Peste jumătate din soldul creditelor ipotecare, dar şi din creditele pentru bunuri imobiliare comerciale figurează în marile centre urbane Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş şi Constanţa. Dacă adaugăm şi Iaşi şi Braşov ponderile trec de 60%
Împrumuturile ipotecare acordate în Bucureşti şi Ilfov, cumulat, reprezintă peste 35% din totalul creditelor ipotecare, iar următoarele 3 judeţe - Cluj, Timiş şi Constanţa - cumulau 17% la sfârşitul lunii septembrie 2023, astfel că peste jumătate din soldul creditelor ipotecare din România este concentrat la românii din 5 judeţe dezvoltate, respectiv Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş şi Constanţa.
♦ Centrele urbane mari, care au volumele cele mai ridicate de forţă de muncă şi cele mai mari salarii, conduc atât topul judeţelor cu cele mai mari proporţii ale soldurilor creditelor ipotecare acordate de bancheri, dar şi topul judeţelor cu cele mai mari ponderi ale soldurilor creditelor pentru imobile comerciale ♦ Bucureşti - Ilfov adună peste o treime din ponderea ipotecarelor, dar şi din creditele pentru bunuri imobiliare comerciale ♦ Cumulat, peste jumătate din creditele ipotecare, dar şi din creditele pentru bunuri imobiliare comerciale sunt concentrate în Bucureşti, Ilfov, Timişoara, Constanţa şi Cluj. Iar adaugând şi Iaşi şi Braşov ponderile trec de 60% ♦ Expunerea sectorului bancar faţă de piaţa imobiliară rezidenţială se menţine semnificativă, reprezentând circa 70% din totalul creditelor populaţiei, adică în jur de 120 mld. lei.
Împrumuturile ipotecare acordate în Bucureşti şi Ilfov, cumulat, reprezintă peste 35% din totalul creditelor ipotecare, iar următoarele 3 judeţe - Cluj, Timiş şi Constanţa - cumulau 17% la sfârşitul lunii septembrie 2023, astfel că peste jumătate din soldul creditelor ipotecare din România este concentrat la românii din 5 judeţe dezvoltate, respectiv Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş şi Constanţa. Iar dacă adaugăm şi Iaşi şi Braşov ponderea ipotecarelor trece de 60%, conform datelor BNR.
Şi în cazul creditelor pentru bunuri imobiliare comerciale ponderile sunt apropiate în aceste judeţe. Creditele pentru un bunuri imobile comerciale (BIC) înseamnă credite acordate unei companii (entităţi juridice) destinate dobândirii unui bun imobil generator de venituri (existent sau în dezvoltare), sau a unui bun imobil utilizat de proprietari în scopul îndeplinirii activităţii, obiectivului sau operaţiunilor acestora (existent sau în construcţie), sau garantat de un bun imobil comercial.
La polul opus, judeţul cu cea mai mică pondere a creditului ipotecar şi a creditului pentru imobile comerciale este Harghita.
Centrele urbane mari, cu volumele cele mai ridicate de forţă de muncă şi cu cele mai mari salarii, conduc şi topul cu cele mai mari proporţii ale soldurilor creditelor ipotecare acordate de bancheri, dar şi topul cu cele mai mari proporţii ale soldurilor creditelor pentru imobile comerciale. Practic, concentrarea regională a împrumuturilor ipotecare urmează asimetria în dezvoltarea economică de la nivelul regiunilor, conform evaluărilor BNR. Nivelul de dezvoltare economică, numărul de companii care activează în judeţul respectiv, nivelul salariului sau numărul celor care lucrează în companii private comparativ cu cei din instituţii publice, sunt câteva elemente determinante pentru dinamica soldului împrumuturilor acordate.
Urmărind situaţia din fiecare judeţ, se observă că ponderea creditelor ipotecare din Bucureşti în soldul total al ipotecarelor din România este de peste 30%, în timp ce în Ilfov procentul ajunge la 5%, nivelul cumulat pentru regiunea Bucureşti-Ilfov fiind de circa 35%. În Cluj ponderea creditelor ipotecare este de 6,5% din total, Timiş este la mică distanţă, cu 6,1% din ipotecarele totale, Constanţa are circa 4,4%, Iaşi are 4,5%, iar Braşov figurează cu 3,7% din totalul creditelor ipotecare.
„O problemă persistentă pentru piaţa creditului ipotecar din România este reprezentată de concentrarea împrumuturilor, principalele şase centre regionale deţinând 60% din volumul creditelor ipotecare, dintre care 35% sunt concentrate în regiunea Bucureşti-Ilfov“, susţine BNR în cea mai recentă ediţie a Raportului asupra stabilităţii financiare.
Expunerea sectorului bancar faţă de piaţa imobiliară rezidenţială se menţine semnificativă, reprezentând 68% (septembrie 2023) din totalul creditelor acordate sectorului populaţiei, de circa 173 mld. lei după primele 9 luni din 2023, adică în jur de 118 mld. lei.
În ceea ce priveşte expunerea directă şi indirectă a băncilor faţă de sectorul imobiliar comercial, aceasta se menţine la un nivel important de 50% din totalul creditelor acordate companiilor la finalul primelor 9 luni din 2023, repectiv 93 mld. lei (19 mld. euro), conform datelor BNR.
"Se observă şi în cazul creditelor acordate pentru bunuri imobile comerciale o concentrare a expunerilor în marile centre regionale (Bucureşti 29%, Ilfov 10%, Timişoara 7%, Constanţa 6%, Cluj 4%", arată BNR.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro