Peste 40 de ţări au ajuns să datoreze Beijingului mai mult de 10% din PIB-ul lor. Datoriile ascunse din spatele Noului Drum al Mătăsii se ridică la 385 de miliarde de dolari
Iniţiativa Noului Drum al Mătăsii (Belt and Road) a generat deja datorii ascunse în cuantum total de 385 de miliarde de dolari pentru zeci de ţări, potrivit FT.
Un nou studiu sugerează că datoriile acumulate de ţările implicate în iniţiativa de infrastructură lansată de Xi Jinping în 2013 au fost subraportate timp de mai mulţi ani. Această evoluţie a dus la un munte de „datorii ascunse”, pe care guvernele respective ar putea ajunge să le plătească.
Raportul publicat de laboratorul de cercetare AidData s-a uitat la peste 13.000 de proiecte realizate prin ajutor financiar sau prin finanţarea unor datorii, care s-au derulat în 165 de ţări în perioada 1999-2017, totalizând 843 de miliarde de dolari.
Cercetătorii AidData sugerează că datoriile generate prin demersul chinezilor sunt „semnificativ mai mari” decât au crezut anterior agenţiile de rating şi organismele interguvernamentale de supraveghere.
„Mi-a tăiat respiraţia când am descoperit prima dată acest nivel (de 385 miliarde dolari)”, a declarat Brad Parks, director executiv al echipei AidData.
Ritmul creditării prin Iniţiativa Belt and Road a încetinit în ultimii doi ani, iar în 2021 Statele Unite a început să demareze eforturi serioase petnru a contracara dominaţia Beijingului în finanţarea proiectelor de dezvoltare pe plan internaţional.
Odată cu lansarea iniţiativei în 2013 a avut loc şi o schimbare bruscă a modului în care statul chinez îi creditează pe alţii. Înainte, chinezii creditau în mod direct bănci centrale, dar acum, aproape 70% din datorie este în dreptul unor jucători precum companii deţinute de stat, bănci deţinute de stat, joint ventures şi instituţii private.
Peste 40 de ţări cu venituri reduse şi venituri medii au ajuns la un nivel al datoriilor faţă de China care se traduce prin faptul că datorează Beijingului mai mult de 10% din PIB-ul lor, conform estimărilor AidData.
Nivelul de subraportare se ridică în medie la 6% din PIB în dreptul celor peste 40 de ţări, conform studiului.
Raportul vine într-un moment în care actorii internaţionali acuză China că a împins ţările în curs de dezvoltare înspre o capcană a datoriilor, care ar putea duce în final la sechestru din partea Beijingului, atunci când aceste ţări nu îşi vor putea plăti datoriile.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro