Piaţa asigurărilor a ajuns la 9,8 mld. lei după 9 luni/2021, în creştere cu 15%. Finalul anului 2021 poate aduce o creştere a subscrierilor cu peste 20%
Piaţa asigurărilor din România a terminat primele nouă luni din 2021 cu un volum al primelor brute subscrise de 9,8 mld. lei, în creştere cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor prezentate de Cristian Roşu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe sectorul asigurărilor.
♦ Pe asigurări generale, subscrierile au ajuns după 9 luni la 7,77 mld. lei, cu 13% mai mult, în timp ce pe asigurări de viaţă dinamica subscrierilor a fost de 22%, până la 2,01 mld. lei ♦ Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF: „Prognozez că, la final de 2021, vom avea o creştere a primelor brute subscrise de peste 20% faţă de anul 2020, o rată de creştere foarte importantă, în condiţiile în care în fiecare an am avut creşteri de doar 8-10%“.
Piaţa asigurărilor din România a terminat primele nouă luni din 2021 cu un volum al primelor brute subscrise de 9,8 mld. lei, în creştere cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut, conform datelor prezentate de Cristian Roşu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe sectorul asigurărilor.
„După primele 3 trimestre ale acestui an avem prime brute subscrise de 9,8 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 15% faţă de anul anterior. Discutăm de anii 2020 şi 2021, marcaţi de pandemie, în care foarte multe afaceri, societatea românească în general a fost afectată de multe constrângeri. Prognozez că, la final de 2021, vom avea o creştere de peste 20% faţă de anul 2020 a primelor brute subscrise, o rată de creştere foarte importantă, în condiţiile în care în fiecare an am avut creşteri de doar 8-10%“, a spus Cristian Roşu în cadrul unei conferinţe online organizate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR).
El a mai adăugat că asigurările de viaţă sunt extrem de importante, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru economie, înregistrând o creştere de 22% în primele nouă luni ale anului.
„Vedem ce înseamnă această zonă a asigurărilor de viaţă în ţările occidentale, la care ne place să ne raportăm, acolo unde reprezintă peste 60% din totalul pieţei de asigurări. Prin asigurările de viaţă sunt cumulate sume pe care asigurătorii trebuie să le utilizeze. Să ne gândim ce ar înseamna ca din cele 10 mld. lei, la cât a ajuns piaţa de asigurări în primele noua luni, să fi avut 60% asigurări de viaţă şi nu circa 20%, la cât se situează în Romania acest procent. Asta ar fi însemnat peste 6 mld. lei, deci circa 1,2 mld. euro, reinvestiţi în economie“, susţine Cristian Roşu.
Vicepreşedintele ASF a mai explicat că asigurările de sănătate sunt elementul complementar care poate să vină şi să sprijine sistemul sanitar românesc.
„Prin anumite discuţii cu diferiţi factori decidenţi, încercăm ca, la un moment dat, aceste sume să poată fi folosite şi în sistemul public, sistem care astfel se poate suprafinanţa. Este nevoie de surse de finanţare suplimentare, precum asigurările voluntare de sănătate“, a mai spus Cristian Roşu.
Pe zona segmentului asigurărilor generale, asigurătorii au subscris în primele nouă luni din 2021 un volum al primelor de 7,77 mld. lei, cu 13% mai mult comparativ cu primele nouă luni ale anului trecut, în timp ce pe zona asigurărilor de viaţă, dinamica subscrierilor s-a păstrat la peste 20%, respectiv 22%, până la 2,01 mld. lei la finalul lunii septembrie 2021.
În ceea ce priveşte zona asigurărilor RCA, volumul subscrierilor a ajuns la 3,66 mld. lei, înregistrând un avans de 18% la finalul primelor nouă luni din 2021, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, asigurările Casco au consemnat un avans de 14 procente în primele nouă luni din 2021, ajungând la un volum al subscrierilor de peste 2 mld. lei.
Pe zona asigurărilor de sănătate, volumul primelor brute subscrise a ajuns la 383,9 mil. lei, cu 9% mai mult la finalul primelor nouă luni din 2021, comparativ cu primele nouă luni din 2020. Din volumul total al subscrierilor pe acest segment, 238,7 mil. lei sunt prime subscrise aferente asigurărilor generale, reprezentând 62,2%, iar 145,2 mil. lei sunt subscrieri aferente asigurărilor de viaţă, respectiv 38,8%.
Din perspectiva asigurărilor de locuinţe, volumul primelor brute subscrise în primele nouă luni din 2021 a ajuns la 435,8 mil. lei, consemnând un avans de 10%, faţă de perioada similară a anului trecut. Din totalul subscrierilor de pe acest segment, 305,3 mil. lei au fost subscrieri pe zona asigurărilor facultative, reprezentând 70,1%, în timp ce subscrierile pe zona asigurărilor de locuinte obligatorii au ajuns la un volum de 130,5 mil. lei, reprezentând 29,9%.
Din punctul de vedere al ponderilor, asigurările generale au ajuns la o pondere de 79,3% din volumul total al subscrierilor din piaţă la finalul primelor nouă luni din 2021, iar asigurările de viaţă au ajuns la o pondere de 20,7%. Cu toate acestea, dominanţa asigurărilor generale este prezentă într-o măsură asemănătoare şi specifică pieţei asigurărilor din România.
În ceea ce priveşte ponderea asigurărilor auto din totalul subscrierilor pieţei, acest segment, care include asigurările RCA şi Casco, au o pondere cumulată de peste 57%, în timp ce ponderea acestora din volumul subscrierilor pe zona asigurărilor generale este de aproape 73%.
Din perspectiva despăgubirilor plătite de asigurători în primele nouă luni din 2021, valoarea acestora a ajuns la 5,5 mld. lei, cu 9,7% mai mult comparativ cu primele nouă luni din 2020. Din valoarea totală de despăgubirilor plătite la nivelul pieţei, 4,68 mld. lei au fost despăgubiri plătite pe zona asigurărilor generale, în timp ce 0,85 mld. lei au fost despăgubiri plătite pe zona asigurărilor de viaţă.
Având în vedere că rezultatele pieţei de asigurări în anul 2020 au fost mai ponderate, ba chiar înregistrând diminuări uşoare pe zona asigurărilor de viaţă, se poate observa cum în anul 2021 acest segment a recuperat decalajul anului trecut prin ritmuri de creştere de peste 20%. În acelaşi timp, şi restul segmentelor de asigurări au înregistrat avansuri ale subscrierilor.
Pe de altă parte, în timp ce piaţa recuperează diminuările din primele subscrise, noul şoc din piaîă, respectiv falimentul City Insurance a început deja să destabilizeze piaţa RCA printr-o creştere semnificativă a preţurilor la poliţe, dar şi perspective de creştere a contribuţiilor asigurătorilor pentru a alimenta resursele Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA). În prezent piaţa RCA mai are 7 jucători activi, din 9 câţi avea înainte de anunţul falimentului City Insurance, în condiţiile în care Uniqa a ieşit de pe acest segment.
Deşi un impact efectiv încă nu se resimte în piaţă, anul 2022, cel mai probabil, va fi un an în care piaţa va încerca să se stabilizeze, preţurile la poliţele RCA vor fi setate, chiar dacă acestea nu vor mai reveni la valorile anilor trecuţi, şi jucători noi ar putea intra în piaţă, ceea ce va contribui la o echilibrare într-o oarecare măsură, cel puţin din punctul de vedere al pieţei RCA.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro