Piaţa asigurărilor după un deceniu. Asigurările generale, de viaţă şi Casco s-au dublat, RCA-ul s-a triplat, asigurările de sănătate au crescut de peste 10 ori, iar cele property au crescut cu 75% în 10 ani. Care este trendul la care ne aşteptăm în viitor?

Autor: Mircea Nica Postat la 20 mai 2024 30 afişări

Piaţa asigurărilor după un deceniu. Asigurările generale, de viaţă şi Casco s-au dublat, RCA-ul s-a triplat, asigurările de sănătate au crescut de peste 10 ori, iar cele property au crescut cu 75% în 10 ani. Care este trendul la care ne aşteptăm în viitor?

Piaţa asigurărilor a crescut substanţial în ultimul deceniu, ajungând la un nivel mai mult decât dublu, în timp ce principalele segmente de asigurări au cunoscut fie evoluţii similare cu cea de la nivelul întregii pieţe, fie triplări sau chiar creşteri de 10 ori, ca în cazul asigurărilor de sănătate. Pe de altă parte, există şi segmente care au avut un ritm mai lent faţă de restul segmentelor, precum asigurările property, dar şi acestea au făcut un salt semnificativ de 75% în ultimii 10 ani.

Pe total, piaţa asigurărilor a depăşit borna de 18 mld. lei la final de 2023, adică mai mult decât dublul subscrierilor de acum un deceniu  Pe acelaşi trend au mers şi principalele linii de business ale asigurătorilor, respectiv asigurările generale, de viaţă, Casco, în timp ce alte segmente s-au triplat sau au avut evoluţii spectaculoase, precum asigurările de sănătate.

Piaţa asigurărilor a crescut substanţial în ultimul deceniu, ajungând la un nivel mai mult decât dublu, în timp ce principalele segmente de asigurări au cunoscut fie evoluţii similare cu cea de la nivelul întregii pieţe, fie triplări sau chiar creşteri de 10 ori, ca în cazul asigurărilor de sănătate. Pe de altă parte, există şi segmente care au avut un ritm mai lent faţă de restul segmentelor, precum asigurările property, dar şi acestea au făcut un salt semnificativ de 75% în ultimii 10 ani.

În ceea ce priveşte întreaga piaţă a asigurărilor, până în anul 2021, evoluţia primelor brute subscrise a fost una destul de lentă, cu suişuri şi coborâşuri. Pragul de 10 mld. lei a fost spart în anul 2018, cu o creştere de 4,5%, în timp ce până atunci, în perioada 2013-2018,  piaţa a consemnat chiar şi o scădere uşoară de 0,3%. Mergând înainte pe scara evoluţiei, se observă cum anul 2019 a însemnat un pas puţin mai accentuat spre pragul de un volum al subscrierilor de 11 mld. lei, urmând ca apoi în 2020, la momentul pandemiei de COVD-19, piaţa să aibă un avans de doar 4,6%. Pe de altă parte, aşteptările erau chiar de scădere având în vedere perioada de inactivitate pe toate zonele economiei în perioada pandemică. Cu toate acestea industria de asigurări a fost rezilientă, făcând chiar un salt uşor către un volum al subscrierilor de peste 11,5 mld. lei. Odată cu prăbuşirea City Insurance - care deşi nu a fost primul şi singurul caz al unei companii de asigurări care intră în faliment, a fost cu siguranţă unul răsunător-, piaţa a explodat, atât în ceea ce priveşte preţul poliţelor RCA, segment preferat al falimentarei City, cât şi la nivelul întregii pieţe, consemnându-se un avans semnificativ de 24%, până la peste 14 mld. lei.

Influenţa pe care City Insurance o avea asupra întregii pieţe se poate observa începând cu anul 2021, mai ales că RCA-ul reprezintă proape 50% din piaţa asigurărilor din România, însemnând că orice mişcare semnificativă poate avea un impact răsunător.


ZF organizează astăzi împreună cu Omniasig, în Timişoara conferinţa cu tema Asigurările, instrument de protecţie, dar şi de dezvoltare economică. Situaţia pieţei asigurărilor din regiunea Banat.


Dovada acestui aspect vine şi dacă ne uităm punctual la zona asigurărilor RCA în ultimul deceniu. De unde în 2013 punctul de pornire al volumului de prime brute subscrise RCA este de 2,46 mld. lei, finalul anului 2023 depăşeşte pragul de 9 mld. lei, ceea ce înseamnă că asigurările RCA au crescut de aproape 4 ori în ultimii 10 ani. Deşi, comparativ cu asigurările de sănătate care au crescut de peste 10 ori în ultimul deceniu, evoluţia nu pare mai semnificativă, volumul mare al subscrierilor face diferenţa.

Astfel, pe zona asigurărilor de sănătate, subscrierile, în ciuda unui ritm de creştere colosal de-a lungul timpului, au rămas la un nivel încă sub 1 mld. lei, în timp ce pe zona asigurărilor RCA încă din 2023 vorbim de subscrieri de peste 2 mld. lei. Pe de altă parte, chiar dacă volumul este mai mare pe zona asigurărilor RCA decât pe zona asigurărilor de sănătate, există o diferenţă clară între cele două, un tip de asigurare este obligatoriu, celălalt este facultativ. Prin urmare, faptul că un anumit segment de asigurare facultativă a putut să crească de peste 10 ori în ultimul deceniu, acest lucru vine la pachet cu mai multe semnale referitoare la piaţă, economie, educaţia populaţiei, a companiilor şi a maturizării atât individual, cât şi în linie cu trendul european, global.

În ciuda acestui aspect pozitiv, în partea celalaltă avem problemele care au devenit şi devin tot mai accentuate din zona RCA. De-a lungul timpului asigurătorii şi diferiţi specialişti din piaţa asigurărilor au semnalat faptul că există o dependenţă de acest segment RCA care este toxică, iar deviza a fost întotdeauna o orientare către zona asigurărilor facultative. Cea mai bună măsurare a gradului de asigurare, a educaţiei şi a trendului privind asigurările este prin creşterea numărului de contracte noi de asigurări facultative. Acest lucru ar însemna că populaţia începe să conştientizeze importanţa asigurărilor şi încep să includă protecţiile financiare oferite de asigurători în categoria nevoilor.

Din perspectiva asigurărilor generale, această zonă include şi zona asigurărilor RCA, fapt pentru care evoluţia este una aproape la fel de spectaculoasă ca cea din zona RCA.

Astfel, în ultimul deceniu asigurările generale au ajuns la 15,2 mld. lei, însemnând mai mult de o dublare a volumului subscrierilor în ultimii 10 ani. În schimb, asigurările de viaţă, în ciuda unei dublări a subscrierilor în ultimul deceniu, a fost mereu segmentul care a dat semne de stagnare în ultimii ani. Această creştere a subscrierilor cu peste 12% în 2023, faţă de anul precedent, dar şi creşterea semnificativă din 2021, au propulsat un pic piaţa spre borna de 3 mld. lei. Pe de altă parte, odată cu evoluţia semnificativă a întregii pieţe, ponderea asigurărilor de viaţă a înregistrat o scădere de-a lungul ultimilor trei ani de la circa 21%, la 17%.

Din punctul de vedere al asigurărilor Casco, poliţele facultative care de regulă completează poliţele RCA, acestea au înregistrat o dublare a subscrierilor în ultimii 10 ani. Având în vedere că piaţa asigurărilor este dominată de asigurările auto, aşteptarea ar fi fost ca şi segmentul Casco să prindă o tracţiune mai pronunţată. În schimb, evoluţia a fost una relativ lentă, exceptând ultimii trei ani, moment în care şi preţul poliţelor a început să crească. Prin urmare, abia în următorii ani, după ce piaţa se va stabiliza având în vedere că în prezent asigurătorii se confruntă şi cu o formă de plafonare, vom putea vedea avansul real şi evoluţia corectă a pieţei, pe toate palierele.

În ceea ce priveşte ultimul segment al asigurărilor analizat, asigurările Property, creşterea din ultimii 10 ani a fost de 75%, cel mai redus dintre liniile de business analizate şi raportat şi la evoluţia întregii pieţe. Astfel, asigurările property au depăşit pragul de 1,7 mld. lei în 2023, dar, în acelaşi timp, de-a lungul anilor segmentul asigurărilor property a cunoscut şi scăderi a volumului ede prime brute subscrise, iar nivelul primelor subscrise a răma ssub 2 mld. lei, abia în 2017 ajungând la peste 1 mld. lei subscrieri, după ce trei ani a stat chiar sub un volum al primelor subscrise de 1 mld. lei.

 În perioada 17-18-19 iunie va fi ZF Bankers Summit 24, cea de-a treia zi fiind dedicată pieţei asigurărilor.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.