Philip Morris extinde capacitatea de producţie a fabricii de ţigarete din Otopeni
Philip Morris International se află în plin proces de extindere a capacităţii de producţie a fabricii de ţigarete din Otopeni, Ilfov, şi, deşi nu avansează o valoare a acestei investiţii, compania arată că la finalizarea acestui proiect investiţiile totale pe plan local vor însuma 450 milioane lei.
"Pe plan regional, fabrica Philip Morris din România este una dintre cele mai performante operaţiuni, aşa încât deciziile recente de extindere a capacităţii sale de producţie nu au venit ca o surpriză, ci ca o etapă a strategiei multianuale de dezvoltare a companiei. O dată finalizat noul proiect de extindere, nivelul total al investitiilor realizate de Philip Morris în România în ultimele două decenii se va ridica la 450 milioane lei (139 milioane dolari - n.r.)", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii companiei.
Aceştia au arătat că noua linie de producţie din Otopeni va acoperi atât cererea de pe piaţa locală, cât şi cea pentru export, "în conformitate cu strategia internaţională a companiei, de gestionare a portofoliului de mărci".
Compania nu a dezvăluit cu cât va creşte capacitatea de producţie a fabricii. În prezent, fabrica PMI din Otopeni are o capacitate de producţie de 25 de miliarde ţigarete pe an.
Philip Morris International (PMI) exportă mai mult de 80% din producţia realizată de fabrica din România, cea mai mare parte în alte state UE (peste 15 pieţe), cea mai importantă piaţă fiind Italia. De altfel, PMI este unul dintre cei mai mari exportatori de produse agroalimentare din România.
Grupul american, lider mondial în fabricarea de produse din tutun, şi-a lansat activitatea pe piaţa locală în 1993, iar în 1998 a început producţia, cu o investiţie de 100 milioane dolari într-o fabrică de ţigarete în Otopeni, judeţul Ilfov. Compania are în portofoliu mărci precum Marlboro, Parliament, Virginia Slims şi L&M.
Philip Morris International este prezent în România prin două companii: Philip Morris Trading (platforma de distribuţie) şi Philip Morris România (fabrica de ţigarete). În 2013, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, cele două companii au avut afaceri cumulate de 2,19 miliarde lei (496 milioane euro), în scădere cu peste 9% de la 2,4 miliarde lei în anul anterior. Din total, 147 milioane lei reprezintă cifra de afaceri netă a fabricii, care înregistrat anul trecut şi un profit net de 18 milioane lei, iar 2,04 miliarde lei sunt afacerile distribuţiei, care a trecut pe pierderi, de 8,3 milioane lei.
Principalii concurenţi ai Philip Morris pe piaţa din România sunt British American Tobacco şi JTI, ambii cu facilităţi de producţie pe piaţa locală.
Potrivit unui raport al KPMG, consumul de ţigarete din România a rămas anul trecut relativ stabil, însă vânzările legale au scăzut cu 4%, în timp ce consumul de ţigarete de contrabandă şi contrafăcute a crescut cu 15%. Potrivit aceluiaşi raport, cea mai vândută marcă de ţigarete pe piaţa românească este Marlboro (15,9% în volum), urmată de Pall Mall (8,5%), Winston (4,8%), L&M (4,7%) şi Kent (4,5%).
Exporturile de produse din tutun şi tutun brut ale României au crescut cu 11,5% anul trecut, la 531 milioane euro, de la 476 milioane euro în 2012, reprezentând circa 1,1% din totalul exporturilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro