin predici savonarolic moralizatoare. Decisive în perioada postului sunt blândeţea şi faptele bune faţă de ceilalţi, asupra cărora se răsfrânge astfel bunătatea noastră.
Singura care ne va salva”, mai spun reprezentanţii Ptriarhiei.
Postind, ne refacemrelaţia personală cu ceilalţi şi nu le mai trecem cu vederea suferinţa de multe feluri, inclusiv pe aceea provocată de patimile pe care ne grăbim uneori să li le incriminăm chiar public, pentru că există, spun cei de la Patriarhia Română, „un post al cuvintelor, al ochilor, al urechilor”.
„Există inclusiv un post al cuvintelor, al ochilor, al urechilor. Există şi un post mediatic, care include dificila încercare de ieşire din adicţia faţă de contemplarea propriei imagini reverberate în spaţiul public şi faţă de tehnologia care ne artificializează viaţa. Postul este şi o formă de luptă spirituală cu diavolul, care nu ratează ocazia de a ne ispiti şi asedia mai intens chiar în perioada în care ne străduim să devenim mai buni, încercând să ne determine capitularea şi să ne împingă pe «calea cea largă» a comodităţilor şi a inerţiilor noastre cotidiene. Postul unit cu rugaciunea este cel mai puternic scut împotriva răului cu multe chipuri prezent în lumea noastră din care discernământul şi bunul-simţ au fost progresiv şi progresist evacuate. Prin post le putem redobândi”, mai spun reprezentanţii Patriarhiei Române.
Postul Paştelui a început în dat de 15 aprilie şi durează până de Paşti, în 2 mai.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro