Pensii private. Afaceri în scădere pentru administratorii de pensii private Pilon II

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 08 iulie 2024 28 afişări

Pensii private. Afaceri în scădere pentru administratorii de pensii private Pilon II

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, la care 8 milioane de salariaţi contribuie cu o parte din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor de bătrâneţe, au încheiat 2023 cu afaceri cumulate de 292 de milioane de lei, în scădere cu 15% sau 52 de milioane de lei faţă de anul anterior. Împreună, rezultatele nete au ajuns la 107,8 milioane de lei, în creştere cu 24% sau 20,8 milioane de la un an la altul, conform calculelor realizate de ZF.

Toate cele şapte companii incluse în clasament au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri, în timp ce trei fonduri au consemnat îmbunătăţiri ale rezultatului net. Evoluţia pozitivă a rezultatului net cumulat se explică însă prin dinamica înregistrată de Metropolitan Pensii, companie aflată pe locul trei, cu afaceri de 37,5 milioane de lei. În acest caz, profitul s-a majorat cu peste 300%, la 35,4 milioane.

Pe de altă parte, fondurile au înregistrat un randament mediu de 17,9% în 2023, cea mai bună performanţă anuală de la lansarea sistemului Pilon II, adică din 2008. Randamentul a fost mai mare cu aproximativ 10 procente peste rata inflaţiei de anul trecut din România.

Rezultatele înregistrate de pensiile private în 2023 provin în egală măsură din revenirea preţurilor la titlurile de stat şi din aprecierea cotaţiilor bursiere.

Anul trecut, valoarea titlurilor de stat şi-a revenit după scăderea din 2022 pe fondul reducerii inflaţiei şi dobânzilor, iar indicii Bursei de Valori Bucureşti, unde fondurile de pensii din Pilonul II sunt cei mai mari investitori instituţionali, au înregistrat creşteri susţinute, reflectată
într-un avans de 31,8% pentru indicele principal BET.

La Pilonul II, care are 8,15 milioane de participanţi, activul net a ajuns la 126,7 miliarde de lei la finele anului 2023, iar valoarea medie a unui cont este de 15.543 de lei. Anul trecut, profitul aferent participanţilor a fost de 18,3 miliarde de lei, aproape de profitul cumulat de 18,2 miliarde din 2008-2022.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.