Pentru prima dată după 22 de ani, statul şi-a evaluat activele pe care le mai deţine: 200 miliarde de euro
Liviu Voinea, ministrul bugetului, spune că guvernul a avut o poziţie prudentă şi conservatoare în construcţia bugetului, iar principalul obiectiv va fi reforma investiţiilor statului: vor fi finanţate numai cele care sunt finalizate în proporţie de 80%.
Liviu Voinea, ministrul pentru buget, a declarat într-un interviu acordat ZF pe tema bugetului pe 2013 că guvernul Ponta a început acum câteva luni o inventariere a activelor pe care le mai deţine statul, atât la nivelul instituţiilor publice, cât şi la nivelul activelor deţinute de companiile de stat.
Până în 2012, timp de două decenii, niciun guvern nu a făcut o actualizare la zi a activelor statului. În multe instituţii sunt active care sunt înregistrate la valori istorice. Voinea a spus că s-a făcut şi o inventariere a activelor financiare ale statului, urmând ca datele să fie anunţate ulterior. În interviul cu ZF ministrul a spus că bugetul pe 2013, ale cărui linii directoare au fost anunţate joi de premierul Ponta, urmează să fie definitivat după discuţiile cu FMI, a cărui echipă este aşteptată să sosească marţi la Bucureşti.
Deşi pare o linişte între Guvern şi FMI, având în vedere că s-au îndeplinit o parte din condiţii, în special ţinerea sub control a deficitului, vor exista discuţii aprinse în ceea ce priveşte estimarea de PIB pentru 2013. Guvernul Ponta estimează un PIB cu o creştere de 1,8%, în timp ce analiştii văd un plus de 0,5-1%. După ce a ratat prognozele anterioare, FMI va merge probabil pe o poziţie mai conservatoare şi va încerca să dea PIB-ul mai jos, ceea ce ar implica ajustarea veniturilor şi a cheltuielilor. Voinea spune că au avut loc deja teleconferinţe pe tema bugetului cu experţii FMI şi ai Comisiei Europene. El afirmă că guvernul Ponta a avut în construcţia bugetului o atitudine conservatoare şi prudentă. Iar dacă agricultura va merge bine, ţinta de creştere de 1,8% poate fi atinsă uşor.
Va fi un buget de dezvoltare, cu accent pe investiţii eficiente, afirmă Voinea, dar deficitul bugetar trebuie să fie ajustat în continuare. Cheltuielile cu salariile bugetare ar urma să crească, totuşi, în condiţiile în care în acest an se va aplica a doua etapă a reîntregirii salariilor bugetarilor, respectiv o creştere de 7,4%. În plus, pensiile vor fi indexate cu 4%, iar salariul minim ar urma să fie majorat de la 700 la 800 de lei dacă va fi de acord şi FMI.
Reducerea CAS, măsură aflată în programul de guvernare, "este dificilă", urmând să se facă gradual, în perioada 2014-2016, spune Voinea.
Inventarierea statului
Au fost evaluate activele statului(active fixe corporale) la 841 mld. lei:
- activele institu]iilor publice finan]ate din bugetul de stat: 277 mld. lei;
- activele institu]iilor publice finan]ate din bugetele locale: 301 mld. lei;
- activele institu]iior publice finan]ate din bugetele de asigur`ri sociale:0,7 mld. lei.
- activele totale ale companiilor de stat: 261,5 mld. lei.
Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro