Petrom şi restul lumii: Acţiunile companiei ating un maxim istoric, pe cea mai bună lichiditate a zilei de la Bursă. Nou record şi pe indicele BET

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 16 iulie 2024 46 afişări

Petrom şi restul lumii: Acţiunile companiei ating un maxim istoric, pe cea mai bună lichiditate a zilei de la Bursă. Nou record şi pe indicele BET

OMV Petrom (simbol bursier SNP) a înregistrat marţi o creştere de 0,58% a acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti şi a marcat astfel un nou maxim istoric de 0,7815 lei pe unitate. Titlurile au fost tranzacţionate pe un rulaj de 31 de milioane de lei, de departe cel mai ridicat de la BVB, reprezentând aproape 40% din lichiditatea înregistrată pe toate instrumentele financiare.

Un nou record a marcat şi indicele de referinţă BET, cu 18.577,54 puncte, în urcare cu 0,17%, reiese din datele bvb.ro. Benchmark-ul este pe plus cu 20,86% de la începutul anului până în prezent.

BET-FI, unde sunt incluse fostele SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,85%, în timp ce ROTX, indice dezvoltat de BVB în colaborare cu Bursa de la Viena, a urcat cu 0,2%. BET-BK, de referinţă pentru administratorii de fonduri a încheiat ziua pe plus cu 0,17%, iar indicele consultativ BETAeRO a pierdut 0,22%.

Din structura BET, de remarcat dinamicile afişate de Nuclearelectrica (1,4%), Banca Transilvania (0,6%), Transgaz (0,6%), TeraPlast Bistriţa (-2,12%), Transport Trade Services (-1%) şi Purcari Wineries (-1%).

Alte evoluţii notabile – din afara indicelui – au inclus cu puţin timp înainte de închiderea şedinţei de marţi următorii emitenţi listaţi pe piaţa principală: Carbochim (5,77%), UCM Reşiţa (4,24%), Altur (-9,2%) şi AAGES (-3,85%).

În Statele Unite, unde vânzările cu amănuntul din iunie s-au încadrat peste aşteptările pieţei, indicele Dow Jones Industrial Average creştea cu 1,4% la startul sesiunii de pe Wall Street. Analiştii argumentează că o evoluţie pozitivă a indicatorului ar putea extinde raliul acţiunilor de tip mega-cap şi către porţiunile uitate ale pieţei, adică spre firme mai mici.

Preţul unui baril de petrol Brent scădea pentru a treia zi la rând şi atingea minimul ultimei luni, circa 83,6 dolari, conform MarketWatch. Indicele paneuropean Stoxx 600 pierdea 0,3%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bet,
petrom,
indice,
creştere,
maxim istoric,
bvb,
record

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.