Perspective pesimiste pentru „Cei Şapte Magnifici” de pe Wall Street: Acţiunile cu cele mai ridicate randamente de anul trecut din SUA, aşteptate să subperformeze în 2024

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 30 ianuarie 2024 579 afişări

Perspective pesimiste pentru „Cei Şapte Magnifici” de pe Wall Street: Acţiunile cu cele mai ridicate randamente de anul trecut din SUA, aşteptate să subperformeze în 2024

Amundi, cel mai mare manager european de investiţii, cu active de 2.000 de miliarde de euro sub gestiune, se aşteaptă la o creştere economică modestă în Statele Unite anul acesta şi, drept consecinţă, la o performanţă mai slabă a acţiunilor mega-cap care au supraperformat în 2023.

Craig Sterling, şeful diviziei de cercetare pentru piaţa de capital, Amundi, spune că administratorul de active oferă un rating de tip „underweight” pentru acţiunile americane în 2024, adică se aşteaptă se înregistreze o evoluţie mai slabă decât în alte pieţe, potrivit Business Insider.

„Deşi ne-am aştepta ca Cei Şapte Magnifici să se tranzacţioneze la un premium faţă de întreaga piaţă, având în vedere creşterea şi marjele în mare parte superioare, concentrarea la vârful pieţei şi decalajul de evaluare faţă de acţiunile medii sunt la niveluri istorice. În general, o asemenea dinamică nu se încheie bine”, explică Sterling.

Indicele bursier american S&P 500 a crescut anul trecut cu circa 25%, alimentat de aşa-zişii „Cei Şapte Magnifici” (The Magnificient Seven): Apple, Tesla, Microsoft, Amazon, Nvidia, Meta Platforms (Facebook) şi Alphabet (Google). Aprecierile consemnate de respectivele companii au reprezentat peste 60% din dinamica din 2023 a benchmark-ului.

Sterling consideră că unul dintre motivele pentru care cei şapte giganţi au evoluat atât de bine în 2023 a constat în aşteptările extrem de scăzute privind veniturile. Totuşi, firmele din Big Tech şi-au redus eficient costurile şi au impus o traiectorie mai bună decât alte companii în cea mai mare parte a anului.

„Privind temele principale ale următoarelor luni, aş spune că AI-ul va fi în continuare în prim-plan, întrucât exercită tot mai mult impact asupra industriilor, precum securitate cibernetică, semiconductori şi sectoare conexe. Dacă vei ghici următoarea companie influenţată major de AI, precum Nvidia anul trecut, vei avea nişte randamente considerabile”, a declarat recent Rolandas Juteika, head of wealth & trading (SEE), Revolut, pentru ZF.

Având în vedere câştigurile din T4/2023, analiştii se aşteaptă ca grupul să îşi majoreze cumulat veniturile cu 46%. Celelalte 493 de companii din S&P sunt aşteptate să înregistreze împreună un declin de 7% al veniturilor – o tendinţă dezechilibrată care a persistat de-a lungul mai multor trimestre.

„Euforia generată de inteligenţă artificială a preluat ştafeta. De obicei, piaţa tinde să supraestimeze impactul pe termen scurt al noilor tehnologii, ceea ce duce la dezamăgiri în ceea ce priveşte acţiunile”, continuă Sterling.

Echipa din SUA a Amundi recomandă investitorilor să îşi limiteze expunerea în zonele cu „evaluări excesive”, întrucât nu se încadrează în scenariul unei potenţiale încetiniri a economiei globale.  În prezent, scenariul de bază al analiştilor indică o uşoară recesiune în SUA şi o performanţă mai slabă pentru acţiuni faţă de anul trecut.

Deşi pieţele au început deja să se aştepte la reduceri semnificative ale dobânzii monetare din partea băncii centrale americane (Fed), ceea ce ar putea susţine performanţa grupului de şapte companii, Amundi consideră că estimările sunt prea optimiste în acest moment. Menţinerea ratelor dobânzilor la nivelurile actuale ar putea, în schimb, să vină în detrimentul acţiunilor şi veniturilor companiilor. În acest context, unii analişti consideră scumpe acţiunile americane şi se uită, în schimb, către randamentele atractivele ale obligaţiunilor.

Amundi este prezent şi în România, unde a fost al optulea cel mai mare administrator de fonduri mutuale anul trecut, cu active sub gestiune de 100,5 milioane de lei, conform datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF)

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.