Pearson a vândut revista The Economist. Cine a devenit acţionar principal al publicaţiei
Grupul britanic Pearson a vândut revista The Economist, la care deţinea 50% din acţiuni, pentru 469 de milioane de lire sterline (663 milioane de euro), în urma tranzacţiei, principalul acţionar al cunoscutei publicaţii devenind compania Exor, controlată de moştenitorul imperiului Fiat, John Elkann.
Pearson a renunţat astfel la participaţia de 50% pe care a deţinut-o la publicaţia The Economist în ultimii 58 de ani. Tranzacţia privind vânzarea participaţiei sale la The Economist Group vine la mai puţin de trei săptămâni după ce acest grup britanic a cedat ziarul de business Financial Times, pentru 844 de milioane de lire sterline (1,19 miliarde de euro), celei mai mari companii de media din Japonia, Nikkei.
Tranzacţia dintre Pearson şi Nikkei a vizat versiunea tipărită a Financial Times, site-ul FT.com şi titluri precum The Banker şi Investors Chronicle, dar nu a inclus sediul central al Financial Times Group din Londra şi nici participaţia deţinută de Financial Times Group (50%) în The Economist Group, editorul revistei The Economist.
Pearson a confirmat însă, pe 25 iulie, că este în căutarea unui cumpărător şi pentru participaţia sa la revista The Economist.
Potrivit theguardian.com, unii dintre acţionarii minoritari ai The Economist au cumpărat acţiunile pe care le deţinea grupul britanic Pearson în această publicaţie. În urma acestei tranzacţii, Pearson a primit 469 de milioane de lire sterline în numerar.
Astfel, compania italiană de investiţii Exor - care este controlată de omul de afaceri în vârstă de 39 de ani John Elkann, moştenitorul imperiului automobilistic Fiat - a devenit cel mai mare acţionar al The Economist, crescându-şi participaţia la The Economist Group la 43,4% de la 4,7%, cât avea înaintea tranzacţiei cu Pearson.
Pentru a deveni asociatul majoritar al The Economist Group, compania Exor - care este acţionar în cadrul The Economist de şase ani - a plătit grupului Pearson o sumă de 287 de milioane de lire sterline.
În urma acestei tranzacţii, omul de afaceri John Elkann, care făcea şi până în prezent parte din board-ul The Economist Group, va avea dreptul să desemneze şase din cei 13 membri ai acestui consiliu de conducere al companiei care editează revista The Economist.
Totuşi, un purtător de cuvânt al companiei a declarat că nu sunt prevăzute modificări în perioada următoare a componenţei acestui board.
"Prin creşterea investiţiilor în The Economist, suntem încântaţi să ne afirmăm rolul ca unul dintre acţionarii care au susţinut pe termen lung această companie, alături de familiile Cadbury, Layton, Rothschild şi Schroder şi de alţi investitori individuali stabili", a declarat John Elkann.
Pe de altă parte, grupul britanic Pearson a vândut şi în mod direct o parte din acţiunile pe care le deţinea la The Economist Group - 5,04 milioane de acţiuni ordinare -, pentru 182 de milioane de lire sterline. Prin această tranzacţie, ceilalţi acţionari ai The Economist şi-au crescut participaţia la cunoscuta publicaţie cu 25%.
În urma acestei tranzacţii, Rothschild, una dintre cele mai bogate familii britanice şi care deţine un imperiu financiar-bancar, a devenit al doilea cel mai important acţionar al The Economist, participaţia sa crescând de la 21% la 25%.
Pe de altă parte, potrivit unei clauze contractuale, deşi este acţionarul principal (43,4%), influenţa pe care o poate exercita compania italiană Exor în cadrul consiliului de conducere al The Economist poate reprezenta maximum 20% din voturile cu care este luată o decizie finală. Această prevedere este gândită pentru a proteja independenţa The Economist Group şi pentru a asigura independenţa editorială a revistei The Economist.
"Am fost binecuvântaţi timp de mulţi ani să avem în Financial Times şi ulterior în Pearson un acţionar care a înţeles şi a susţinut spiritul grupului (The Economist, n.r.)", a declarat Rupert Pennant-Rea, preşedintele The Economist Group.
Potrivit acestuia, ca urmare a acestei tranzacţii, prioritatea board-ului a fost de a asigura independenţa în privinţa proprietarilor grupului şi de a menţine independenţa editorială a The Economist.
Rupert Pennant-Rea a mai spus că tranzacţia va fi susţinută şi din vânzarea complexului imobiliar al The Economist, ce include trei clădiri situate pe strada St. James din Londra şi care sunt estimate la peste 150 de milioane de lire sterline. Operaţiunile editoriale ale The Economist ar urma să fie mutate în noi spaţii redacţionale, adaptate "la ambiţiile digitale ale grupului şi la nevoile unei companii media din secolul al 21-lea".
În schimb, operaţiunile comerciale ale The Economist Group vor continua să se desfăşoare în sediul din districtul londonez Canary Wharf, neexinstând planuri pentru relocarea în aceste spaţii şi a operaţiunilor editoriale.
Pe de altă parte, omul de afaceri John Elkann - care face parte şi din board-ul companiei media News Corporation, deţinută de magnatul Rupert Murdoch - a precizat că va susţine aceeaşi echipă care a condus şi până în prezent The Economist, respectiv pe redactorul-şef Zanny Minton Beddoes şi pe directorul executiv Chris Stibbs.
John Elkann este nepotul industriaşului italian Gianni Agnelli, care a fost principalul acţionar al Fiat. În prezent, John Elkann coordonează operaţiunile imperiului deţinut de familia sa, care include grupul Fiat Chrysler, clubul de fotbal Juventus şi companiile de media care editează publicaţiile Corriere della Sera şi La Stampa.
The Economist este o prestigioasă revistă de business din Marea Britanie. Revista a fost înfiinţată în anul 1843, de James Wilson, un pălărier din oraşul Hawick din Scoţia. James Wilson credea cu tărie în comerţ liber, internaţionalism şi interferenţă minimă din partea guvernului în ceea ce priveşte afacerile. În prezent, tirajul revistei este de peste 1,5 milioane de exemplare.
Grupul britanic Pearson a cumpărat participaţia de 50% în The Economist în 1957, ca parte a tranzacţiei prin care a achiziţionat Financial Times. Orice vânzare de acţiuni în cazul The Economist Group trebuie aprobată de administratorii companiei. Totodată, prin modul său de funcţionare, The Economist Group nu poate fi deţinut în majoritate de o persoană sau de o companie.
The Economist Group include revista The Economist, compania de cercetare The Economist Intelligence Unit şi furnizorul de informaţii legislative din SUA CQ Roll Call.
Grupul britanic Pearson, care este liderul mondial în domeniul business-ului educaţional, deţinând printre altele editura Penguin, a decis în ultimii ani să renunţe la multe dintre activele sale media, între care şi grupul francez Les Echos.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro